Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın marketlerde ilaç satışı ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini açıklaması marketler tarafını da hareketlendirdi. Konunun asıl tarafı ulusal ve uluslararası marketler, Erdoğan'ın dile getirdiği ilaçların marketlerde satışı ile ilgili pozitif bir tutum içindeler ancak ilgili net bir çerçeve belirmesini bekliyorlar.
DAHA ÖNCE DENEDİK, OLMADI
CarrefourSa Hukuk Müşaviri Merter Özay, 'Bu konuda hiçbir bilgimiz yok. Şu an çalışmaların kapsamını öğrenmeye çalışıyoruz. 2-3 gün sonunda düşüncemiz netleşir' derken, Metro Toptancı Market Genel Müdürü Hakan Ergin daha önce Türkiye'de vitamin, besin takviyeleri gibi ürünlerin satışını denediklerini ancak bu konuda başarılı olamadıklarını söyledi. Ergin, self service hizmet verebilmek için insanların o kültüre uyumlu olmaları gerektiğine dikkat çekti.
İLACA ULAŞIM KOLAYLAŞIR
Yurtdışında marketlerinde ilaç satışı yapan Tesco Kipa'nın Hukuk Direktörü Yılmaz Atilla, yasa yürürlüğe girdiğinde uygulamayı Türkiye'de de hayata geçireceklerini söyledi. İnsanları marketlerde ilaç satışını raftan ilaç almak olarak algıladığını ve bunun yanlış olduğunu belirten Atilla şöyle konuştu: 'Başbakan Erdoğan'ın söylediği mağazaların içinde eczane yapılanması. Yani bakkaldan bisküvi alır gibi ilaç satın almaktan bahsedilmiyor. Raftan ilaç satışı söz konusu değil. İşin uzmanlarının sorumlu olarak istihdam edileceği mağaza içi eczane yapılanması söz konusu olacak. Buuygulamaya ek istihdam ve ilaç fiyatlarının ucuzlaması olarak da bakmak gerekir.' Kiler Genel Müdürü Nihat Özdemir de uygulamanın hem marketlere hem de hastalara olumlu yansıyacağını belirtiyor. Uygulamanın marketlere pozitif bir değer katacağını dile getiren Özdemir, 'Bu hem marketlerin cirolarına artı olarak yansır hem de 5 bin noktada konumlanan organize perakendeyi düşünürseniz hastaların ilaca daha kolay ulaşımı sağlanmış olur. uygulama gerçekten 'değer' diyebileceğimiz bir kapsamda olursa biz de bu uygulamanın içinde yer alırız' dedi.
ABD'DE ZEHİRLENMELERİN NEDENİ MARKET ECZANELER
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan SGK eczaneleri açma fikrini market eczane olarak revize ederek, dünyanın vazgeçmeye çalıştığı sistemin çözüm olarak sunulduğunu söyledi. Saydan, 'ABD'deki zehirlenmelerin yüzde 65'i ilaç zehirlenmesi. Bunun en önemli nedeni ilaç reklamları ve market eczaneler olarak görülüyor' dedi.
AB ÜLKELERİ SINIRLAMALAR GETİRDİ
Özellikle ABD'nin başı çektiği markette ilaç satışı Target ve Wal-Mart gibi binlerce zinciri olan süpermarketler yanında Publix, Kmart, Maryland, Kroger, Safeway, Wegmans, Shop Rite gibi marketlerde de satılıyor. ABD'de reçeteli ilaçların da reçete karşılığında istenen dozda satışı yapılıyor. AB ülkelerinde İngiltere'de GSL (General Sale List) kategorisine girenler perakende mağazalarında daha küçük boylar ve dozlarda satılıyor. Diğer AB ülkeler ise sınırlamalar getirmiş. Fransa ve İtalya'da bütün eczaneler eczacıların sahipliğinde yönetiliyor. Avrupa'nın en büyük ilaç pazarı Almanya'da da tüm ilaçlar eczacıların açtığı eczanelerde satışa sunuluyor. İsveç'te tek eczane zinciri kamuya ait Apoteket. (SABAH)