KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ekim 2025 Pazar
°C

Marketlerde fahiş fiyat denetimi başladı

Ticaret Bakanlığı, son günlerde kamuoyuna yansıyan haksız fiyat artış iddialarına karşı harekete geçti. Bakanlık tarafından oluşturulan özel ekip, marketlerde fahiş fiyat ve etiket denetimlerinde bulundu.

Marketlerde fahiş fiyat denetimi başladı
10 EYLÜL 2021 CUMA 10:08
2
1220
0
AA aa

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un talimatıyla, son günlerde kamuoyuna yansıyan fiyat artış iddialarının incelenmesi için Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı yönetici ve personelinden oluşan özel inceleme ekipleri oluşturuldu.

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli başkanlığındaki ekip, bugün Ankara'daki marketlere yönelik fahiş fiyat artışı ve etiket denetimini yaptı. Ekipler, marketlerde, sebze ve meyve, temel gıda ürünleri ile temizlik ürünleri başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerine yönelik fiyatları inceledi.

Denetimlerde, ürünün etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olup olmadığına, etiket ve künye bilgileri ile indirimli ürünün indirimden önceki fiyatına bakıldı. Ekipler, rastgele seçtikleri ürünleri kasaya götürerek fiyat karşılaştırması yaptı.

İncelemeler sonucu Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a aykırı iş ve işlemeleri tespit edilenler hakkında idari işlem uygulanacak.

"Denetimlerimiz devam edecek"

Adnan Benli, denetimlere ilişkin basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, Ticaret Bakanlığı olarak piyasa gözetim-denetimi görev ve yetkisi kapsamında işletmelerde fahiş fiyat artışı olup olmadığına ya da fiyat etiketine aykırı bir işlem yapılıp yapılmadığına baktıklarını söyledi. Ürünlerin kasa-etiket fiyatı arasında uyuşmazlık olup olmadığını da kontrol ettiklerini belirten Benli, "Tespit ettiğimiz ürünlerin alım-satım faturalarını aldık, bilahare bunları kontrol edip herhangi bir usulsüzlük varsa ona göre işlem yapacağız. Bakanlığımızca denetimlerimiz devam edecek. Münferit vatandaş şikayetleri ya da resen Bakanlığımızca bu tür denetimler yapılmaktadır." dedi.

Denetim sonuçlarına yönelik uygulanacak cezaya ilişkin de bilgi veren Benli, fahiş fiyat tespitinde ürün başına 10 bin 911 lira ila 109 bin 911 lira, etiket mevzuatına aykırı işlem tesisinde de 452 lira cezai işlem uygulandığını bildirdi.

Benli, vatandaşların karşılaştığı etiket uygunsuzluklarında, Ticaret Bakanlığı il müdürlüklerine, Bakanlığın Alo 175 hattına başvurabileceğini ifade etti.

"Fiyat spekülasyonlarına müsaade edilmeyecek"

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada da ticari hayatın aksamadan devamı için iç ve dış ticaret, gümrükler ile tüketicilerin korunmasına yönelik tedbir alındığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Önceliğimiz insan sağlığı başta olmak üzere serbest piyasanın sağlıklı ve düzenli işlemesinin sağlanmasıdır. Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler, girdi maliyetlerindeki artış gibi haklı bir sebebe dayanmadan fahiş fiyat artışı yapamaz, ayrıca serbest ticareti ve piyasa dengesini bozan veya tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyen faaliyetlerde bulunamazlar.

Vatandaşlarımızı fahiş fiyat artışlarına karşı korumak ve piyasa bozucu faaliyetlere engel olmak amacıyla gerek denetim personelimizce gerekse de Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu aracılığıyla etkin bir mücadele yürütüyoruz. Bakanlık olarak, temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarında spekülasyonlara ve kötü niyetli uygulamaların yapılmasına müsaade edilmeyecektir."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.10.2025
17:53
12Bingölspor Kırşehir`e mağlubiyeti yaşattı
12Bingölspor Kırşehir'e mağlubiyeti yaşattı
3. Lig 2 Grup lideri temsilcimiz 12Bingölspor, konuk olduğu Ejderoğlu Kırşehirspor'a ligdeki ilk yenilgisini yaşatarak sahadan zaferle ayrıldı.
18.10.2025
16:59
Bingöl`de itfaiye personelinden kediyi kurtarmak için kalp masajı
Bingöl'de itfaiye personelinden kediyi kurtarmak için kalp masajı
Bingöl'de itfaiye istasyonu önünde akşam saatlerinde meydana gelen olayda, bir arabanın çarptığı kediye nöbette olan itfaiye personeli kalp masajı yaparak müdahale etti. Tüm çabalara rağmen kedi kurtarılamadı.
18.10.2025
16:48
Ev sahiplerini üzecek vergi düzenlemesi!
Ev sahiplerini üzecek vergi düzenlemesi!
AK Parti'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu vergi paketiyle ev sahiplerinin kira gelirlerindeki 47 bin TL'lik muafiyeti kaldırılacağı bu düzenleme ile kira gelirleri üzerinden senelik yaklaşık 7 bin TL daha fazla vergi ödeyecekleri belirtildi.
18.10.2025
16:45
Araç alım satımında nispi noter harcı geliyor
Araç alım satımında nispi noter harcı geliyor
AK Parti'nin verdiği teklife göre; sıfır ve ikinci el araç alım satımında nispi noter harcı uygulaması getirilecek. Yeni düzenlemeye göre araç satış bedeli üzerinden binde 2 oranında noter harcı alınacak ve harç miktarı 1.000 TL'den az olamayacak.
17.10.2025
16:22
Bingöl`de bir haftada 29 narkotik olaya müdahale
Bingöl'de bir haftada 29 narkotik olaya müdahale
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı açıklamasında; 'Halkımızın da desteğiyle huzur ve güvenliği sağlamak maksadıyla, ilimiz genelinde mücadelemiz kararlılıkla sürdürmektedir' vurgusu yapıldı.
17.10.2025
16:05
Baylaz:
Baylaz: 'Boş tencereler bile konuşuyor ama iktidar duymuyor!'
'17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü' kapsamında açıklamada bulunan CHP Bingöl Kadın Kolları Başkanı Gülten Baylaz: 'Çocuklar yatağa aç giriyor, kadınlar pazardan eli boş dönüyor, emekliler bir ömür çalıştıktan sonra kuru ekmeğe muhtaç ediliyor. Gençler geleceğe değil, yurt ve burs kuyruklarına bakıyor. Bu tablo bir kader değil, 23 yıldır iktidarda olan AKP'nin iflas etmiş düzeninin sonucudur!' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın