KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Meb'de atamalar durduruldu

Isparta İdare Mahkemesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), Danıştay tarafından ilgili maddelerinin yürütmesi durdurulan yönetmeliğine dayanarak yaptığı 3 atama hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Meb`de atamalar durduruldu
08 AĞUSTOS 2007 ÇARŞAMBA 08:43
0
738
0
AA aa
Atamaları ‘açıkça hukuka aykırı bulan' mahkeme, ‘Telafisi güç zararlara neden olabileceği' kanaatine vararak ilgili yönetmelik uyarınca yapılan tüm atama işlemlerinin de hükümsüz olduğuna karar verdi. Eğitim- İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, mahkemenin verdiği kararının, Türkiye'deki yaklaşık 18 bin atamayı ilgilendirdiğini söyledi.
Isparta'da merkeze bağlı Ülkü İlköğretim Okulu'nda görev yapan öğretmen Mevlüt Özil, 17 Nisan 2007 tarihinde okul müdürlüğüne başvurarak, Mehmet Köse İlköğretim Okulu, Fevzipaşa İlköğretim Okulu, Sidre 2000 İlköğretim Okulu ve Gülistan İlköğretim Okulu'ndan herhangi birine atanmayı istedi. MEB'in atama yönetmeliğinde böyle bir başvuru yolu öngörülmediği gerekçesiyle talep Okul Müdürü Halil Doğan tarafından reddedildi. 13 Nisan 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanan MEB'in ‘Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği' uyarınca 4 ilköğretim okulunun müdürlüklerine başka eğitimcilerin ataması yapıldı. Bunun üzerine, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yazdığı yazıya yasal süre olan 15 gün içinde yanıt alamayan Eğitim- İş Sendikası üyesi öğretmen Mevlüt Özil, 21 Mayıs'ta Isparta İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Atamalara dayanak gösterilen MEB'in yönetmeliğinin ilgili maddelerinin Danıştay 2'nci Dairesi tarafından 30 Nisan 2007 tarihli kararla yürütmesinin durdurulduğunu hatırlatan öğretmen, “Ayrıca, atamalarda objektif kriterlere uyulmadığı, atanmak isteyenler için herhangi bir duyuru yapılmadığı, sınav ve yarışma ilkelerine riayet edilmediği” gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasını istedi.

Talebi değerlendiren Isparta İdare Mahkemesi, 13 Temmuz 2007'de oybirliğiyle Mehmet Köse İlköğretim Okulu Müdürlüğü'ne Ahmet Güngör, Side 2000 İlköğretim Okulu Müdürlüğü'ne Ertan Güneş, Gülistan İlköğretim Okul Müdürlüğü'ne de Kenan İşçi'nin atanmasına ilişkin kararın yürütmesini durdurdu. Atamaların ‘açıkça hukuka aykırı olduğuna' ve ‘telafisi güç zararlara neden olacağına' hükmedildi. Fevzipaşa İlköğretim Okulu Müdürlüğü'ne getirilen Ceylan Çaylak'ın atamasının ise, MEB'in ilgili yönetmeliğinden önce yapılması nedeniyle hukuka aykırı bulunmadığı vurgulandı. Kararın gerekçesinde şöyle denildi:
“13 Nisan 2007 tarihli yönetmeliğin, Danıştay 2'nci Dairesi'nin 30 Nisan 2007 tarih ve ‘E:2007/1114' sayılı kararıyla atamaya ilişkin maddelerinin, idareye sınırsız takdir yetkisi verildiği, bu yetkinin nesnelliği ortadan kaldırıp subjektif değerlendirmeye kapı açtığı, yöneticilik görevine aday olmak isteyecek kamu görevlilerinin haberdar edilmesini sağlayacak bir sistemin öngörülmediği, değerlendirmelerin; kariyer, liyakat, sınav ve benzeri objektif ölçütlere göre gerçekleştirilmesini içeren normatif yapının bulunmadığı gerekçeleriyle yürütmesinin savunmaya kadar durdurulması üzerine MEB'ce 11 Mayıs 2007 tarih ve 2007/41 sayılı genelge ile sözkonusu karar gereğince, ilgili yönetmeliğin yürürlüğü durdurulan maddeleri çerçevesinde herhangi bir işlem yapılmaması istenilmiştir. Oysa İdare Hukuku'nda iptal kararları gibi yürütmeyi durdurma kararları da geriye yürüdüğünden yürütmeyi durdurma kararı ile birlikte yönetmeliğin ilgili maddeleri ve bu doğrultuda yapılan tüm atama işlemleri hükümsüz kalmış olmaktadır.”

18 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR
Eğitim- İş Sendikası Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, 2006'nın Mayıs ayından bugüne kadar MEB'in 392 genelgesinden 297'sinin yargıdan döndüğünü hatırlattı. Adıbelli, Isparta İdare Mahkemesi'nin verdiği bu kararla ilgili “Adalet ve hak yerini buldu” dedi. MEB'in sürekli hukukun önünü tıkamaya çalıştığını savunan Adıbelli, “Bu kararla birlikte, Türkiye'de yaklaşık 18 bin kişiyi ilgilendiren tüm atamalar hükümsüz kaldı. Türkiye'yi yeni eğitim- öğretim döneminde özellikle idari kadrolarda çok ciddi bir kriz bekliyor. MEB eski yönetmeliğe dönmek zorunda” diye konuştu.


HÜRRİYET

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın