KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Meme kanserine karşı ilk tasarım bebek

İngiliz çift embriyodan kanser riski taşıyan genin ayıklanmasına onay verdi. İlk kez alınan kararın onay alıp almayacağı birkaç ay içinde netleşecek.

Meme kanserine karşı ilk tasarım bebek
27 NİSAN 2007 CUMA 09:33
0
916
0
AA aa
İSTANBUL - İngiltere'de bir çift, embriyo aşamasındaki bebeklerinin meme kanseri riskini ortadan kaldırmak için kanseri taşıyabilecek genin ayıklanmasına izin verdi. Bir ilk olarak tıp tarihine geçen karar, ebeveynlerin ileride çocuklarının daha güzel ya da daha akıllı olması için uygun genleri seçmelerine yol açacağı endişesiyle büyük bir etik tartışmayı da beraberinde getirdi.

Genetik olarak meme kanseri riski yüksek olan anne adaylarının embriyolarından bu riski taşıyanların ayıklanabildiği yöntem ilk kez bir çiftten onay aldı.

İngiliz çift, meme kanserine yatkın “BRCA1” geninin embriyolarında bulunup bulunmadığının tespit edilmesi için başvuruda bulundu.

Yöntemde, embriyo 8 hücreye ulaştığında bir tanesi alınıp teste tabi tutuluyor. İncelemede embriyonun kansere yatkın “BRCA1” genini taşıdığı tespit edilirse bu gen ayıklanıyor.

Böylece, genetik olarak meme kanserine yatkın annenin bu ölümcül hastalığı doğacak bebeğe de aktarması engelleniyor.

“BRCA1” geninin, yetişkinlikte meme kanserine yatkınlığı yüzde 60 ila 80 oranında artırdığı biliniyor.

Oysa daha önce etik kurullar sadece yüzde 90 ila yüzde 100 oranında kanser ihtimali yaratan genlerin ayıklanmasına izin veriyordu.

Muhalifleri bu durumu, hayatları boyunca hiç kansere yakalanmayacak embriyoların bile riskli görülüp ayıklanması olasılığını doğuracağı için sert biçimde eleştiriyor.

Kimi çevreler de daha güzel ya da daha akıllı olmaları için genleri ayıklanan “tasarım bebekler” yaratacağı endişesiyle yönteme şiddetle karşı çıkıyor.

İngiltere İnsan Üremesi ve Embriyoloji Otoritesi'nin prensipte “olur” verdiği testin, uygulamada kabul edilip edilmeyeceği ise birkaç ay içinde netlik kazanacak.


ntvmsnbc

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın