KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

Memurlara emekli maaşı darbesi

Yeni Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nda memurlara kötü haber var. Tasarı yasalaşırsa halen çalışanlar ve işe yeni girecek olanların maaşlarında büyük düşüş yaşanacak.

Memurlara emekli maaşı darbesi
13 ARALIK 2005 SALI 13:41
0
1298
0
AA aa
Sosyal güvenlik reformu; Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'lıların gerek aldığı hizmetler, gerekse emeklilik koşullan yönünden eşit olmasını sağlamayı amaçlıyor.

Ancak reformun aynı zamanda sosyal güvenlikteki açığın kapanmasına yönelik önlemler içermesi, emekli aylıklarının kademeli olarak düşmesine neden olacak. Aylıklardaki düşüşten mevcut emekliler etkilenmeyecek. Halen çalışanların ve yasa yürürlüğe girdikten sonra iş hayatına girenlerin emekli aylıklarına yansıyacak düşüş nedeniyle en fazla kaybı memurlar yaşayacak.

2016'ya kadar yüzde 2.5

Emekli aylıkları halen Emekli Şandığı'nda yüzde 3, SSK ve Bağ-Kur'da yüzde 2.6 olan 'yıllık emekli aylığı bağlama oranı' temel alınarak belirleniyor. Buna göre, Bağ-Kur ve SSK'lılar çalıştıkları her yıl için emekli aylığının yüzde 2.6'sını, Emekli Sandığı iştirakçileri ise yüzde 3'ünü kazanıyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasansı'yla, bu oranların 2016'ya kadar her 360 gün için yüzde 2.5, 2016'dan sonra ise yüzde 2 olarak uygulanması öngörülüyor.

Böylece yasa yürürlüğe girdikten sonra emekli olan Bağ-Kur ve SSK'hnm daha önce primi ödenen 9 bin gün için yüzde 65, Emekli Sandığı iştirakçisinin yüzde 75'i bulan aylık bağlama oranı, kademeli olarak azalacak.

Oran, 3 kurum mensupları için de 2016'ya kadar yüzde 62.5'e, yasanın 1 Ocak 2006'da yürürlüğe girdiği varsayı-hrsa 2041'den sonra da yüzde 50'ye düşecek. Bu durumda emekli aylıklarında çalışma yılı ve dönemine göre değişen oranlarda azalmalar yaşanacak. Memurlar, aylık bağlama oranı en yüksek grup oldukları için en büyük kaybı yaşayan grup olacaklar.


800 YTL alan, 520 YTL alacak

Bugünkü mevzuata göre aylık ortalama prime esas kazancı (çalışma hayatı boyunca aldığı aylıkların ortalaması) 500 YTL olan bir SSK'iı, yaklaşık 325 YTL emekli aylığı alacak,

Kanunun 1 Ocak 2006'da yürürlüğe girdiğini ve soz konusu SSK'lının çalışma hayatının 20 yılını yasa yürürlüğe girmeden önce, 5 yılını da sonra geçirdiğini kabul edelim.

Buna göre çalışanın emekli aylığı hesabında, ilk 20 yıl eski mevzuata göre, kalan 5 yıl yeni düzenlemeye göre hasaplanacak. Böylece bu koşullardaki bir SSK'lınm emekli aylığı yaklaşık 322 YTL'ye düşecek.

Prime esas kazancı 800 YTL olan, bugünkü mevzuata göre emekli aylığı 520 YTL olarak hesaplanan ve kanun yürürlüğe girmeden önce çalışma hayatının ilk 5 yılını tamamlamış olan bir SSK'lıyı ele alalım.

Yeni düzenlemeye göre bu çalışanın emekli aylığı hesaplanırken ilk 5 yıl için aylık bağlama oranı 3.5 (mevcut düzenlemede ilk 5 yılda yüzde 3.5 üzerinden hesap yapılıyor) olarak alınacak.

Yasa yürürlüğe girdikten sonraki ilk 10 yılı yüzde 2.5 aylık bağlama oranına göre hesap edilecek,

Kanun 2016'dan sonra aylık bağlama oranının yüzde 2'ye düşürülmesini öngördüğü için son 10 yıl yüzde 2 aylık bağlama oranına göre belirlenecek. Emeklinin aylığını bu üç dönemi için ayn ayrı belirlenen rakamların toplamı oluştururak' Buna göre söz. konusu çalışanın eme aylığı 500 YTL'ye düşecek.

Çalışma hayatına 2016'da giren ve prime esas kazancı 800 YTL bir SSK'lı (kanunun 1 Ocak 2006'da yürürlüğe girdiği kabul edildiğinde) mevcut düzenlemeye göre 520 YTL alacakken, yeni düzenlemeye göre 400 YTL alacak.

Aynı şartlardaki bir Emekli Sandığı iştirakçisinin emekli aylığı da 600 YTL'den 400 YTL'ye inecek.

İkinci iş Bağ-Kur'luyu vuracak

Tasanya göre, prim ödeme gün sayısını doldurduktan sonra çalışmaya devam edenlerin aylık bağlama oranlan her 360 gün İçin 2016'ya kadar yüzde 2.5,2016'dan sonra yüzde 2 oranı baz alınarak hesaplanacak. Böylece, mevcut sistemdeki gibi çalışma süresinin uzunluğuna bağlı olarak emekli aylığı artacak. Mevcut düzenlemede yer alan ve emekli aylığının belirlenen alt sınır aylığının yüzde 35 altında kalmasını engelleyen hüküm yeni dü¬zenlemede yer almayacak.

Zamlar TÜFE'ye göre

Buna göre, çahşanların yasa yürürlüğe girdikten sonraki dönem için hesaplanacak ay¬lıkları alt sınırın altında olsa bile daha önce olduğu gibi yukarıya çekilmeyecek.

Tasarıyla alt sınır, pirim ödeme gün sayısı¬na göre belirlenecek. Bu durumda1 alt sınır olarak 9 bin günü tamamlayamayanlar için emeklilik olanağı tanıyan 5 bin 400 prim ödeme gün sayısı baz alınacak. Emekli aylıklarına yapılacak zamlarda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) baz alınacak. Bu sistem, emekli aylıklarına yapılan zamların, büyüme ve gelişmeden pay almaması nedeniyle eleştiriliyor.

İkinci iş vuracak

Tasarıyla, emekli aylığı almaya başladıktan sonra ikinci bir işte sigortalı olarak çalışmaya başlayanlardan kesilecek 'sosyal güvenlik destek primleri'nde de artış olacak.

Buna göre, SSK'dan emekli olduktan sonra yeniden sigortalı olarak Çalışanlardan kesilen yüzde 30'luk destek primi yüzde 32'ye, Bağ-Kur'lu'dan alınan prim miktarı yüzde İO'dan yüzde 32'ye, emekli olduktan sonra bir şirkete ortak olanlardan kesilen yüzde 10'luk pay yüzde 30'a çıkacak.

Öte yandan bu artışlarla yeni işe alınanlarla emeklilikten sonra ikinci kez işe giren kişinin işverene yükü yakınlaştınlarak henüz emekli olmamış kişilerin çalıştırılması teşvik edilecek.

Aktif sigortalıya kolaylık

Tasarıyla mevcut aktif sigortalıların aylıklardaki düşüşten daha az etkilenmesi için önlemler almıyor.Tasarıya göre, şu anda sigortalı olanların emekli aylıkları eski ve yeni sistemde geçirdikleri süreye göre hesaplanacak.

Yani kanun yürürlüğe girmeden önce sigortalı olarak çalışılan dönem için mevcut aylık bağlama oranlarıa göre, 'kanun yürürlüğe girdikten sonra çalışılan dönem için de yeni aylık bağlama oranları¬na göre hesaplama yapılacak. Çalışma hayatına yeni girenler, emekliliği yakla¬şanlara oranla aylıklarında daha fazla düşüş yasayacak.

HABER7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın