Başbakan  Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ziyareti çerçevesinde Almanya Başbakanı  Angela Merkel ile bir araya geldi. Toplantıda Teröre karşı işbirliği  için türkiye ve Almanya arasında komisyon kurulusması kararı alındı.
Almanya  Başbakanı Angela Merkel, asimilasyon konusunun Alman hükümetinin  gündeminde bulunan bir konu olmadığını, ülkede yaşayan Türklerin Alman  toplumuna uyumu konusuyla ilgilendiklerini söyledi.
Merkel,  başkent Berlin'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin  ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını  yanıtlarken, Erdoğan'a "Asimilasyon insanlık suçudur" şeklindeki  sözlerinin hala arkasında durup durmadığının sorulması üzerine  Erdoğan'ın verdiği yanıttan sonra söz alarak, "Asimilasyon gündemimizde  olan bir konu değil" dedi.
Almanya'da asimilasyon yerine  Türklerin Alman toplumuna uyumu konusuyla ilgilendiklerini ifade eden  Merkel, ülkede yaşayan Türklerin Almanca öğrenmesinin, Alman toplumunun  değerlerini benimsemelerinin ve özellikle okulu yarıda bırakan Türk  gençleri için fırsat eşitliği yaratılmasının önemli olduğunu kaydetti.
MÜZAKERELERİN UCU AÇIK
Türkiye'nin AB üyeliği sürecini canlandırmak amacıyla somut girişimleri olup olmayacağı sorusuna karşılık da Merkel,  müzakerelerin ucu açık sürdürüldüğünü, bu konuda görüşbirliği içinde  olduklarını, Kıbrıs'a yapacağı bir ziyaret sırasında adada çözüm  bulunması için de tarafları harekete geçirmeye çalışacağını, Kıbrıs  sorununun çözümünün Türkiye'nin, Avrupa'nın ve tüm bölgenin çıkarına  olacağını söyledi.
Bir gazetecinin, yeni fasılların  açılmasının siyasi nedenlerle engellendiğini belirtmesi üzerine Merkel,  bu sorunun aşılması için Kıbrıs Rum kesimiyle temaslarda bulunduklarını  kaydetti.
TERÖR İÇİN KOMİSYON KURULACAK
Merkel,  konuşmasında da terörizme karşı mücadele etmek amacıyla iki ülke  içişleri bakanlıkları tarafından bir komisyonun kurulacağını söyledi.
Başbakan  Erdoğan ile ikili ilişkilerin ve uluslararası konuların yanı sıra  ağırlıklı olarak Türklerin Almanya'ya uyum konusunu ve sorunları ele  aldıklarını belirten Merkel, ekonomik ilişkileri de ele aldıklarını ve  Erdoğan'ı gelecek yıl 28 Şubatta, Türkiye'nin konuk ülke olması  vesilesiyle Hannover kentinde düzenlenecek CeBIT bilişim fuarına davet  ettiğini söyledi.
Türk işçilerinin Almanya'ya göçünün 50. yılının  gelecek yıl içinde çeşitli etkinliklerle kutlanacak olması vesilesiyle  de Erdoğan'ı Almanya'ya davet ettiğini ifade eden Merkel, görüşmede G-20  ve NATO zirvesi hazırlıklarını ve Kıbrıs konusunu da ele aldıklarını  bildirdi.
ERDOĞAN: YARARLI BİR GÖRÜŞME OLDU
Erdoğan  ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin'de Başbakanlıkta yaptıkları  görüşmenin ardından ortak basın toplantısı yaptılar ve soruları  yanıtladılar.
Başbakan Erdoğan, Merkel ile bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
''Berlin  Olimpiyat Stadı'nda, her ne kadar mağlubiyetimizle de geçse bir dostluk  akşamının ardından, iki dost ve müttefik ülkenin Başbakanları olarak  bugün gerçekten yararlı bir çalışma kahvaltısında bir araya geldik.  İki ülke arasındaki birçok konuyu ele alma fırsatını bulduk. İki ülkeyi  yakından ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konular üzerinden  kapsamlı bir görüş alışverişimiz oldu. Ve Merkel'in geçen mart ayında  Türkiye'ye yaptığı ziyarette ele aldığımız konularda alınan mesafeleri  değerlendirme fırsatımız oldu. İkili ilişkilerimizin tüm alanlarda  geliştiğini görmenin mutluluğu içindeyiz. Bu işbirliğinin her alanda  daha da güçlenmesi için ortak kararlılığa sahip olduğumuzu bir kere daha  gördük. Ülkelerimiz arasında gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerin  artarak devam etmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bu ayın 18'inde  Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un Türkiye'yi ziyaret edecek  olmasından memnuniyet duymaktayız.
Merkel ile Almanya'da yaşayan  vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren konuları değerlendirdik.  Vatandaşlarımızın Alman toplumuna entegrasyonu konusunu değerlendirdik,  ki bu konuda da hemen hemen büyük oranda yaklaşım tarzımızın aynı  olduğunu düşünüyorum. İki ülke olarak bundan sonraki süreçte neler  yapabileceğimizi de ele aldık ve ilgili bakanları da kısa, orta ve uzun  vadeli çalışmalar için ağırlıklı olarak bir çalışmaya başlamaları  noktasında talimatlandırdık. Burada ben Merkel'e de teşekkür ediyorum.
2011  Ekim'inde, Türkiye'den Almanya'ya gelişin 50. yılını kutlama noktasında  bir dizi kutlama törenleri yapılması ve bu törenleri zenginleştirmek,  50 yılın analizini yapmak, 50 yılda neredeyiz ve bundan sonra neler  yapalım ki, çok daha farklı bir konuma bu işi taşıyalım, entegrasyon  noktasında eksiklerimiz neler, bunları gidermek için düzenlenecek  sempozyumların hem bilimsel ayağını çalıştıralım hem siyasi ayağını  çalıştıralım, teori pratik buluşmasını sağlayalım dedik. Bu çalışmalara  bizzat katılarak yönlendirmeyi düşünüyorum.''
TÜRKİYE'YE YILDA 4 MİLYON ALMAN TURİST GELİYOR
Başbakan Erdoğan, işin ekonomik ayağında Hannover Cebit fuarı bulunduğunu belirterek, ''Bundan  önceki fuarda bir arada olmuştuk, bunda da bir arada olacağız. Bu fuara  da katılmayı hedefliyorum. Burada da yine gerek fuarda, tüm oradaki  katılımcılarla bir arada olmak ve burada da bir dizi etkinlik içinde  olmayı düşünüyoruz'' dedi.
Almanya'da yaşayan Türklerin iyi eğitimi konusunda iki tarafa da sorumluluklar düştüğünü belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
''Türkiye'de  bir Alman üniversitesi kuruyoruz. Bunun ikinci ayağı, Almanya'da da bir  Türk-Alman üniversitesini kurabilmek. Bunun da hızla mesafe almasını  arzuluyoruz. Bir an önce Türk-Alman üniversitesinin, İstanbul'daki  ayağında gerek öğrenci alımlarıyla birlikte oradaki eğitimin verimli  şekilde gelişmesi, inanıyorum ki, burada atılacak adımı da güçlü  kılacaktır. Türkiye'nin Almanya'nın geleceğine daha da önemli katkılarda  bulunacağına da inanıyorum. Örneğin, Almanya'da Türklere ait firma  sayısı 72 bine ulaştı. İşletmeler yaklaşık 30 milyar avro iş hacmine  sahip olup, 350 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bunun yanında 4 milyon  Alman Türkiye'ye turist olarak geliyor. Türkiye'nin turizm potansiyeli  içinde Alman dostlarımızın yeri birinci sırada. Bunun yanında Alman  dostlarımızın Türkiye'de mekan edinmeleri, orada eve satın almaları, bu  da tabii aramızdaki halkların kaynaşması bakımından çok önemli  gelişmeler diye düşünüyorum.''