KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Şubat 2026 Cumartesi
°C

Merkez'in istanbul'da yeri bile belli, gerekirse kanunla taşırız

Başbakan Tayyip Erdoğan, hükümetin bir yıllık Eylem Planı'nı açıkladığı toplantıda, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması konusuna noktayı koydu

Merkez`in istanbul`da yeri bile belli, gerekirse kanunla taşırız
11 OCAK 2008 CUMA 09:22
0
1090
0
AA aa

Merkez Bankası'nın bu taşınmayı istemediğini bizzat Başkan Yılmaz'ın açıkladığının anımsatılması üzerine, "Kanunsa kanun, çıkartırız. Merkez Bankası alacağı kararlarda bağımsızdır. Bu konuda hükümet karar verir" dedi. 

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası İstanbul'a taşınır mı-taşınmaz mı tartışmasına son noktayı koydu. Ziraat, Halk ve Vakıfbank'ın yanı sıra Merkez Bankası'nın da hükümetin eylem planı doğrultusunda İstanbul'a taşınacağını açıklayan Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın bu konuya sıcak bakmadığının hatırlatılması üzerine "Kanunsa kanun çıkartırız, taşırız" diye konuştu.

YERİNİ DE BELİRLEDİK: Başbakan Erdoğan, 60'ıncı Hükümet Programı Eylem Planını, Başbakanlık Yeni Binada düzenlediği basın toplantısıyla açıklarken, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank gibi finans kuruluşlarının İstanbul'a taşınacağını yineledi. Bu kuruluşlar için İstanbul'da Anadolu Yakası'nda TOKİ'ye ait bir araziyi seçtiği de bilinen Erdoğan, bu konuda hükümet olarak kararlarını verdiklerini söyledi. Erdoğan, "Bu konuda kararırımızı verdik. Hatta yerleri de belirlenmiştir" diye konuştu.

KİMSEYE SORACAK DEĞİLİZ: Başbakan Erdoğan, "Bunu hiç kimseye de soracak değiliz" derken, açıklamaların ardından yöneltilen "Merkez Bankası bağımsız bir kurum. Banka İstanbul'a gitmek istemiyor. Bunun sizin için bir anlamı var mı" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi: "Merkez Bankası, alacağı kararlarda özerktir. Bulunacağı yere ise kanunla hükümet olarak karar verebiliriz. Zira bu ülkede Merkez Bankası'nın özerk olması kararını veren yer parlamentodur. Burada hükümet olarak böyle bir kararırımız var ve uygulamayı düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın İstanbul'da olması hem bankanın işlevini artıracak hem de oradaki gücü farklı bir konuma gelecektir. Kanunsa kanun, çıkartırız. Bunun kararını verdik. Derdimiz ülkemizin çok daha güçlü bir ekonomiye sahip olması, bundan daha iyi bir gerekçe olur mu?"

IMF KONUSUNDA BELİRLEYİCİYİZ: Bu arada toplantıdaki konuşmasında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilişkilere de değinen Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda belirleyici bir konuma geldiğini şöyle anlattı: "İktidar olduğumuzda Türkiye'nin IMF'ye olan borcu 23.5 milyar dolardı, şu an ise 7.5 milyar dolara düştü. Borçları ödeme noktasında herhangi bir sıkıntımız yok ama IMF'nin yapısını veya IMF'yi hálá tanımayanlar, bu noktada çok farklı yaklaşımlar da sergilemeye devam edebilirler. Yani IMF sadece ülkelere para satan bir kuruluş değil. 'IMF'nin dünyadaki etkinliği nedir' derseniz, 'yüzde 100'e yakın'. Bunlar içinde bana göre en önemlisi bir akreditasyon kuruluşu olmasıdır. Her alanda o ülkeye bakış değişiktir, daha güvenle bakılır ve o ülkeyle irtibatlar, alışverişler çok daha farklı olur."

YENİ ÇIPA TÜRKİYE: "Türkiye, şu anda IMF ile ilişkilerde kendi siyasi geleceğine herhangi bir tesiri olacak asla bir pazarlığı yapmamıştır, yapmaz ve bu konuda ayakları üzerinde duran bir siyasi iktidar işbaşındadır. 7.2 milyar dolara düşen borcumuzla biz rahat bir konumdayız" diyen Erdoğan, şunları söyledi: "Stand-by'ı imzalamak kıyamet değil. IMF ile imzalamazsanız, 'ekonomi, yatırım durur diye birşey yok. Sizin stand-by anlaşmanıza neler koyacağınıza bağlı. Şu anda yapıp yapmayacağımızın kararını vermiş değiliz. Şimdiki çıpa, Türkiye çıpasıdır."

Verimli kullanırsak yılda 2.5 milyar YTL enerji tasarrufu olur

ENERJİ Verimliliği Haftası nedeniyle TOBB Üniversitesi'nde düzenlenen törene katılan Başbakan Tayyip Erdoğan, alınacak önlemler yıllık 2.5 milyar YTL tasarruf edilebileceğini söyledi. Erdoğan, şunlara dikkat çekti: "Enerji kültürü ve verimlilik bilincinin gelişmesiyle yıllık 2.5 milyar YTL cebimizde kalacak. Yine bu şekilde maliyetini hep birlikte ödediğimiz, 1.3 milyar YTL'lik yeni santral yatırımından tasarruf edilecektir. Ayrıca her yıl 1 milyar YTL'lik petrol ve doğal gaz ithalatı da gerekmeyecek. Yavaş bir tempoda gelişmekte olan yalıtım sektörümüzün 600 milyon YTL olan yıllık cirosu da en az iki katına çıkacak. Tabiî ki tüm bunlara ek olarak çevremizi de korumuş olacağız."

Ahmedinejad, Erdoğan'ı aradı, gaz krizi çözüldü

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün sabah, İran ile yaşanan doğalgaz krizinin, en geç pazartesi günü aşılacağını söyledi. Erdoğan'ın, dün akşam saatlerinde konuştuğu İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da bu bilgiyi doğruladı. Edinilen bilgiye göre, Ahmedinejad, dün akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan'ı cevaben aradı. Görüşmede, iki ülke ilişkilerinin yanı sıra doğalgaz konusu da ele alındı. Başbakan Erdoğan, kendisine iletilen, "Pazartesi doğalgaz akışının sağlanacağı" mesajından memnuniyet duyduğunu söyledi. Ahmedinejad ise ilgili bakanlık ile yapılan toplantıda bir çözüm getirdiklerini, Türkiye'ye doğalgaz akışının tekrar başlayacağını belirtti.

Petrol 100 doları geçerse, 2008 hesapları değişebilir

HÜKÜMETİN eylem planı içinde yer alan bazı uygulamalar hakkında bilgi veren Başbakan Tayyip Erdoğan, bu yıl yapılması planlanan bazı işleri şöyle sıraladı:

CARİ AÇIKTAN RAHATSIZ DEĞİLİZ:
Ama ekonomide güçlü bir altyapı olması nedeniyle cari açık bizi rahatsız etmiyor. Bizim cari açığımız israflardan değil enerji ve petrolden. Bunlardan elektrik üretimimizn yüze 52'si bugün doğalgaz. Bunu almak zorundasınız. Böyle giderse, 2008 yılında yapılan hesaplarımız değişebilir.

ELEKTRİK DAĞITIM İHALELERİ: Elektrik dağıtım ihaleleri bu yıl başlayacak. Ama Türkiye'nin tamamıyla alakalı değil. Bazı pilot uygulamalarla, örneğin altyapı çalışmalarını yapmak suretiyle, hem iletim hem dağıtımı üstlenerek tamamını göreceğiz. Tümünü bir anda yapacak olursak sıkıntı meydana getirebilir.

TEK PETROL KUYUMUZ VERGİ: Vergi indirimi konusunda düşünmemiz gereken varsa yaparız. Ama Maliye Bakanımız (yok) diyor. (Kimseyi havaya sokmayalım) diyor. Zaten şartlar elverdiğinde biz bütün gelir vergisi mükelleflerinin yanındayız. O verilerle biz zaten sosyal restorasyonu yapıyoruz. Bizim tek petrol kuyumuz var, o da vergi.

NÜKLEER MAYISTA BİTER: Erdoğan, nükleer santral ihalesiyle ilgili soruyu salondaki Enerji Bakanı Hilmi Güler'e sordu. Davetin 21 Şubat'ta, ihalenin de iki ay içinde tamamlanacağını öğrenen Başbakan, "En geç mayıs ayında bitecek" dedi.

İstihdam yükünün 5 puan indirimi bu yıl olacak

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, dün hükümet içindeki istihdam üzerindeki yükten 5 puanlık indirim konusundaki tartışmaya da noktayı koydu. Erdoğan, SSK işveren primlerinin 5 puan indirim uygulamasının bu yıl içinde yapılacağını söyledi.

Doğrudan gelir desteği yerine ürün desteği

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, "Doğrudan gelir desteğini kaldırıyoruz. Bundan sonra araziye değil, ürüne destek vereceğiz. GAP bölgesinde bütün hedeflerimizi 4-5 yılda tamamlanayacak adımları atacağız" dedi.

Zamları eleştirenler hálá evlenmemiş, bekár

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, zamlar konusunda şöyle konuştu: "Beş yıl elektriğe zam yapmamakta direndik. İş artık 22 dolardan 100 dolara geldi. Bu parayı nereden ödeyeceğiz? Maaşlarımıza zam yapalım eyvallah. Ama bu tür şeyler olduğu zaman size dokunmayın. Ama bu sizin devletiniz. Eğer bunu paylaşırsak bu yükün altından kalkabiliriz. Bizi elektriğe doğalgaza zam yapmakla eleştiren yargılayanlar iktidar olduklarında zam yapmadılar mı? Gerçekçi olalım. Biz dertliyiz. Bunlar hálá evlenmemişler, bekarlar. Evlendikleri zaman durumlarını görürüz. Ama bu millet bunları evlendirmeyecek."

Milli gelirimiz 489 milyar doları buluyor

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, yeni dönemde fiyat istikrarını kalıcı hale getirmeyi ve kamu borcunun GSMH'ye (milli gelire) oranını daha da düşürmeyi amaçladıklarını belirtirken, Türkiye'nin makroekonomik göstergelerindeki düzelmenin devam ettiğini belirterek, 2007 yılında kamu borcunun gayrisafi milli hasılaya (GSMH) oranının yüzde 40'ın altına inmiş olacağını ve GSMH'nin de 488 veya 489 milyar dolarla sonuçlanmasını beklediklerini söyledi. Geride kalan 5 yıl içinde Türkiye'nin, belirlenen bu hedeflere yaklaştığını anlatan Başbakan Erdoğan, kronik sorunların çözülmeye başladığını ve geleceğe umutla bakan bir ülke haline geldiğini dile getirdi.


Hürriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
13.02.2026
19:21
Bingöl tek yürek olmaya hazırlanıyor! Dev ekran kurulacak
Bingöl tek yürek olmaya hazırlanıyor! Dev ekran kurulacak
Lider 12 Bingölspor'un şampiyonluk yolundaki kritik karşılaşması öncesi PFDK'nın verdiği 'seyircisiz maç' cezasına karşılık kent genelinde dayanışma çağrıları yapıldı. Belediye Başkanı Erdal Arıkan, maç saatinde stat önüne dev ekran kuracaklarını açıklarken, Bingöl halkı, tribünde olamasa da takımının yanında olacak.
13.02.2026
18:02
Vali Çelik Kiğı`da muhtarlarla bir araya geldi
Vali Çelik Kiğı'da muhtarlarla bir araya geldi
Bingöl Valisi Cahit Çelik Kiğı ilçesinde muhtarlarla bir araya gelerek taleplerini dinledi.
13.02.2026
13:42
Hesarek`te gerçeğini aratmayan tatbikat
Hesarek'te gerçeğini aratmayan tatbikat
Bingöl Hesarek Kayak Merkezi'nde yapılan çığ ve telesiyejde mahsur kalma tatbikatı, gerçeği aratmadı. Tatbikatı yöneten Vali Yardımcısı Şahin; 'Arkadaşlarımızın disiplin içerisinde hareket ettiği, verilen talimatlara titizlikle uyduğunu gözlemledik.'
12.02.2026
17:01
Suça Sürüklenen Çocuklara
Suça Sürüklenen Çocuklara 'Diversiyon' Modeli!
Adalet Bakanlığı, suça sürüklenen çocukların cezaevine girmeden topluma kazandırılmasını hedefleyen 'Diversiyon' modeli üzerinde çalışıyor. 16 ülkede uygulanan sistem, yargılama yerine eğitim ve denetimi esas alıyor. Ancak modelin Türkiye'de ne kadar başarılı olacağı tartışma konusu.
12.02.2026
16:45
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Büyük Başarı
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Büyük Başarı
57. TÜBİTAK 2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Finali'nde Bingöl rüzgârı esti. 20 projeyle yarışmaya katılan Bingöllü öğrenciler, farklı alanlarda birincilik ve üçüncülük dereceleri elde ederek önemli bir başarıya imza attı.
12.02.2026
16:09
Genç`te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Genç'te hasta kız çocuğunun talebi geri çevrilmedi
Bingöl Umut Kervanı Derneği Genç İlçe Temsilciliği, kalp ve böbrek rahatsızlıklarıyla mücadele eden Yağmur Ok'un talebi üzerine, günlük yaşamını kolaylaştıracak özel bir koltuk desteği sağladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın