KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Ocak 2026 Pazartesi
°C

Meyvelerin parlaklığına aldanmayın

Uzmanlar uyardı: "Markette satılan elma ve portakalın parlaklığına aldanmayın. Çoğu firma meyveyi kimyasal mumla parlatarak insan sağlığını tehlikeye atıyor.."

Meyvelerin parlaklığına aldanmayın
27 KASIM 2006 PAZARTESİ 10:10
0
1059
0
AA aa

Market reyonlarındaki albenili meyvelerin sırrı, mumlanıp, at kılı fırçalarla parlatılmasında. Büyük ölçekli şirketler bitkisel mum kullanıyor, ama merdivenaltı işletmeler denetimsiz. Bu nedenle meyveyi çok iyi yıkamak gerekiyor.

Semt pazarındaki tezgahta, pazarcının kadife parçasıyla parlattığı elmalar, çokuluslu gıdacıların varlığıyla daha profesyonel 'makyaj' ünitelerine kavuştu. Zincir marketlerin meyve-sebze reyonlarında pırıl pırıl parlayan elmalar, elinize alınca yapış yapış bir his bırakan portakallar, sandığınız gibi dalından kopup gelmiyor. Önce dev kazanlarda yıkanıyor, kurulanıyor, özel bir mum püskürtülüyor ve at kılı fırçalarla parlatılıyor. Bu işlem için büyük şirketler bitkisel mum kullanırken, merdivenaltı atölyeler kalitesiz mumlar kullanıyor. Bazen de mumun içine boya karıştırarak daha canlı bir görünüm sağlıyor. Marketlerin sebze-meyve reyonu çalışanları zaman zaman "Portakalın kabuğu elimi boyadı" şeklindeki yakınmalarına tanık oluyor.

MUM BİTKİSEL OLMALI
Merkezi İtalya'da bulunan Unifrutti, 15 yıldır dünyanın pek çok ülkesinde meyve üretimi ve paketlemesi yapıyor. Türkiye'de Uni İstanbul ismiyle faaliyet gösteren şirketin yetkilisi Hakan Sabri Kaynak, tüm dünyada meyve mumlama işleminin yapıldığını, ama bunun için bitkisel mum kullanmak gerektiğini söyledi. Mumlama işleminin sadece sert kabuklu meyvelere yapılabildiğini anlatan Kaynak, "Bizim kullandığımız mum, bitkisel bir mumdur ve zararsızdır. Fakat narenciyedeki mumun yenmemesi gerek. Narenciye mumları, elinizi yapış yapış yapar. Elmada da aynı his oluyorsa mutlaka iyi yıkamanız gerekir. Çünkü bu, narenciye mumu kullanılmış demektir. Biz Türkiye'deki üretimimizin yüzde 70'ini ihraç ediyoruz. HACCP, EUROPGAP, ISO gibi güvenlik kriterleri sağlanmadan mal satamayız. Son zamanda meyveyi koyuğumuz paletleri bile fırınlıyoruz. Avrupalı alıcılar böceklenme olmasını engellemek için bu şartı koymaya başladı" dedi. Bitkisel mumun pahalı olduğunu anlatan Kaynak, "Bu ürünü büyük ölçekli işletmeler kullanır. Ama ne yazık ki herkes kullanır diyemiyorum. Tüketici iyisi mi yapış yapış bir madde hissettiğinde mutlaka kabuğu soysun" dedi. Migros Sebze Meyve Sorumlusu Ekmel Baydur da, "Bazen portakal ve mandalinada boya kullanıldığını duyuyoruz. Bizde rastlamadık. Ancak mumlu ürünler bizde de satılıyor. Bir zararı olmadığını biliyoruz" dedi.

Mumlu portakalın kabuğuna dikkat!

Unifrutti'nın web sitesinde meyvelerin üretimden paketlenmeye kadar geçen süreci ile birlikte yararları da anlatılıyor. Bu web sitesinin portakalla ilgili bölümünde "Kabuk rendesi çıkartacağınız portakalların boyalı veya mumlu olmamasına dikkat ediniz" uyarısı var. Çünkü bazı üreticiler, narenciyede rengin daha canlı görünmesi için mumla birlikte turuncu boya kullanıyor.

Dört adımda pırıl pırıl elma!

1 ÜRETİM TEKNİĞİ DEĞİŞTİ
Elmada uygulanmaya başlayan modern üretim teknikleri, meyvenin dalında bile daha güzel olmasını sağlıyor.

2 YIKAMA VE MUMLAMA
Üreticiden alınan elma, büyük işletmelerde yıkanıp, kurutuluyor, sonra da mumlanıp fırçalanıyor.

3 GÜVENLİK TESTLERİ
Büyük ölçekli işletmelerde, ürünler HACCP, EUROPGAP ve ISO gibi güvenlik testlerinden geçiyor. .

4 BOYLARINA GÖRE TASNİF EDİLİYOR
İşte bu süreçleri tamamlayıp markete gidecek pırıl pırıl elmalar.
(Sabah)



YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.01.2026
15:55
HÜDAPAR, Genç`teki şehir içi ulaşım sorunu için çözüm istedi
HÜDAPAR, Genç'teki şehir içi ulaşım sorunu için çözüm istedi
HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, ilçe genelinde özellikle öğrenciler, veliler, yaşlılar ve hastaların yaşadığı ulaşım sıkıntılarını belediye meclisine soru önergesiyle taşıdıklarını açıkladı.
11.01.2026
15:38
12 Bingölspor`dan ikinci yarıya fırtına gibi başlangıç
12 Bingölspor'dan ikinci yarıya fırtına gibi başlangıç
3. Lig 2. Grup lideri 12 Bingölspor, ligin ikinci yarısının ilk maçında çıktığı Karaköprü deplasmanında adeta gövde gösterisi yaptı. Yeşil-beyazlılar, ilk yarısını 4-2 önde kapattığı mücadeleyi 6-2 kazanarak şampiyonluk yürüyüşüne güçlü bir başlangıç yaptı.
11.01.2026
12:51
Bingöl`de 72 köy yolunda çalışmalar sürüyor
Bingöl'de 72 köy yolunda çalışmalar sürüyor
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeniyle kent genelinde kapalı bulunan 72 köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar aralıksız sürüyor.
11.01.2026
12:41
Akaryakıta zam kapıda! Motorine zam geliyor
Akaryakıta zam kapıda! Motorine zam geliyor
Motorinin litre fiyatına kısa süre önce indirim gelmişti. Salı gününden itibaren fiyat yükseliyor, depolar daha pahalıya dolacak. Benzinde ise şimdilik herhangi bir fiyat değişimi beklenmiyor.
11.01.2026
00:07
Bingöl`de TOKİ sosyal konutların kurası çekildi
Bingöl'de TOKİ sosyal konutların kurası çekildi
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Bingöl'de yapılacak olan 2 bin 59 konutun kurası çekildi. İşte kura sonuçları;
11.01.2026
00:06
Bingöl esnafı yeni başkanını seçti
Bingöl esnafı yeni başkanını seçti
Sonuçların hayırlara vesile olması dileğinde bulunan ve uzun yıllar başkanlık göreviyle Bingöl esnafına hizmet eden Yılmaz Çapak'a teşekkür eden Bingöl Esnaf Sanatkârlar Odası'nın Yeni Başkanı Zülküf Alpay; 'Üstlendiğimiz sorumluluğun ve omuzladığımız yükün ağırlığının farkındayız' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın