KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Nisan 2024 Pazartesi
°C

Militarist ritüellere karşıyız

Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, eğitimde militarizmin, tek tipçiliğin, pedagojinin dışına çıkartılmış ideolojik tahkimatın bütün aparatlarının eğitimden arındırılmasını istediklerini belirtti.

Militarist ritüellere karşıyız
23 EKİM 2018 SALI 19:34
4
1727
5
AA aa

Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, eğitimde militarizmin, tek tipçiliğin, pedagojinin dışına çıkartılmış ideolojik tahkimatın bütün aparatlarının eğitimden arındırılmasını istediklerini belirtti.

Kava; “Yetkili konfederasyon ve yetkili sendika olarak, biz, Türkiye'nin özgürleşmesini, demokratikleşmesini; Türkiye'nin, toplumsal bütünlüğünü sağlayacak şekilde bir sosyolojiye ilerlemesini ve bu sosyolojinin Türkiye'yi daha da büyütmesini isteyen bir kitleyiz. Şimdiye kadar ortaya koyduğumuz bütün emek de buna matuftur. Bu yüzden Öğrenci Andı ile ilgili yapılan tartışmalar, bu iki zeminin dışına çıkartılarak, içeriğine ve etnik kısmına vurgu yapılarak tartışma çıkarılmak isteniyor ki bu son derece tehlikeli, son derece yanlış bir mecradır. Çünkü olay buradan görüldüğünde birinci zoka zaten yutulmuş olur. Buradaki mesele vesayet dönemlerinin alışkanlıklarının nüksetmemesidir. Olayı böyle görüyoruz” dedi.

Kava, af konusunun, siyasilerin kendi tartışma alanları içerisinde belli bir kıvama geldikten sonra topluma sunacakları bir konu olduğunu ifade ederek, “Ama bizim bir sivil kuruluş olarak, bir sendika olarak, bir emek hareketi olarak buradaki temel beklentimiz, toplumun vicdanında yara açmayacak, kabul edilebilecek sınırlar içerisinde bir düzenleme yapılmasıdır. Toplumun vicdanında yer almayacak, toplumda huzursuzluğu tetikleyecek bir şey olursa o zaman da maksadının dışına çıkmış olur. Ben bu yüzden yapılan tartışmaları, siyasilerin kendi sorumluluk alanlarında ve faaliyet alanlarında olması gereken tartışmalar olarak görüyorum. Sonuç itibarıyla ortaya çıkabilecek şeyin de kabul katsayısının yüksek olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin özgürleşmesini, demokratikleşmesini isteyen bir kitleyiz

Öğrenci Andı tartışmasının kendi mecrasının dışına çıkartılarak tartışılmak istendiğini kaydeden Kava, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla bu son derece alışık olduğumuz, millet olarak geçmişte tanık olduğumuz bir tartışma biçimidir. Bir kere kendi mecrasının dışına çıkarılarak tartışılmasının bu ülkede vesayet odaklarına yaramaktan başka hiçbir işe yaramayacağının altını çizmemiz lazım. Buradaki temel yaklaşım, Danıştay 8. Dairesi'nin antla ilgili verdiği kararın hukuki bir denetim mi yoksa yerindelik denetimi mi olduğu konusuna odaklanmak gerekiyor. Çünkü Türkiye bu badireleri yaşadı, bunları atlattı ve yeni bir Türkiye sosyolojisine doğru yol aldı. Bundan sonra da yol alması; ülkenin kısır tartışmalardan çıkarak, ekonomisini, millî gelirini yükselterek, insanların refah seviyesini yükselterek, yatırımları artırarak, üretim ekonomisine geçerek ülkenin daha ileriye gidebilmesi, hem coğrafyamız hem de mazlum coğrafyaların umudunun yeşermesi açısından son derece önemlidir. Hâlbuki bu süreç önümüzde dururken, Türkiye yeniden yargının kendi kapsamının dışına çıkarak, yerindelik denetimi yaparak, yasama ve yürütmenin yerine kendini koyarak bir karar vermesini tartışıyoruz, ki bu son derece tehlikelidir. Türkiye bundan çok çekti. Bizim de itirazlarımızdan biri burası. Biz asla ‘böyle bir zemine Türkiye bir daha yol almamalı, böyle bir girdaba düşmemeli' diyoruz. Çünkü Türkiye tarihini inceleyenler bunun bilindik bir yöntem olduğunu bilirler. Danıştay'ın söz konusu dairesinin buradaki kararını siyasiler bu zeminden aldılar. Biz de bu zemini önemsiyoruz. Bu zemin, son derece doğru bir zemindir. Olayı buradan görmek gerekir. İkincisi ise, bir eğitim sendikasıyız. Biz eğitimde militarizmin, tek tipçiliğin dolayısıyla pedagojinin dışına çıkartılmış ideolojik tahkimatın bütün aparatlarının eğitimden arındırılmasını, bu ritüellerin eğitimden çıkarılmasını isteyen bir kitleyiz. Yetkili konfederasyon ve yetkili sendika olarak, biz, Türkiye'nin özgürleşmesini, demokratikleşmesini; Türkiye'nin, toplumsal bütünlüğünü sağlayacak şekilde bir sosyolojiye ilerlemesini ve bu sosyolojinin Türkiye'yi daha da büyütmesini isteyen bir kitleyiz. Şimdiye kadar ortaya koyduğumuz bütün emek de buna matuftur. Bu yüzden Öğrenci Andı ile ilgili yapılan tartışmalar, bu iki zeminin dışına çıkartılarak, içeriğine ve etnik kısmına vurgu yapılarak tartışma çıkarılmak isteniyor ki bu son derece tehlikeli, son derece yanlış bir mecradır. Çünkü olay buradan görüldüğünde birinci zoka zaten yutulmuş olur. Buradaki mesele vesayet dönemlerinin alışkanlıklarının nüksetmemesidir. Olayı böyle görüyoruz.”

Bazı kesimler rövanşist duygularla tartışmak istiyorlar

Kararın, Danıştay 8. Dairesi'nin değerlendirmesi olduğunu ancak verilen kararın hukuki boyutuyla tartışılmadığını dile getiren Kava, “Dolayısıyla karar vericilerin, yürütmenin, yasa yapıcıların yerine kendisini koyarak Danıştay'ın karar verdiği görülüyor ki böyle bir kararı yeni Türkiye'de hiç kimse beklemez. Böyle bir şey olduğunda da buna çok sert tepki göstermek gerekir. Biz de onun için ilk anda sert bir tepki verdik. Neden? Çünkü Türkiye bu eşikleri geride bıraktı. Yargının kendisini millet iradesinin üzerine koyduğu, yasa yapıcıların, yürütmenin üzerine koyduğu bir zemin sağlıklı bir zemin değil. Türkiye bu tartışmaları geride bıraktı. Onun için konuyu bazı kesimler rövanşist duygularla tartışmak istiyorlar. Bu bağlamdan çıkarmak ve konuyu olgunlukla tartışmanın yolu da bir defa bu vesayetin oluşturduğu yapay mevzilerden çıkmaktır. Konuyu sağlıklı zeminlerde görmek lazım” ifadelerini kullandı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_32169)
24 Ekim 2018 Çarşamba 13:11
yunus mahşerde halim iyi olursa halini görmek istediğim adamsın... ama bende iyi sayılmam galiba orda unuturum seni.. allah'ın dinini bir koyun bildiniz.. ilkin süt ve yününden yararlandınız sıkışırsanız etinden ve kanından da yararlanacaksınız.. yunus keşke ismin başka olsaydı.. cezaevinden yazıyorum .... militan gibi çalışmaya devam edin..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_32158)
24 Ekim 2018 Çarşamba 09:43
YUNUS BEY BELEDİYE SEÇİMLERİNDE ADAYMISINIZ.. BİNGÖL DE YENİ HAVA YUNUS KAWA...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_32170)
24 Ekim 2018 Çarşamba 13:12
@Misafir Kullanıcı aldınmı hava
Misafir Kullanıcı (@Misafir_32149)
24 Ekim 2018 Çarşamba 09:01
Geniş alanda paslaşmalar.Çok demokrat bunlaaaaaaaaaaaar_!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_32140)
24 Ekim 2018 Çarşamba 07:14
antla ilgili açıklama yapacağınıza temsil ettiğiniz memurun hakkı için düşeydiniz sokaklara.. enflasyona karşı açıklama yapaydınız.. zam masalarında milletvekilliği pazarlığı sen de dahil yapmasaydınız.. yazıklar olsun size sizin göreviniz dışında herşeyin içindesiniz..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_32130)
23 Ekim 2018 Salı 19:56
Belirli günler dışında açıklama yapmak dışında ne yapıyorsunuz gerçekten merak ettim.İşe gitme derdi falanda yok...
27.04.2024
23:24
Genç`teki kum ocaklarının kaldırılması için harekete geçildi
Genç'teki kum ocaklarının kaldırılması için harekete geçildi
İlçe girişinde bulunan kum ocaklarının başka alanlara taşınması için tüm kurumlar nezdinde girişimlerde bulunacağını söyleyen Genç Belediye Başkanı Kemal Tartar; 'Devlet bu alana milyonlarca lira tutan millet bahçesi yatırımı yapmış her gün yüzlerce belki binlerce insanımızı buraya toplayıp tozda boğamayız' dedi.
27.04.2024
16:51
Bingöl polisinden şok uygulamalar! Çok sayıda silah ele geçirildi
Bingöl polisinden şok uygulamalar! Çok sayıda silah ele geçirildi
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince mahalle bazlı gerçekleştirilen şok uygulamalarda çok sayıda silah ele geçirildi.
27.04.2024
16:50
Bu yol neden tamamlanmıyor?
Bu yol neden tamamlanmıyor?
Bingöl'ü Sancak, Adaklı, Kiğı ve Yedisu üzerinden Erzincan'a bağlayacak olan ve 2013'te startı verilen yol projesinin 2022'de tamamlanması gerektiğini hatırlatan Mustafa Sarıgül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'na sordu; 'Bölge halkı için önemli olan proje ne zaman tamamlanarak hizmete alınacaktır?'
27.04.2024
16:49
Bingöl`de üç ayda 8 Bin ameliyat yapıldı
Bingöl'de üç ayda 8 Bin ameliyat yapıldı
Artan ameliyat sayılarının sadece rakamsal olarak ifade edilmemesi gerektiğini vurgulayan Başhekim Tatlı, 'İlerleyen tarihlerde Kalp Merkezi'mizin kurulmasıyla By-Pass diye tabir edilen açık kalp ameliyatı dahi hastanemiz bünyesinde gerçekleştirilmeye başlanacak' dedi.
27.04.2024
16:44
Bingöl`de dron destekli trafik denetimleri
Bingöl'de dron destekli trafik denetimleri
Bingöl'de İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi ekiplerince dron destekli trafik denetimleri devam ediyor.
27.04.2024
12:13
Merakla bekleniyordu MEB yayınladı! İşte yeni müfredat taslağı
Merakla bekleniyordu MEB yayınladı! İşte yeni müfredat taslağı
Milli Eğitim Bakanlığınca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' yeni müfredat taslağı, 'https://gorusoneri.meb.gov.tr' adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın