KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Mayıs 2024 Pazar
°C

Milyonlarca doğalgaz abonesini üzen karar

Yargıtay, milyonlarca doğalgaz abonesi yakından ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Yüksek mahkeme, doğal gaz abonelerinden, dağıtım şirketlerince alınan bağlantı (706 TL) ve güvence bedeli (357 TL) alınmasını uygun buldu. Bu kararla tüketiciler bedel ödemeye devam edecek.

Milyonlarca doğalgaz abonesini üzen karar
29 ARALIK 2018 CUMARTESÄ° 05:45
0
1794
2
AA aa

Yargıtay'ın kararına konu süreç 2016 yılında Afyonkarahisar'da baÅŸladı. Bir doÄŸal gaz abonesi, kendisinden dağıtım ve güvence bedeli olarak alınan bin 63 TL'nin iadesi Tüketici Hakem Heyeti'ne baÅŸvurdu…

Hakem Heyeti aboneyi haklı buldu ve söz konusu bedellerin dağıtım ÅŸirketi tarafından aboneye iade edilmesine karar verdi. Dağıtım ÅŸirketi bu kararı yargıya taşıdı.

ŞİRKET Ä°PTAL Ä°ÇÄ°N DAVA AÇTI

Dava tüketici mahkemesi sıfatıyla Afyonkarahisar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Åžirket söz konusu bedellerdin mevzuat ve EPDK kararları uyarınca alındığını belirterek, hakem heyetinin iade kararlarının iptalini istedi. Abone vatandaşın avukatı ise söz konusu bedellerin tüketicilerden alınmasının hukuka uygun olmadığını belirterek, davanın reddini istedi.

YEREL MAHKEME: GÜVENCE BEDELÄ° ALINAMAZ

Mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verdi. DoÄŸal gaz baÄŸlantı bedeliolan 706 TL'nin iadesi kararı iptal edilirken, 357'lik güvence bedelinin abone vatandaÅŸa iadesine karar verildi. Milyonlarca aboneyi yakından ilgilendiren kararın gerekçesinde. “Kanunda güvence bedelinin alınacağına dair bir hüküm yok. YönetmeliÄŸe göre kurumun alacaklarının garanti altına alınması amacıyla güvence bedeli alınıyor. Isınma ihtiyacının karşılanması amacıyla doÄŸal gaz baÄŸlantısı yapılıyor. Bu ihtiyacın bir süresi yok, her zaman bu hizmete ihtiyaç var. Bu bedeller ÅŸirket kasasında kalıyor. Bu durum hukuka aykırıdır” denildi.

BAKANLIK KANUN YARINA BOZMA Ä°STEDÄ°

Ancak bir süre sonra Adalet Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık, kesinleÅŸen mahkeme kararının iptali için kanun yararına bozma talebinde bulundu. Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca hazırlanan kanun yararına bozma talebi Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin önüne geldi.

YARGITAY BOZDU

3. Hukuk Dairesi oybirliÄŸi ile talebi kabul ederek, Afyonkarahisar 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin güvence bedelinin iadesine dair kararını kanun yarına bozdu. Kararın gerekçesinde, güvence bedelinin alınmasına dair yönetmelik hükümlerine dikkat çekilerek ÅŸu tespitlere yer verildi:

DoÄŸal gaz piyasası dağıtım ve müÅŸteri hizmetleri yönetmeliÄŸi'nin 39/1 ve 3. maddeleri (bedellerin abonelerden alınacağına dair hükümler) halen yürürlülüktedir. YönetmeliÄŸin iptali için Danıştay'a dava açılabilir. Ancak ÅŸu ana kadar böyle bir iptal kararı verilmemiÅŸtir. Yönetmelik iptal edilmedikçe, mekanik sayaçlarda güvence bedelinin belirlenen esaslar dahilinde alınması yasal bir uygulama olup devam edecektir.

TÜKETÄ°CÄ°LER BEDEL ÖDEMEYE DEVAM EDECEK

Bu karar uyarınca dağıtım ÅŸirketleri abonelerinden dağıtım ve güvence bedeli almaya devam edecek.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_35840)
29 Aralık 2018 Cumartesi 17:32
Sorun yok, allah sirketleri var etsin. Nolacak en fazla acliktan oluruz
Misafir Kullanıcı (@Misafir_35834)
29 Aralık 2018 Cumartesi 11:15
kazik yemeye devam
04.05.2024
14:17
'Bingöl ovası acilen kurtarılmalıdır'
Bingöl'ün birçok konudaki sorun ve çözüm bekleyen problemlerini gündeme getirmesiyle tanınan eğitimci Doğan Karasu, Bingöl Ovası'nın son durumunu paylaştı ve hem siyasilere hem de bürokrasiye 'Bingöl Ovasının acilen kurtarılması gerekiyor' çağrısında bulundu.
04.05.2024
14:16
'İslam Dünyası İmtihanı Maalesef Kaybetti'
Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, 'Gazze imtihan olmuyor. İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti' dedi.
04.05.2024
14:15
'Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz'
Bingöl Üniversitesi'nce düzenlenen 'Tarihe Yolculuk' panelinde konuşan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma; 'Nüfusunun üçte birinin Müslüman olduğu dünyada her gün Müslümanlar ölüyor! Bugün bu hale gelmemizin sebebi okumuyoruz, araştırmıyoruz, arşivleri incelemiyoruz. Böyle devam ettiğimiz sürece biz her gün ölmeye mahkûmuz. Biz tarihi doğru okumazsak, tarihi iyi öğrenmezsek bunlara yaşamaya mahkûm kalacağız.'
04.05.2024
14:13
Vali Usta:
Vali Usta: 'Huzura bozanlara göz açtırmayacağız'
2024 Mart-Nisan dönemi asayiş raporunu açıklayan ve işlenen suçlar ile uygulanan yaptırımların detaylarını aktaran Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ümüz, asayiş bakımından ülkemizin en güvenli şehirleri arasında yer almaktadır. Bu, siz değerli hemşehrilerimizin bizlere verdiği destek ve güvenlerinin sonucudur. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilimiz genelinde alacağımız tedbirlerle suç işleyenlere, halkımızın huzurunu ve sükûnunu bozanlara göz açtırmayacağız inşallah' dedi.
04.05.2024
14:11
Bingöl`ün `Kayıp şehir` Pargasur şelalesi
Bingöl'ün 'Kayıp şehir' Pargasur şelalesi
Bingöl'ün Yayladere ilçesindeki tarihi kalıntı ve mağaralar ile 'kayıp şehir' olarak adlandırılan Pargasur şelalesi dron ile görüntülendi.
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın