KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Şubat 2026 Salı
°C

Mösyö'nün bağdat hasreti böyle bitti

ABD'nin 2003'teki işgalinden bu yana Irak'a giden ilk Fransız yetkili olan Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in, Talabani ve Barzani ile fiziksel temas düzeyinde sergilediği samimiyet şaşırttı. İdam edilen devrik lider Saddam'ın en yakın müttefiklerinden olan, ABD işgaline de direnen Fransa şimdi Irak ile beyaz sayfa açmak istediğini söylüyor.

Mösyö`nün bağdat hasreti böyle bitti
21 AĞUSTOS 2007 SALI 09:00
0
846
0
AA aa
ABD operasyonuna muhalefeti nedeniyle 2003 yılından beri Irak topraklarına ayak basmayan Fransızlar, yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yönetiminde Bağdat ile beyaz sayfa açıyor. Jacques Chirac döneminde, Saddam Hüseyin'e silah satan, petrol işi yapan ve her türlü insan hakları ihlaline göz yuman Fransa, ABD'nin işgaline karşı çıktığı için Atlantik aşırı ilişkiler gerilmişti. Son dört yıl boyunca da Fransa'nın Bağdat ile hemen hemen hiç teması kalmamıştı. Ancak şimdi Sarkozy, Bush Yönetimi ile ABD'de tatil yapacak kadar sıcak ilişkiler kurarken, Bağdat cephesine de çıkarma yapıyor.

Önceki gün Bağdat'a sürpriz ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Amerikan işgalinin başlamasından bu yana Irak'a ayak basan ilk Fransız yetkili oldu ve "Yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Bu büyük ve önemli ülkede demokrasi doğarken, onların yanında olmak istiyoruz" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile bir araya gelen Kouchner, ortak basın toplantısında, Irak'taki şiddetti sonlandırmak için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını, mezhep çatışmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Fransa'nın Irak'ta ne gibi bir rol üstleneceği konusunda ayrıntıya girmeyen Kouchner, "Bu rol BM'nin çabalarına destek vermek şeklinde gelişebilir" dedi.

Talabani ise Irak'ın Fransa ile çok iyi ilişkiler kurmak istediğini belirterek, "Bu ziyaret tarihi bir fırsattır" dedi.

Bağdat trafiği hızlandı

Kouchner önceki gün de Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile görüşmüş ve Maliki'nin Fransız şirketlerini Irak'ın yeniden yapılanmasında yer almak üzere davet etmesine karşılık fazla hevesli bir görüntü vermemişti.

Fransız bakan Kouchner'in ziyareti Irak'ı hareketlendirirken, komşu ülkelerde de Bağdat mesaisi vardı. ABD'nin ay başında İran'ı ziyaret ettiği için eleştirdiği Irak Başbakanı Nuri el Maliki, dün "şer ekseni"nin bir diğer üyesi olan Suriye'deydi. Saddam Hüseyin'e muhalefet ettiği 1990'larda Şam'a sürülen Şii başbakan Maliki, ABD işgali sonrası Suriye'ye sığınan 1.5 milyon Iraklı göçmenin sorunlarını görüştü. Maliki'ye, üç günlük ziyaretinde, içişleri, petrol, ticaret ve su bakanları da eşlik ediyor.

Maliki'nin ziyaretinin ay başındaki İran ziyareti gibi Amerikan tepkisiyle karşılanması beklenirken, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de ocak ayında Şam'a gidecek.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Irak'ı ziyaret edeceğini açıkladı. Ahmedinejad, Saddam Hüseyin döneminden bu yana bu ülkeye giden en üst düzey İranlı olacak.


HÜRRİYET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.02.2026
19:46
Bingöl`de Çaya Yüzde 30 Zam
Bingöl'de Çaya Yüzde 30 Zam
Artan maliyetler nedeniyle Bingöl'de çay fiyatına yüzde 30 zam yapıldı. 13 TL'lik yeni rayiç sonrası esnaf temsilcileri, düzenlemenin zorunlu olduğunu vurguladı.
16.02.2026
19:25
Bingöl`de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Bingöl'de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Kapsül halinde 88 parça uyuşturucu yutan şüpheliler, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
16.02.2026
19:24
Hesarek`te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Hesarek'te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Yeşilay ve Narkotik'ten Bingöl Hesarek Kayak Merkezinde farkındalık etkinliği düzenlendi. Karaca; 'Bağımlılıkla mücadelede en güçlü yöntem, sorun ortaya çıkmadan önce önlemektir. Bu nedenle özellikle gençlerimize ve ailelerimize ulaşarak koruyucu ve önleyici çalışmalarımızı anlatıyoruz' dedi.
16.02.2026
19:23
Hesarek`e ziyaretçi akını
Hesarek'e ziyaretçi akını
Bingöl'de kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, ziyaretçi akınına uğradı.
16.02.2026
19:22
Trafik Kazası Hasar Sürecinde Yeni Dönem
Trafik Kazası Hasar Sürecinde Yeni Dönem
Trafik kazaları sonrası hasar ve değer kaybı süreçlerini kolaylaştıracak yeni düzenleme yürürlüğe giriyor. 1 Nisan 2026'da pilot illerde başlayacak uygulama ile eksper atamaları otomatik yapılacak, komisyoncu ve aracıların devre dışı bırakılması hedefleniyor. İşte detaylar...
15.02.2026
15:36
12Bingölspor`dan Sahada Net Mesaj: 7 Gollü Yanıt, 12 Puanlık Fark
12Bingölspor'dan Sahada Net Mesaj: 7 Gollü Yanıt, 12 Puanlık Fark
Seyircisiz oynama cezasına rağmen kenetlenen şehir, sahada terinin son damlasına kadar savaşan bir takım ve dev ekrandan yükselen tezahüratlar… 12 Bingölspor, 7-1'lik tarihi galibiyetle hem zirveyi sağlamlaştırdı hem de sahada en güçlü cevabı verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın