KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Eylül 2026 Çarşamba

Müftülüklere yağmur duası talebi yağıyor

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, yaşanan kuraklık nedeniyle yağmur duası yapılması için il ve ilçe müftülüklerine her hafta yüzlerce e-mail, faks, telefon, dilekçe ve yüz yüze görüşmelerde talepler geldiğini söyledi.

Müftülüklere yağmur duası talebi yağıyor
02 AĞUSTOS 2007 PERŞEMBE 12:21
0
1197
0
AA aa
Su kıtlığı ve su tasarrufu konusunda İstanbul Müftülüğünün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Çağrıcı, küresel ısınma ve benzeri nedenlerle Türkiye'de ciddi bir kuraklık yaşandığına dikkat çekerek, özellikle İstanbul ve Ankara gibi nüfusu yoğun olan kentlerde bunun önemli tesirlerinin olacağının görüldüğünü kaydetti.

Bazı kurumlardan ve vatandaşlardan gelen talepleri dikkate alarak vaaz ve hutbelerde vatandaşlara suyu tasarruflu kullanmaları konusunda telkinlerde bulunduklarını ifade eden Çağrıcı, su tasarrufu ile ilgili birini kendisinin kaleme aldığı 2 adet hutbenin camilerde çeşitli zamanlarda okunduğunu ve cemaatin bilgilendirildiğini belirtti.

''Su tasarrufu konusunda yurttaşlarımızın özenli davranması hem toplumsal bir görev, hem de yüzlerce ayet ve hadisin gerektirdiği dini bir ödevdir'' diyen Mustafa Çağrıcı, İslam dininin tutumlu olmaya ve tasarruflu davranmaya büyük önem verdiğini kaydetti.

Çağrıcı, ''Peygamberimiz 'Irmaktan abdest alıyor olsanız bile abdest suyunuzu ölçülü kullanın' diyor. Bu bir zihniyet, tutum, nimete saygı meselesidir. 'Ne kadar çok şey varsa kullanırım, harcarım' anlayışı İslami edebe, ahlaka uygun değildir'' dedi.

Suyun tasarruflu kullanımı ve yetkililerin bu konudaki tavsiyelerine uyulması için ilçe müftüleri ve vaizlerle zaman zaman toplantılar yaptıklarını ve vaazlarda bu konuların işlenmesini sağladıklarını belirten Çağrıcı, ''Vesile düşürdükçe su tasarrufuna cemaatin dikkatini çekmelerini istedik. Ben de kendi evimden, ailemden görüyorum ki, istenirse çok ciddi su tasarrufu sağlanabilir. Yani musluğu açıp abdest alırken, bütün abdest boyunca suyu açık tutmakla, her organı yıkarken suyu açıp sonra aradaki boşluklarda kapatmak arasında çok önemli tüketim farkı olduğu görülüyor. Denerse herkes bunu görür, bunun dışındaki kullanımlar için de bu böyledir'' diye konuştu.

''YAĞMUR DUASI SÜNNETTİR''

Sıcak ve kurak havalar sürdükçe vatandaşların din görevlilerinden yağmur duası beklentilerinin arttığını da dile getiren Mustafa Çağrıcı, şunları söyledi:

''Gerek İstanbul İl Müftülüğüne, gerekse ilçe müftülüklerine kuraklık nedeniyle yağmur duası yapılması yönünde vatandaşlardan çok sayıda talep geliyor. Bir anlamda dua programları organize etmemiz istenmektedir. Zaten ilçe müftülüklerimize gelen talepler önemli ölçüde karşılanıyor. 10 milyonu aşkın kişinin yaşadığı İstanbul'da her yerde, herkesin yağmur duası yapması mümkün değil, gerekli de değil. Yağmur duası sünnettir. Peygamberimizin kuraklık zamanlarında yapmış olduğu bir dua, uygulamadır. Peygamberimiz de zaman zaman yağmur duasına çıkmıştır. Çünkü kulun her türlü ihtiyacını Allah'a arz etmesi, sıkıntılarını ona sunması ve ondan yardımını, rahmetini, bereketini dilemesi bir kulluk ödevidir, kulun Allah'a karşı edebi ve terbiyesidir. Biz, zor zamanlarımızda cenabı hakka yüzümüzü yöneltir, elimizi açar, duamızı yaparız. Bunun kabulü, kabul saati Allah'ın bileceği iştir. Bu sebeple insanlar bu sıkıntılı zamanlarda yağmur duası yapılmasını talep ediyor. Biz bu talepleri ilçe müftülükleri kanalıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Yarın da bazı müftülüklerimiz tarafından yağmur duaları yapılacak.''

YAĞMUR DUASI İSTEME YOLU

İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, yağmur duası taleplerinin çeşitli yollarla kendilerine ulaştığını belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

''Yağmur duası talepleri bize e-mail, telefon, faks, mektup ve şahsen yüz yüze görüşmelerle ulaştırılıyor. Bize ulaşan e-maillerde vatandaşlar, kuraklığa vurgu yaparak, sıkıntı çektiklerini ve müftülük olarak yağmur duası organize etmemizi istiyorlar. İstanbul'da 32 ilçe müftülüğü var. İlçe müftülüklerine her hafta 5'er 10'ar yağmur duası talebi geliyor. İl ve ilçe müftülüklerini dikkate aldığımızda her hafta birkaç yüz yağmur duası talebi ulaşıyor.''

Yağmur duasının adabının Peygamber'in uygulamalarından ortaya çıktığını ifade eden Çağrıcı, geleneklerde de yağmur dualarının daha çok köy ve kasabalarda arazinin kuruması, hayvanların susuz kalması gibi durumlarda yapıldığını kaydetti.

Yağmur dualarının genel olarak açık bir alanda yapıldığını ifade eden Mustafa Çağrıcı, şöyle dedi:

''Bunun da bir adabı vardır. Köyün ileri gelenleri, büyükleri, yaşlıları yağmur duasına karar verir. Dua önceden ilan edilir. Küs olanlar barışır, çünkü gönül dünyalarında birlik ve beraberlik içinde olmaları gerekir. Dargın olanlar barıştırılır, birbirleri üzerinde hakkı olanlar mümkün ise ödenmek suretiyle veya helallik almak suretiyle kulluk borçları ödenir, helalleşilir. Duaya gidilirken masumiyeti ve günahsızlığı dolayısıyla çocuklar önde bulunur. Duanın samimiyeti, masumiyeti için insanların gönül ve ruh hazırlığı gerekir. Ondan sonra insanlar toplanır ve orada olabildiğince samimi şekilde dualar edilir. Diğer zamanlarda dua eller göğe açık olarak yapıldığı halde, yağmur duasında yağmurun aşağı inmesini sembolize etmek için eller yere doğru açılır. Duanın ardından kurbanlar kesilerek fakir fukaraya ikramda bulunulur. ''

Büyük şehirlerde açık alanların da kalmaması nedeniyle toplu halde dua yapmanın güçlüklerine işaret eden Çağrıcı, İstanbul'daki bütün Müslümanlar adına bazı camilerde yapılan ibadetlerde, başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlığın kuraklık ve her türlü sıkıntıdan korunması için dualar edildiğini de sözlerine ekledi.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
23.09.2026
17:45
Bingöl`e kırsal kalkınma için 275 milyon TL`lik dev destek
Bingöl'e kırsal kalkınma için 275 milyon TL'lik dev destek
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı'nın 17. etap sonuçları açıklandı. Bingöl'de 20 proje hibe desteği almaya hak kazanırken, üreticilere sağlanacak toplam hibe tutarı 275 milyon 231 bin 674 TL oldu. Destek kapsamında 13 yeni tesis kurulacak, 7 projede ise kapasite artırımı ve modernizasyon yapılacak.
23.09.2026
15:54
Bingöl`de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Bingöl'de okul pansiyonunda asansör kazası! Bir öğrenci yaralandı
Pansiyon yemekhanesinde kullanılan yük asansöründe meydana gelen kazada 15 yaşındaki bir öğrenci yaralandı. Öğrenci Bingöl Devlet Hastanesine sevk edildi. Bingöl Valiliği, kazanın tüm yönleriyle aydınlatılması amacıyla adli ve idari inceleme başlatıldığını açıkladı.
23.09.2026
15:24
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Fon soruşturmasında kritik soru: Yatırımcı parasını nasıl alacak?
Türkiye'nin gündemindeki fon soruşturmasında 23 Eylül itibarıyla tutuklu sayısı 9'a yükseldi. 51 kişi hakkında yurt dışı çıkış yasağı ve malvarlığı tedbirleri uygulanırken, bazı isimlerin tüm malvarlıklarına yönelik yeni tedbir kararları alındı. Öte yandan SPK'nın tasfiye kararı verdiği 131 fonda 455 bin 758 tekil yatırımcı bulunuyor. Peki bu yatırımcıların parası geri ödenecek mi, ne zaman ve nasıl alınacak?
23.09.2026
14:55
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
DEM Parti BİNTSO seçimleri için kararını duyurdu
3 Ekim 2026'da yapılacak Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) seçimlerine ilişkin açıklama yapan DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören, seçimlerde herhangi bir adayı desteklemediklerini ve hiçbir adayın tarafında olmadıklarını açıkladı. Ormangören, sandıktan çıkacak sonuca ve üyelerin iradesine saygı göstereceklerini belirtti.
23.09.2026
14:39
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Motorinde indirim sinyali! Gece yarısını bekleyin!
Akaryakıt piyasasında gözler motorin fiyatına çevrildi. Gece yarısından itibaren geçerli olması beklenen yeni fiyat değişikliğiyle motorin fiyatlarında 5 TL'yi aşan indirim yapılması öngörülüyor.
22.09.2026
17:27
Tanrıkulu; `Kontrollü muhalefete rıza göstermedik`
Tanrıkulu; 'Kontrollü muhalefete rıza göstermedik'
Yeni Parti'nin teşkilatlanma çalışmaları kapsamında Bingöl'e gelen Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile İstanbul Milletvekili Doğan Demir, örgüt toplantısında partinin kuruluş sürecine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, CHP'den ayrılık sürecine ilişkin kendilerine 'konforlu' bir alan önerildiğini ve iktidarı değiştirme iddiasından vazgeçmelerinin istendiğini savunarak, 'Biz buna rıza göstermedik. Bize dayatılana evet demedik' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın