KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Muharrem ayı iyi idrak edilmeli

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Ayiş, Aşure gününün önemine işaret ederek, Yeni Kerbelaların yaşanmaması için Muharrem ayının iyi idrak edilmesi gerektiğini söyledi.

Muharrem ayı iyi idrak edilmeli
13 EKİM 2016 PERŞEMBE 00:57
0
1786
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şirin Ayiş, Muharrem ayı ve Aşure'nin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Muharrem ayı, Kur'an-ı Kerim'de kıymet verilen aylardan biridir.” diyen Ayiş,  “Aşure bu ayın en kıymetli günüdür. Allah-u Teala bir çok duaları bugün kabul etmiştir. Hz.  Adem'in (as) tövbesinin kabulü, Hz. Nuh'un (as) gemisinin tufandan kurtulması, Hz. Yunus'un (as)  balığın karnından çıkması Aşure günü olmuştur. Hz. İbrahim'in (as)  Nemrud'un hazırlattığı ateşte o gün yanmadı. Aşure gününde Hz. İdris (as)  diri olarak göğe çıkarıldı. Hz. Yakub (as)  o gün Hz. Yusuf'a (as) kavuştu ve gözleri açıldı. Hz.   Eyyub (as) hastalıktan iyi oldu. Hz. Musa (as)  Kızıldeniz'den geçti, Fir'avn ve askerleri Kızıldeniz'de boğuldular. Hz. İsa'nın  (as)  doğumu, Yahudilerin elinden kurtulup göğe çıkarılması, tüm bunlar  Aşure günü olmuştur.” diye konuştu.

Aşure yemeğini ibadet olarak görmenin yanlış olduğunu ifade eden Ayiş,  “Nuh  (as)   tufandan sonra pişirdiği rivayet edilen aşure bugün de adet olarak devam etmektedir. Bunu ibadet olarak kabul etmek yanlıştır. Zira Peygamber (sav) ve Ashab-ı kiram böyle yapmadı. Bunu ibadet sanmak bid'attir ve günahtır. Çünkü Hz. Peygamberin yaptığı veya emrettiği şeyleri yapmak  ibadet olur. Din kitaplarının yazmadığı, İslam alimlerinin bildirmediği şeyleri yapmak sevap olmaz, günah olur.” dedi.

Aşure günü oruç tutmanın sünnet olduğunu belirten Ayiş, “Peygamber Efendimiz buyurdu ki: 'Bir kimse, Aşure günü oruç tutsa, Allah-u Teala ona bir şehid sevabı verir. Aşure günü oruçlu olan için, yedi gök ehlinin sevabını yazar. Aşure günü bir mü'mine iftar verene, ümmet-i Muhammed'in hepsine iftar vermiş gibi sevab yazılır. Aşure günü bir yetimin başını okşayana Allah-u Teala o yetimin başındaki kıllar kadar Cennet'te derece verir.' Yahudiler, Hz. Musa'nın Muharrem'in 10. günü hürriyetine kavuştuğuna inanırlar ve o gün oruç tutarlar. Bu sebeple Müslümanların onlara benzememek için Muharrem'in 9, 10, 11. günleri oruç tutmaları gerekir.” diye ifade etti.

Ayiş, sözlerine şöyle devam etti: “Şiiler, 'Muharrem'in onuncu günü, Hz. Hüseyn şehid edildiği için matem tutarlar. İslamiyet'te matem tutmak yoktur. Nitekim Resulullah'ın Taif'te mübarek ayaklarının kanatıldığı, Uhud'da mübarek dişlerinin kırıldığı, yüzlerinin kana bulandığı ve vefat ettikleri günlerde de matem tutulmaz.”

“Muharrem ayı yeni Kerbela'lar yaşanmaması için bir fırsat bilinmeli ve ona göre idrak edilmelidir yoksa Muharrem ayı yas matem kin nefret düşmanlık ayı haline getirilmemelidir.” diyen Ayiş şunları söyledi:

“Muharrem ayında yaşanan olaylardan hareketle ümmet-i Muhammed'in geçmişten ders çıkararak yeniden kendi birliğini, beraberliğini, kardeşliğini, din kardeşliği hukukunu tesis ederek sağlam bir ümmet ruhu ve şuuru ile daha iyi bir geleceğe hazırlanması için bir fırsat olmalıdır. Bu yüzden Muharrem sadece aşure pişirmek, tatlı dağıtmak veya Kerbela yasını ve matemini tutmak olarak idrak edilmemelidir. Bu şekilde olursa Muharrem'den hakkıyla istifade etmemiş oluruz. Muharrem'den hakkıyla istifade etmek için, birlik ve beraberliğe, kardeşlik ve sevgiye, şefkat ve merhamete ne kadar ihtiyacımızın  olduğunu yeniden hatırlamak gereklidir.  Muharrem ayı yeni Kerbela'lar olmaması için idrak edilmelidir.” (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın