KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Kasım 2025 Çarşamba
°C

Mühendis ve öğretmenler, Zazaca kısa film hazırlıyor

Şehr-i Bingöl Tiyatrosu, UNESCO'nun 'Tehlike Altındaki Diller Atlası'nda yer alan Zazaca'nın yaşatılması amacıyla kısa filmler, oyunlar ve kamu spotları çekiyor. Sınıf öğretmeni Yunus Çiftçi: 'Dönem dönem turnelere de çıkıyoruz. Oradaki insanlarımızın da kültürüne, diline, Zazacaya hasret duyduklarını görüyoruz.'

Mühendis ve öğretmenler, Zazaca kısa film hazırlıyor
25 MART 2021 PERŞEMBE 16:30
14
5707
0
AA aa

Bingöl'de mühendis ve öğretmenlerden oluşan Şehr-i Bingöl Tiyatrosu, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Tehlike Altındaki Diller Atlası"nda yer alan Zazaca'nın yaşatılmasına katkı için oyun hazırlıyor.

Sınıf öğretmeni Yunus Çiftçi öncülüğünde 2015'te Zazaca'nın yaşatılması amacıyla Şehr-i Bingöl Tiyatrosu kuruldu. Grupta yer alan 9 öğretmen, bir inşaat mühendisi ve bir üniversite öğrencisi halkın kültüründen ve yaşamından kesitlerin yer aldığı Zazaca oyunlar sergiliyor.

Salgın dolaysıyla dijital platforma yönelen tiyatro ekibi, sosyal medyada kurdukları kanalda, kısa filmler, oyunlar ve kamu spotları yayınlıyor.

Tiyatro grubunun kısıtlı araç ve gereçlerle çektiği filmler, bölge halkınca beğeniyle takip ediliyor.

Yunus Çiftçi, AA muhabirine, Zazaca tiyatro çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Son 6 yıldır özellikle sosyal mesaj içerikli kısa filmler çektiklerini dile getiren Çiftçi, Kovid-19 salgını sürecinde yaşlı vatandaşların sağlık alanında yaşadıklarını da oyunlarında anlattıklarını belirtti.

Çiftçi, şöyle konuştu:

"Zazaca tiyatro ve Zazaca kısa film çalışmaları yapıyoruz. UNESCO tarafından yok olma tehlikesi altında bulunan diller arasında gösterilen Zazacaya dikkat çekmek istiyoruz. Sadece çalışmalarımız Bingöl ile sınırlı kalmıyor. İstanbul, Ankara, İzmir'e dönem dönem turnelere çıkıyoruz. Oradaki insanlarımızın da kültürüne, diline, Zazacaya hasret duyduklarını görüyoruz."

YouTube'de kurdukları "Şehr-i Bingöl Tiyatrosu" kanalı üzerinden çektikleri kısa filmleri paylaştıklarını aktaran Çiftçi, "İleride inşallah daha da güzel projelere imza atacağız. Çünkü ekipte bu potansiyel var." dedi.

"Dijital platformlara taşındık"

Sınıf öğretmeni Yasin Toprak da Zazacaya rağbet kazandırmayı hedeflediklerini belirterek, insanların öz kültürünü ve dillerini öğrenmesini amaçladıklarını aktardı.

İnşaat mühendisi İbrahim Çiftçi de 2-3 yıldır tiyatro grubunda aktif rol aldığını anlatarak, "Bölge halkımız gerçekten çok büyük destek veriyor. Salgın sürecinde seyircilerimizle buluşamadık. Bu nedenle dijital platformlara taşındık. Daha önce sürekli sahne alıyorduk." diye konuştu.  (AA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.11.2025
14:19
Akaryakıta zam geliyor! Depoları doldurmak için acele edin!
Akaryakıta zam geliyor! Depoları doldurmak için acele edin!
Motorinin litre fiyatına Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere zam geliyor. Depoları doldurmak için acele edin! İşte yeni zam miktarı ve diğer detaylar…
19.11.2025
12:50
Bingöl merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 10 tutuklama
Bingöl merkezli 5 ilde dolandırıcılık operasyonu: 10 tutuklama
Nitelikli dolandırıcılık suçuna yönelik Bingöl merkezli 5 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 10 şüpheli tutuklandı.
19.11.2025
12:39
Küçük bir dükkânda başlamışlardı şimdi tonlarca yufka üretiyorlar
Küçük bir dükkânda başlamışlardı şimdi tonlarca yufka üretiyorlar
Bingöl'de 5 yıl önce küçük bir dükkânda yufka üreten kadınlar, şimdilerde organize sanayi bölgesinde tonlarca üretim yapıp çevre illere gönderiyor.
19.11.2025
11:59
Bingöl Kültür ve Turizm Müdürü görevden alındı
Bingöl Kültür ve Turizm Müdürü görevden alındı
Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar hakkında karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda, Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Yazar'ın görevden alındığı belirtildi.
18.11.2025
15:56
DEM Parti`den Bingöl`de Halk Buluşması
DEM Parti'den Bingöl'de Halk Buluşması
DEM Parti Bingöl İl Eş Başkanı Sedat Ormangören; 'Halkımız ve sivil toplum kuruluşlarını etkinliğe güçlü bir katılım göstermeye davet ediyoruz' dedi.
18.11.2025
12:50
Bingöl`ün yeni üretim üssü çamurdan kurtuluyor! Vali Usta, çalışmaları yerinde inceledi
Bingöl'ün yeni üretim üssü çamurdan kurtuluyor! Vali Usta, çalışmaları yerinde inceledi
Bingöl 3. Kısım Küçük Sanayi Sitesi'nde tamamlanan asfalt çalışmalarını yerinde inceleyerek ilgililerden bilgi alan Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'Bingöl'ün faydasına olan her işte elini taşın altına koyan bir anlayışla çalışmaya devam ediyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın