KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Mültecilerin olduğu gemide can pazarı

Libya'dan İtalya'ya ulaşmak için yola çıkan 145 kaçak Afrikalı mülteciyi son anda denizde ölümden kurtaran Pınar E adlı Türk gemisinde can pazarı yaşanıyor.

Mültecilerin olduğu gemide can pazarı
19 NİSAN 2009 PAZAR 10:15
0
1077
0
AA aa
İtalya ve Malta arasındaki diplomatik krize kurban giden gemide bir hamile kadın öldü, 16 yaşında bir kız ölmek üzere.

145
kaçak Afrikalı mülteciyi son anda denizde ölümden kurtaran Pınar E adlı Türk gemisinde can pazarı yaşanıyor. İki Avrupa Birliği (AB) ülkesi İtalya ile Malta arasında siyasi ve diplomatik bir kriz yaşanırken gemidekiler yaşam mücadelesi veriyor. Yanında İtalyan savaş gemileri bulunan Türk gemisinde, ölmek üzere olan 16 yaşındaki Nijeryalı Sussan Austine adlı kız çocuğuna da yardım eli uzatılmıyor. Suyunu ve kumanyasını kaçak göçmenlerle paylaşan 13 kişilik Türk mürettebatı da, bulaşıcı hastalıklardan korunmaya çalışıyor. Gemide hamile olduğu öğrenilen bir ölü Afrikalı kaçak göçmen de bulunuyor.

Beş gündür yaşam mücadelesi verilen gemide olaylar şöyle gelişti.

16 Nisan saat 14.00

Pınar E gemisi mürettebatı, 145 kişinin bulunduğu ve batmak üzere olan iki bot görüyor. Botlar batmak üzere olduğu için kaçaklar gemiye alınıyor.

16 Nisan saat 17.00

Maltalı yetkililer İtalya'nın Lampedusa adasını işaret ediyor.

Kaptan rotayı İtalya'ya çeviriyor. Aynı gece saat 01.00'de İtalya'dan cevap geliyor. "Bize biraz zaman verin."

17 Nisan saat 04.00

Bekleyin talimatına uyan Türk gemisi mürettebatı, İtalya'dan gelmekte olan iki savaş gemisi görüyor. Ancak gemiler Türk gemisinin İtalya'ya daha fazla yaklaşmasını engellemeye çalışıyor. İtalya da Malta da, mültecileri istemediklerini açıklıyor.

17 Nisan saat 19.50

Meraklı bekleyiş devam ederken gemide su ve yiyecek tükeniyor.

Saat 20.00'ye doğru gemiye yaklaşan iki helikopter iki ağır hastayı alıyor ve su-ekmek bırakıyor.

18 Nisan saat 15.00

Geminin kaptanı Barış Erdoğdu'yu arayarak ölmek üzere olan 16 yaşında bir kız çocuğu olduğunu söylüyor.

İtalyanlar gemiye su ve kumanya yardımı için harekete geçiyor.

Kaptan Aşık: İsyan çıkmasından korkuyoruz

KİMSENİN istemediği gemi iki ülke için büyük sorun yaratırken geminin 36 yaşındaki Türk kaptanı Taygun Aşık, "Akdeniz'in ortasında demir attık etrafımızda İtalyan sahil güvenlik botları var. İki ülkeden de karaya yanaşma direktifi bekliyoruz. Ne yiyeceğimiz ne içeceğimiz var üstelik bir ölü dışında, hamile kadınlar ve yaralılar var. Gemide olası bir isyan çıkartılmasından korkuyoruz" mesajını radyo aracılığı ile Palermo limanına gönderdi.

Kaptan Taygun Aşık Lampedusa Adasına 45 mil uzaklıkta iki ülkeden limana giriş izni beklerken "Birçok mülteci açlıktan bitap ve kendilerinden geçmek üzereler. Helikopterle İtalya'dan yapılan ilk yardım yeterli olmadı. Yardım eli bekliyoruz. Mülteciler ülkelerine geri gönderileceklerini düşünüp zaman zaman ayaklanıyorlar" mesajını verdi. Teknede ölen, güverteye çıkarılan mültecinin hamile bir kadına ait olduğu anlaşıldı.

İtalya İçişleri Bakanı Roberto Maroni "Malta, Libya'dan İtalya'ya ulaşmaya çalışan kaçak mülteci gemilerini kontrol edeceğine karasularından geçmelerine göz yumuyor" dedi.

Malta kurtarsın: Gemi krizi bütün hızıyla sürerken İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini Malta'daki İtalya'nın Büyükelçisi'ni arayarak Malta hükümetinden gemiye ilk acil müdahaleyi yapması için girişimde bulunmasını istedi.

Pınar E' gemisinde bulunan 152 kaçak mülteci Kaptan Taygun Aşık'a başvurarak Malta'ya gitmek istemediklerini belirttiler. Malta'daki mülteci kampının toplama kampına benzediğini ifade eden mülteciler İtalyanların mülteci kamplarının daha insancıl ve rahat olduğunu öne sürdü.

hurriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.12.2025
21:02
Korkutata:
Korkutata: '2026 bütçesi çalışanı ve üretimi merkeze alıyor'
AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata, TBMM Genel Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2026 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, bütçenin emeği önceleyen, sosyal devleti güçlendiren ve istihdamı merkeze alan bir anlayışla hazırlandığını söyledi.
17.12.2025
21:00
Gültekin:
Gültekin: 'Umut Satılmaz, Emek Çekilişe Konu Edilemez'
Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Bingöl İl Başkanı Şahin Gültekin, Milli Piyango ve şans oyunlarına ilişkin yaptığı yazılı basın açıklamasında, bu tür uygulamaların dar gelirli kesimleri hedef alan bir umut istismarı ve toplumsal bağımlılık kaynağı olduğunu vurguladı.
17.12.2025
20:59
Bingöl`de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Bingöl'de otomobil şarampole uçtu: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla Bingöl Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
17.12.2025
20:58
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Jandarma ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi
Bingöl'de trafik güvenliğinin artırılması ve kolluk hizmetlerinde şeffaflığın güçlendirilmesi amacıyla İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde görev yapan trafik ve asayiş ekiplerine yeni nesil yaka kameraları teslim edildi.
17.12.2025
20:57
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Lider farkı açtı! 12Bingölspor dolu dizgin!
Yeşil-beyazlılar Osmaniyespor'u 2-0 mağlup ederek liderliğini perçinledi. En yakın takipçisiyle arasındaki puan farkını 13'e çıkaran 12Bingölspor, şampiyonluk yolunda önemli bir aşamayı daha katetti.
17.12.2025
20:56
İş İnsanları Panelinde Bingöl`ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
İş İnsanları Panelinde Bingöl'ün Marka Değeri Masaya Yatırıldı
Bingöl'ün marka değerinin artırılması, istihdamın güçlendirilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi amacıyla düzenlenen panelde, iş dünyasının bölgesel kalkınmadaki rolü masaya yatırıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın