KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ekim 2025 Çarşamba
°C

Murat Nehri HES'lere teslim

Son yıllarda Murat Nehri üzerinde yapılan baraj ve HES'lere yenileri ekleniyor. Kalehan Gözeler Enerji Üretim A.Ş. tarafından Murat Nehri üzerinde HES, konkasör, yıkama eleme tesisleri ve beton santralleri kurulacak.

Murat Nehri HES`lere teslim
27 EKİM 2019 PAZAR 18:35
5
5265
6
AA aa

Son yıllarda Bingöl'deki akarsular üzerinde çok sayıda baraj ve HES inşa edilirken, Bingöl'ün en büyük akarsuyu olan Murat Nehri de bu inşaatlardan nasibini aldı. Murat Nehri, barajlar ve kum ocakları kurulmadan önce coşkun ve berrak akan, üzerinde kayıkların yüzdüğü bir nehir iken, şimdilerde enkazı andıran görüntü veriyor.
Murat Nehri üzerinde kurulan kum ocakları nedeniyle nehrin birçok noktasında çukurlar oluşurken, yeni proje ile birlikte nehirdeki tahribatın artmasından endişe ediliyor.

Nehir üzerinde Kalehan Gözeler Enerji Üretim A.Ş. tarafından, Gözeler Regülatörü ve HES Projesi (140,20 MWm/137,43 MWe)' nin kurulup işletilmesi planlanıyor.

Gözeler II ve Gözeler III regülatöründen oluşan proje kapsamında, 4 adet 2×120 m3 /saat kapasiteli, 2 adet 4×120 m3 /saat kapasiteli beton santrali, 4 adet 600 ton/sa kapasiteli konkasör, 3 adet 500 ton/sa kapasiteli yıkama-eleme tesisi kurulması ve toplam 2.850.000 m3 üretim yapılacak kaya ocağı açılması planlanıyor.
Proje kapsamında kurulacak olan yıkama-eleme ve konkasör tesislerinde işlem görecek malzeme, kaya ocağından, mühendislik yapılarının inşasından, nehir taramasından ve diğer kazılardan elde edilecek.
Proje alanının konumlandırılacağı sahaya en yakın yerleşim yerlerinin Gözeler, Haraba, Dikköy, Meşedalı, Kumgeçit, Ardıçdibi, Sürekli ve Garip köyleri ve Genç ilçesinin olduğu belirtildi.

Proje tanıtım dosyasında, projenin 4 yıl süreceği belirtilerek, “Proje işletmeye geçtikten sonra ise ekonomik ömrü 50 yıl olacaktır. Proje kapsamında kurulacak konkasör, yıkama-eleme tesisi ve beton santralleri, Gözeler Regülatörü ve HES Projesi inşaatının tamamlanmasıyla kaldırılacak, kaya ocağı kapatılacaktır” deniliyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52205)
30 Ekim 2019 Çarşamba 22:26
Kişisel menfaatleriniz yüzünden yıkıcı yatırımcılar bölgede hiç bir eser birakmadı doğanın dengesini bozdunuz mal mülk sahipleri çalmakla doymadı garıbanın huzurunuda bırakmadı sizleri mahşer gününe havele ediyoruz aç gözünüzü toprak doyursun
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52190)
30 Ekim 2019 Çarşamba 16:36
Bingölün ...siyasetçileri ve idarecileri barajlar kralı Mehmet Cengiz karşısında sus pus.bütün doğayı ve kaynakları o yağmacı şahsiyetin kullanımına sunmuslar.maalesef bölge halkı da olabildiğince sessiz.Allah tok olanların gözünü doyursun önce.ne diyordu şair:Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin,
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin!

Efendiler pek açsınız, bu çehrenizde bellidir
Yiyin, yemezseniz bugün, yarın kalır mı kim bilir?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52167)
29 Ekim 2019 Salı 15:43
Arazilere yatırım yapanlar yaptı yapacağını özellikle bu dönem öncesinde
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52158)
29 Ekim 2019 Salı 11:43
Ben kumgeçit köyü nün bir ferdiyim. Benim köylüm bilmez ki... HES'in bulunduğu çevrelerde hastalıklarda artışların olcağını.
HES'lerin inşa edildiği bölgelerde erezyon ve sel oluşumunda artış olacağını.
Santralin faaliyeti sırasında barajlarda yüksek oranda buharlaşma meydana geldiği ve Bu buharlaşmada çevre yörelerde ki toprakların tuz oranını arttıracağı ve toprağın verimliliğinin azaltacağını. Benim köylüm Biliyormu!!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52124)
28 Ekim 2019 Pazartesi 11:39
Köylü yatırım geliyor diye seviniyor.Cehalet oldukça çevreyle ilgili sözün bir kıymeti yok.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_52106)
27 Ekim 2019 Pazar 19:09
Bu kadar tahribattan sonra su verdiğini bir gün geri alır suyu kendi akışına bırakmak gerekir fazla deyil 5 yıl sonra murat havzasında yeşillik bulamazsınız
15.10.2025
20:11
Bakanlık, hız sınırı aşımında yüzde 10 toleransının kalkacağını yalanladı!
Bakanlık, hız sınırı aşımında yüzde 10 toleransının kalkacağını yalanladı!
Yeni karayolları trafik kanunuyla hız sınırı aşımında uygulanan yüzde 10 toleransın kaldırılacağı söyleniyordu. İçişleri Bakanlığı gündem yaratan iddiaya ilişkin açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasına göre yüzde 10 tolerans kalkmayacak.
15.10.2025
19:47
Bingöl`de ruhsatsız silah ve tüfekler ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ve tüfekler ele geçirildi
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada ruhsatsız silah ve tüfekler ele geçirildi. Toplam 3 şahıs hakkında ise adli işlemelere başlandığı aktarıldı.
15.10.2025
19:20
Arıkan:
Arıkan: 'Depreme hazır bir Bingöl oluşturacağız'
Deprem Master Planı Çalıştayı'nda konuşan Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'İlk Deprem Master Planı'nı hazırlayan illerden biri olacağız ve bu plan kapsamında şehrimizi depreme hazırlayacağız. Hep birlikte depreme hazır bir Bingöl oluşturacağız.'
15.10.2025
19:03
15 bin öğretmen atamasında takvim belli oldu
15 bin öğretmen atamasında takvim belli oldu
15 bin sözleşmeli öğretmen istihdamı kapsamındaki tercih başvuruları, 17- 21 Kasım 2025 tarihleri arasında alınacak olup, atamalar 24 Kasım 2025 tarihinde yapılacak.
15.10.2025
13:54
5G için nefesler tutuldu! 63 Milyon kişi yeni cihaz almak zorunda kalacak...
5G için nefesler tutuldu! 63 Milyon kişi yeni cihaz almak zorunda kalacak...
Operatörler yarın düzenlenecek 5G ihalesini beklerken cep telefonu 5G ile uyumlu olmayan ve bu özelliği kullanmak isteyen 63 milyon abone telefonlarını değiştirmek zorunda kalacak.
15.10.2025
13:49
11 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
11 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Karlıova İlçesi'nde toplamda 11 yıl 3 ay hapis cezası bulunan şüpheli şahıs yakalanarak Elâzığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın