KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Şubat 2026 Salı
°C

'Müslümanı Mehmed Akif kadar eleştiren yok'

Milli şairimizi anma törenlerinin artık ruhunu kaybettiğini belirten Yazar Lütfü Şehsuvaroğlu, onun kadar Müslümanları eleştiren bir şairin daha olmadığını söyledi.

`Müslümanı Mehmed Akif kadar eleştiren yok`
18 MART 2010 PERŞEMBE 09:45
0
1425
0
AA aa

Şehsuvaroğlu sözlerine 35 seneden fazla zamandır Mehmet Akif'i anlattıklarından bahsederek başladı. 12-27 Mart tarihleri arasında “Taceddin Dergâhı”nda anma törenleri yapıldığını, herkesin, 3 yaşındaki çocuğun bile İstiklal Marşı'nı okuduğunu; ancak bu anma törenlerinin ruhunun bittiğini söyledi. Ruhun bitmesinin nedenini Mehmet Akif'in fikir dünyasını içselleştiremememize bağlayan yazar bazı anma törenlerinde “At izi it izine dönüşüyor.” diyerek kaybedilen bu ruhu vurguladı.

AKİF SOKAK TÜRKÇESİYLE YAZMIŞTIR

Türk Ocakları Akademik Çalışma Grubu'nun konuğu olarak “Mehmet Akif Ersoy'un fikir dünyası” konulu sohbette konuşan Şehsuvaroğlu, Mehmet Akif Ersoy'un sokak Türkçesiyle yazdığını ifade etti.

Mehmet Akif'in fikir dünyasının onun karakterinden, hayatı ve şiirlerinden ayrı olmadığını söyleyen Şehsuvaroğlu, onun hep Türkçe düşünüp yazdığını, Türk fikir çerçevesi içinde yazdığını ifade etti. Yazar, konuşmasında Mehmet Akif'in baştan sona yalın bir Türkçe ile yazdığı şiirlerinden örnekler de verdi.

“Bana hiç tasmalık etmemiştir altın lale

Yumuşak başlı isem kim demiş uysal koyunum?

Kesilir, belki, fakat çekmeye gelmez boyunum.

Kanayan bir yara gördüm mü yanar tâ ciğerim,

Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim.

Adam aldırma da geç git, diyemem, aldırırım.

Çiğnerim, çiğnerim, hakkı tutar kaldırırım.”

Dizelerde görüldüğü gibi Akif'in tamamen sokak Türkçesi denilebilecek bir Türkçe ile ancak baştan sonra aruzla şiirlerini yazdığını gördüğümüzü söyleyen Şehsuvaroğlu bunun tabî bir refleks olduğunu, nefes gibi olduğunu ifade etti. “Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.” dizesinde olduğu gibi Mehmet Akif'in dilinin çok basit bir dil, günlük bir Türkçe olduğunu sözlerine ekledi.

MÜSLÜMANLIK NEREDE BİZDEN GEÇMİŞ İNSANLIK BİLE

Şehsuvaroğlu “Müslümanlık Nerede Bizden Geçmiş İnsanlık Bile” şiiriyle Mehmet Akif'in toplumun bütün kesimlerinden haberdar olan bir şair olduğunu söyledi. Bu yönüyle Akif'in, Mevlana'nın “Dünya haberdar olmaktan ibarettir.” sözüne ne kadar uyduğunu vurguladı. Günümüzde insanların dünyada, çevresinde, evinde neler olduğundan habersiz olmasını eleştirdi. İnsanların beyinlerinin durduğundan yakınan yazar, insanlarda fikriyattan, davadan eser olmadığını, insanların nefislerinin girdaplarında sürüklenmekte olduğunu söyledi.

MÜSLÜMANI AKİF KADAR ELEŞTİREN YOK

Bazı kişilerin Mehmet Akif için İslamcı yazar dediğini söyleyen Şehsuvaroğlu, onun kadar Müslümanları eleştiren bir şairin daha olmadığını söyledi. Bazı insanların hayatları ve eserlerinin bambaşka olduğunu söyleyen yazar Mehmet Akif'in ise bu şairlerden olmadığını onun kelimenin tam anlamıyla hayatı boyunca bir mümin olarak yaşadığını, eserleri ve hayatını birleştirmiş olduğunu ifade etti. Mehmet Akif'i ve onun eserlerini, yüksek karakterinin değerli kıldığını vurguladı.

Milliyetçilerin fikriyatının Namık Kemal'den sonra ikinci temsilcisinin Mehmet Akif olduğunu söyledi. Akif'in fikir dünyasına şekil verenin Namık Kemal olduğunu vurguladı. İnkılapçılık, Osmanlıcılık ve İslamcılık fikirlerinin temelini Namık Kemal'in attığını, ancak bunların yabancı ideolojiler olduğunu söyleyen Şehsuvaroğlu, yabancı ideolojiler de olsa o dönem için bu fikirlerin kaçınılmaz olduğunu çünkü devletin çökmeye başladığını vurguladı.

Batı dünyasının Sokrates'in öğrencileri ile yaptığı konuşmalarla ilgili yorumlar yaptığını, bunun üzerine pek çok tezler yazdıklarını ancak milliyetçilerin Seyyid Ahmet Arvasi, Galip Erdem, Erol Güngör, Mehmet Akif gibi sohbetlerinde bulundukları kişileri bile unuttuklarından yakındı.

DİNİ OLANIN KİNİ OLMAZ

Şehsuvaroğlu, Mehmet Akif'in izini süren Nurettin Topçu'nun “Din ile kin bir arada olmaz.” sözünü hatırlatarak bugün dini kullanıp kendi kinini sürenlerin olduğunu söyledi. Bunun da Mevlana'nın ifade ettiği haberdar olma meselesi ile doğrudan ilgili olduğu belirtti.

Yazar, bugün Mehmet Akif'in 30 sene öncesinden daha çok anıldığını, ancak bu manzaranın farkındalığın olmamasından ötürü çok vahim bir durum olduğunu dile getirdi. Çünkü Akif'i seven okuyan kimi İslamcı yazarların kendilerini İslam Burjuvazisine mensup olarak gördüklerini; ancak İslam'ın burjuvasiyi kabul eden bir din olmadığını ifade etti. İnsanlara, medyaya, parti mensuplarına bakınca kendisini aforoz edilmiş gibi hissettiğini herkesin din dışı olduğunu söyledi.

Mehmet Akif'i anlamak için onun yaşadığı dönemde fikrini ve yaşayışını anlamak gerektiğini söyleyen yazar, Akif'in Safahat'ın başında vurguladığı gibi öncelikle bir fikri ve davayı kucaklamak gerektiğini belirtti. Akif'in fikir dünyasının üç kalemden beslendiğini ve bunların Namık Kemal, Cemaleddin Afgani ve Muhammed Abduh olduğunu ifade etti. Akif'in fikriyatına göre insanlar arasındaki üstünlük ancak takvadadır.

ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ ŞİİRİNİ BİLMEYEN KURMAY OLMAMALI

Şehsuvaroğlu, Mehmet Akif'in şiirlerinin resim gibi olduğunu ifade etti. Çanakkale Şehitlerine şiirini okurken gözler kapatıldığı takdirde savaşın insanın gözünün önünde canlanacağını belirtti.

“Ey bu toprak için toprağa düşmüş asker

Gökten ecdad inerek öpse o pak alnı değer

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor tevhidi

 Bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi.”

Yukarıdaki dizeleri okuyan yazar, İstiklal Marşı'nın 10 kıtasını ezbere bilmeyenin ilkokuldan bile mezun olmaması gerektiğini ve benzer şekilde Çanakkale Şehitlerine şiirini bilmeyeninse kurmay olamayacağını, olmaması gerektiğini belirtti.

Lütfü Şehsuvaroğlu, Akademik Çalışma Grubu üyelerine, “Şimdi Safahat'ı eve gidip tekrar okuyalım.” diyerek sözlerine son verdi.

www.cafesiyaset.com

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.02.2026
17:39
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Sigara fiyatları bir kez daha değişiyor!
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sigaraya bir zam daha geleceğini duyurdu.
02.02.2026
16:58
ÖNDER`den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER'den Türkiye Genelinde Kan Bağışı Seferberliği
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, Türk Kızılay iş birliğiyle 'İyilik Kanımızda Var' sloganıyla Türkiye genelinde kan bağışı kampanyası başlatırken, Bingöl'deki bağış etkinliğinin 03–04 Şubat 2026 tarihlerinde Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bahçesinde yapılacağını duyurdu.
02.02.2026
15:08
Bingöl Belediyesi`nden
Bingöl Belediyesi'nden 'Karla Mücadele' Açıklaması
Bingöl Belediyesi, DEM Parti Belediye Meclis Gurubunun, 'Belediyenin karla mücadelede yetersiz kaldığı' iddialarına yanıt verdi. Çalışmaların kesintisiz sürdürüldüğünü ve tüm imkânların sahaya yansıtıldığının vurgulandığı açıklamada 'çatı ve saçakların bina sorumluluğunda olduğu' vurgulanırken, yapılan eleştirilerin çözüm üretmediği ve sahadaki emeği yok saydığı ifade edildi.
02.02.2026
14:43
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Emeklilikte ikinci maaş fırsatı detaylar belli oldu! 1999, 2008 sigortalı olanlar...
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) için geri sayım devam ediyor. Sistemin 2026 yılında hayata geçirilmesi bekleniyor. Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, çalışanlara maaş kesintileriyle ek emeklilik geliri oluşturuyor. İşte tüm detaylar...
02.02.2026
14:42
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Prof. Dr. Aydemir: Modern Hayat Kulluğu Unutturuyor
Özgür-Der Bingöl Şubesi'nin düzenlediği konferansta konuşan Prof. Dr. Halis Aydemir, modern dünyanın insanı hız, haz ve sürekli meşguliyetle kuşatarak kulluk bilincinden uzaklaştırdığını söyledi.
02.02.2026
01:51
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı yapan Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, çığ ve yağış nedeniyle oluşması muhtemel su baskını ve sel riskine karşı dikkatli olunmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın