KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Ekim 2026 Perşembe

Müslümanlar 'hicri yılbaşı'nı kutluyor

İl Müftüsü Çağlar: “Yeni hicri yılın milletimize memleketimize, tüm Müslümanlara ve insanlık âlemine hayırlar getirmesini niyaz ederiz”

Müslümanlar `hicri yılbaşı`nı kutluyor
10 OCAK 2008 PERŞEMBE 10:05
0
1307
0
AA aa
İslam ailemi, bugün (10 Ocak Perşembe) ‘Hicri Yılbaşı'nı kutlayacak. Hicri Takvim'e göre, Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in Mekke'den Medine'ye göç etme olayını tarih başlangıcı ve bu hadisenin vuku bulduğu Muharrem ayının birinci gününü Hicri Yılbaşı kabul eder.
 Hicret ve Hicri Yılbaşı ile ilgili yazılı açıklamada bulunan İl Müftüsü Hasan Çağlar, açıklayıcı ilgiler aktardı.
 ‘Hicret'in; genel anlamda dini sebeplerle bir yerden başka bir yere göçme anlamında kullanılan bir kelime olduğunu belirten Çağlar, özel'de ise, Hz.Muhamme'din ve Mekkeli Müslümanların Medine'ye göç etmelerini ifade ettiğini vurguladı.
Dünya ve İslam tarihi açısında çok önemli olan hicret hadisesini anlatan Çağlar, şunları kaydetti.  “Cehalet, Putperestlik, inançsızlık, adaletsizlik, ahlaksızlık, gayr-ı insani hayat ve her cephesiyle bunalımlar içinde kıvranan insanlık âlemini kurtarmak üzere Allah tarafından son peygamber olarak gönderilen Hz. Muhammed (s.a.v) İslam dinini tebliğ etmeye başladığı andan itibaren müşrik halk tarafından kendisine ve İslam'a karşı olumsuz tavır takınıldı. Halk İslam'ı redd etmekle kalmadılar, Hz. Muhammed'i alaya aldılar, O'na ve inananlara baskı uyguladılar. Hak din İslam Mekke'de yayılmaya başlaması ile birlikte baskılar, eziyet ve işkencelere dönüştü. Yasir ve Sümeyye gibi sahabiler işkence ile şehit edildiler. Yoğun baskı, şiddet,  eziyet ve işkenceler neticesinde Resullulah'ın izni ile bir kısım sahabi önce Habeşistan'a göç etti. Mekke'de kalan peygamber ve sahabilere karşı eza, cefa ve baskılar arttı. Sosyal ve ekonomik ambargolar konuldu. Uygulanan ambargolar neticesinde, yiyecek bir şey bulamadıklarından zaman zaman bitki ve ağaç kabuklarını yeme mecburiyetinde kalacak karda kötü şartlarda var olma mücadelesini verdiler.
Ağır hakaretlere de maruz kalan ve böyle bir ortamda İslam'ı yayamayacağını anlayan Hz. Muhammed, Taif şehrine giderek yeni bir çevrede davasını anlatmayı denedi, ancak burada da çok sert tepki ile karşılaştı ve taş yağmuruna tutularak kan revan içersinde Mekke'ye dönmek mecburiyetinde kaldı. Bu arada Mekke dışındaki Akabe denilen yerde tanıştığı bazı Medineliler İslamiyet'e girdi ve İslamiyet Medine'de günden güne yayıldı.
Medineli Müslümanlar Hz. Muhammed'i ve Mekkeli Müslümanları şehirlerine davet ederek; geldikleri takdirde canlarını, mallarını, çocuklarını ve kadınlarını korudukları gibi O'nu koruyacaklarına, rahat günlerde de sıkıntılı anlarda da kendisine tabi olacaklarına and içerek bey'at ettiler.
Resul-ı Ekrem Medine'nin, insanıyla coğrafi konumuyla vs. yönleriyle İslam'ın yayılması için uygun olduğu kanaati ile oraya hicret etmeye karar verdi. O'nun izniyle sahabiler pey'der pey Medine'ye hicret etti. Hicretler genellikle gizli olmuştu. Ancak Hz. Ömer (r.a)  Kâbe'yi tavaf ettikten ve iki rekât namaz kıldıktan sonra müşriklere meydan okuyarak “Ben falan yoldan Medine'ye gidiyorum, karısının dul çocuklarının yetim kalmasını isteyen varsa karşıma çıksın” diyerek alenen yola çıkar.
Sahabilerin çoğu kısa sürede Medine'ye göç etti. Mekke'de sadece Resul-i Ekrem, Hz.Ebubekir, Hz. Ali ve hicrete güç yetiremeyen ya da engellenen belli birkaç kişi kalmıştı.
Mekkeli sahabilerin Medine'ye yerleşmeleri, Medine'de İsalmiyettin gittikçe güçlenmesi müşrikleri korkuttu. Hz.Muhammed'in de bir gün oraya giderek ashabı ile birlikte kendilerine karşı büyük bir tehlike oluşturacağından endişe eden müşrikler; buna karşı tedbir almak üzere “Dar'ün-Nedve” denilen yerde toplandılar. Uzun müzakereler neticesinde Ebucehlin teklifiyle Hz. Muhammedi öldürme karar aldılar ve silahşorlardan bir grup oluşturarak Peygambere suikast hazırlıkları yaptılar. Tam bu sırada Allah, Cebrail vasıtasıyla Hz. Muhammed'i durumdan haberdar kıldı. Hz. Peygamberde hicret etmek üzere harekete geçti. Hz.Ebubekirin evine giderek onunla birlikte hicret için bir plan hazırladı. Abdullah bin Uraykıt adında müşrik ama güvenilir bir kılavuz buldular, Hz.Ebubekir hicret için önceden hazırladığı iki deveyi bu kılavuza verdi ve üç gün sonra Sevr dağın eteğinde buluşmak üzere kılavuzla sözleşti.Evine geden Hz. Peygamber,ayrıldığı zaman evi kontrol edecek müşrikleri yanıltmak ve yanındaki emanetleri sahiplerine vermek üzere Hz. Ali'yi görevlendirdi ve gece yarısı Ebubekr'in evine gitti oradan beraberce sevr dağına çıkarak mağaraya gizlendiler.
Peygamberi öldürmekle görevlendirilen suikastçılar peygamberin evine geldiklerinde onu göremeyince bütün çevreyi taramaya başladılar. Aramalar sırasında bir grup, mağaranın yanına kadar gelmişti. Ebubekir duyduğu seslerden endişe ederek: “Ey Allah'ın Resulü eğilip baksalar bizi görecekler” deyince Hz. Muhammed, Kur'an'da ifade edildiği üzere: “Üzülme, elbette Allah bizimledir.” diyerek onu teselli ediyordu. Allah, peygamberini koruduğu aşikârdı. Müşrikler mağaranın yanına kadar geldikleri halde içine bakmadan dönüp gittiler.
Mağarada üç gün kaldıktan sonra sözleşilen kılavuz devlerle birlikte Sevr dağının eteğine geldi. Burada buluşuldu. Medine'ye salimen ulaşabilmek için işlek olmayan farklı bir güzergah tercih edildi. Bazen sarp dağ geçitlerinden bazen çöllerin arasında geçtiler. Zaman zaman takibe uğradılar, sorguya çekildiler, tehlikeli anlar yaşadılar ve sekiz gün süren yolculuğun sonunda salimen Medine'ye beş km. mesafedeki Kuba'ya vardılar. Burada bir müddet kaldıktan sonra Medine'ye geldiler.
Emsalsiz bir coşku ve sevgi seli ile karşılanan Hz. Muhammed Medine'ye yerleşmesi ile birlikte İslam'ı yayma hareketine başladı.
Mekke'den gelen muhacir sahabiler ile onlara bütün mevcudiyetleri ile yardım eden Medineli sahabiler (Ensar) arasında kardeşleşme gerçekleşti. Müslümanlar arasında eşsiz dayanışma, kaynaşma, birlik ve beraberlik oluştu.
Mekke'de eziyet ve işkencelere maruz kalan Müslümanlar bu hicret sayesinde güç buldu. Hz.Muhammedin önderliğinde bir devlete kavuştular. Medine İslam devletinin ilk başkenti oldu. Hz.Peygamber İslam devletinin kuruluşunu ilan etti ve İslam'ı yaymak için hemen diplomatik temaslarına başladı. Hicret sayesinde İslam kısa bir süre içerisinde dünyanın her tarafına yayılma istidadı kazandı.
Dünya tarihinde çok mühim olan bu hicret hadisesi, Hz.Ömer zamanında yapılan müzakereler neticesinde Hz.Ali'nin teklifiyle hicri takvimin başlangıcı kabul edildi.
10 Ocak 2008 günü (bu gün) hicri takvime göre yılbaşıdır.  Yeni hicri yılın milletimize memleketimize, tüm Müslümanlara ve insanlık âlemine hayırlar getirmesini niyaz ederiz.”
 

 

 

 

 

 

 

 




BingolOnline/Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.10.2026
21:30
Bingöl TSO`da yeni yönetim belli oldu
Bingöl TSO'da yeni yönetim belli oldu
3 Ekim'de gerçekleştirilen Oda Organ Seçimleri sonrası BİNTSO'da yeni dönemin yönetim ve meclis kadrosu netleşti. Kadir Çintay yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olurken, ilk Meclis toplantısında Doğan Koç Meclis Başkanlığına seçildi. Yönetim, Meclis, Disiplin Kurulu ve TOBB delegeliğinde görev alacak isimler de belli oldu.
07.10.2026
20:56
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: `Yeni statü sahada karşılık bulmalı`
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: 'Yeni statü sahada karşılık bulmalı'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Bingöl Devlet Hastanesi'nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne kavuşmasını önemli bir kazanım olarak değerlendirdi. Sürece katkı sunanlara teşekkür eden Baraç, bundan sonraki aşamada personel alımlarında liyakat ve eşitlik vurgusu yaparak yeni statünün yalnızca tabelada kalmaması gerektiğini söyledi.
07.10.2026
20:45
HÜDA PAR`dan Boğlan`daki GES projesine tepki:
HÜDA PAR'dan Boğlan'daki GES projesine tepki: 'Ekmek teknemiz olan meralarımızı kaybetmeyelim'
HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanlığı, Boğlan Mahallesi'nde planlanan GES projesine ilişkin açıklama yaptı. Yenilenebilir enerji yatırımlarına karşı olmadıklarını belirten parti, hayvancılık ve arıcılıkla geçinen vatandaşların kullandığı meraların projeye tahsis edilmesine tepki göstererek alternatif alanların değerlendirilmesini istedi.
07.10.2026
20:02
Bingöl`de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 150 dönümlük ceviz bahçesinde hasat mesaisi başladı. Yaklaşık 12 yıllık ağaçlardan bu yıl 5-6 ton civarında ürün elde edilmesi hedeflenirken, geçen yıl yaşanan don olayının üretimi olumsuz etkilediği belirtildi.
07.10.2026
19:50
Bingöl`de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
07.10.2026
19:26
Bingöllü yazar İsmail Avcı`nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöllü yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöl'de doğan yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı Korkuya Alışmak, 1990'lı yıllarda Anadolu'nun doğusunda yaşayan 11 yaşındaki Beşir'in gözünden çocukluğa, aileye, eğitime, dostluğa, vefaya ve geçmişten geleceğe taşınan emanetlere uzanan bir hikâye anlatıyor. Avcı, romanını 'geçmişe bakarken geleceği de unutmamak' duygusuyla kaleme aldığını söylüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın