KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Mustazaf der ‘çalışan gazeteciler günü'nü kutladı

Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf Der) Bingöl Şubesi, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' münasebetiyle yaptığı açıklamada, Toplumsal düzenin daha sağlıklı işlemesi bakımından gazeteciliğin büyük bir önemi olduğuna değinerek, özgür bir basın mevcudiyeti ve basının her türlü yönlendirmeden ve baskıdan uzak bir şekilde görevini yerine getirmesi ile oluşacağı kaydedildi.

Mustazaf der ‘çalışan gazeteciler günü`nü kutladı
09 OCAK 2012 PAZARTESİ 23:49
0
1168
0
AA aa

Mustazaflar ile Dayanışma Derneği (Mustazaf Der) Bingöl Şubesi, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada, özgür bir basın mevcudiyetinin ve basının her türlü yönlendirmeden ve baskıdan uzak bir şekilde görevini yerine getirmesi temennisinde bulunularak,toplumsal düzenin daha sağlıklı işlemesi, standartların yükselmesi ve kamuoyu duyarlılığının artması bakımından büyük önem taşıdığına vurgu yapıldı.

Gazetecilerin özlük hakları istenilen seviyede değil

Gazetecilerin ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' kutlanan açıklamada, basının ulaştığı seviyede en büyük payın, görevini şartlar ne olursa olsun fedakarca yapan basın çalışanlarına ait olduğu ifade edilerek, “İlk insandan bu yana olaylara vakıf olmak yani haberlere özüyle ulaşmak bir merak ve gereklilik olmuştur. Haberler, kaynaklarına göre değerlendirilmiş; haberi doğru olanlar dinlenilmiş ve onlara uyulmuş, haberleri yalan üzere şekillenmiş olanlara ise pek itibar edilmemiştir. İnsanlar teknik ve imkan noktasında ileri seviye kaydettikçe haberin önemi artmış ve haber bir sisteme bürünme ihtiyacı hissetmiştir. Habercilik toplumsal bir güç ve sosyal bir gereklilik olarak belirmiş; gazetecilik de buna bağlı bir meslek halini almıştır. Günümüz şartlarında gazetecilik, bir nevi zorluğu her an orta yerde bir vaziyete bürünmüştür. Toplumun nabzını tutma veya sağlıklı haberlere ulaşma epeyce güçleşmiş, bu noktada adeta uzun ve engelli atlama yarışı gibi olmuştur. Bin bir türlü zorluğu göze alarak haberi kovalayan gazetecilerin özlük hakları açısından henüz istenilen seviyede olmaması ve maddi açıdan doyurmayan bir ücrete layık görülmeleri(!) mesleğin iyileştirilmeyi bekleyen başka zorluklarıdır” denildi.

Gazeteci doğrulardan ayrılmamalı

Çalışan gazetecilerin, toplumun nabzını tutmayı hedeflerken iyi ve doğru bir habercinin taşıması gereken ilkeleri de unutmaması gerektiğine değinilen açıklamada, “Yüce Kur'an'ın hayatın dizaynı açısından öne çıkardığı konulardan biri de haber ve haberi sunmayla ilgilidir. Bu konuda şu iki ayet bile haberin sıhhati açısından bize doyurucu bir kapsam sunmaktadır:
“Kendilerine güven veya korku hususunda bir haber geldiğinde onu hemen yayıverirler. Halbuki onu peygambere ve aralarında yetkili kimselere götürselerdi, onlardan sonuç çıkarmaya gücü yetenler, onu anlarlardı. Allah'ın üzerinizdeki lütfu ve rahmeti olmasaydı, pek azınız hariç, şeytana uyardınız.” ( Nisa: 83. ayet meali). “Ey iman edenler! Eğer fasıkın biri size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa sataşırsınız da sonra yaptığınızdan pişman olursunuz.” ( Hucurat Süresi, 6. ayet meali). Bu çerçevede bir haberi gündeme taşırken o haberin toplumda olumlu olumsuz yönden ortaya çıkaracağı sonuç iyi hesaplanmalıdır: Rayting adına gönüller yaralanmamalı, Habercilikle ihbar karıştırılmamalı, Mazlumun aleyhinde olabilecek doğrudan dolaylı ifadelerden kaçınılmalı, Habercinin mensup olduğu aile, grup, cemaat, topluluk aleyhine olsa da doğruluktan ayrılmamalı ve objektiflik temel ilke olmalıdır. Özellikle sıhhatli bir haberciliğin basamakları sayılan 5N 1K asla ihmal edilmemelidir” ifadeleri kullanıldı.

Özgür basın her türlü yönlendirmeden ve baskıdan uzaktır

Toplumsal gidişat noktasında basının önemli ve etkin bir denetim organı olma konumuyla, özgürlüğün temel unsurlarından biri olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Haklar ve adalete, herkesin bilgiye ulaşabildiği, düşüncesini açıklayabildiği sağlıklı bir ortamda olgunlaşır. Özgür bir basın mevcudiyeti ve basının her türlü yönlendirmeden ve baskıdan uzak bir şekilde görevini yerine getirmesi; toplumsal düzenin daha sağlıklı işlemesi, standartların yükselmesi ve kamuoyu duyarlılığının artması bakımından büyük önem taşır. Basının yazılı ve görsel boyutunun yanı sıra, sanal ortamda da ciddi bir ilerleme içinde olması, geçmişten bugüne insanlığın gelişmesine değerli katkılarda bulunmuş. Elbette bu noktada basının ulaştığı seviyede en büyük pay, görevini, şartlar ne olursa olsun fedakarca yapan basın çalışanlarına aittir. Bu vesileyle bu cephenin doğru, duyarlı, dürüst ve fedakar gazetecilerine toplumun huzuruna katkı sağlayacak haberlere imza atmalarını temenni ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın