KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Ağustos 2026 Çarşamba
°C

Müzik kulak hücrelerini öldürüyor

Uzmanlar, mp3 çalar, cep telefonları ve walkmanlar ile uzun süre ve yüksek sesle müzik dinlemenin kulak hücrelerini öldürdüğünü belirtiyor.

Müzik kulak hücrelerini öldürüyor
15 TEMMUZ 2011 CUMA 08:18
0
1878
0
AA aa

Teknolojinin gelişmesiyle beraber mp3 çalar, cep telefonları ve walkmanlar ile uzun süre ve yüksek sesle müzik dinlemek birçok sağlık problemini de beraberinde getirdi.

Uzmanlar, uzun süre ve yüksek sesle müzik dinlemenin iç kulaktaki kulak sinirlerine ve duymamızı sağlayan kulak hücrelerine öldürücü etki yaptığını söylediler.
Hayatımızda birçok şeyin kulaklara zarar verdiğini ifade eden uzmanlar, “Kulağa zarar verenler arasında kullanılan ilaçlar, yüksek gürültü ve özellikle uzun süreli kulaklıkla müzik dinlemek var.” dedi.
Kulaklığın, ses şiddetini direk kulak zarına, oradan da iç kulağa ve kulak sinirine yönlendirdiği için zararının büyük olduğunu söyleyen uzmanlar, “Kulaklıktan çıkan sesin çok şiddetli olması durumunda iç kulaktaki kulak sinirlerine ve duymamızı sağlayan kulak hücrelerine öldürücü etki yapıyor. Ve bu oluşan zarar geri dönüşümü olmayan tahribatlara sebep oluyor. Tahrip olduğu zaman bir ilaçla veya ameliyatla yenilenmesi mümkün olmuyor.” açıklamasında bulundular.
Uzun süreli ve yüksek sesle müzik dinlenmesi sonucu kulakta kalıcı çınlama ve uğultu meydana geldiğini belirten uzmanlar, “Sinir hasarından kaynaklanan çınlama ve uğultu sonrası işitme kaybı oluyor ve sağırlık oluşabiliyor. Bu durumda ileride işitme cihazının kullanılması zorunlu hale geliyor.” şeklinde konuştular.
Yüksek sesle müzik dinlemenin ölçülü devam ettirilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, “Gençlerimize müzik dinlemeyin demiyoruz. Kulaklıkla müzik dinlemek gençlerimiz arasında hobilerinin bir parçası. Kulaklarımızın belli bir kapasitesi, belli bir rezervi olduğu için gençlerimizin bunu dengeli kullanması gerekiyor.” dedi.
Kulaklık kullanırken, kulak kanalına girmeyen, kulak kepçesine adapte edilen türde kulaklıkların kullanılması gerektiğini belirten uzmanlar, bu tür kulaklıkların ses şiddetini kulağa iletme kapasiteleri diğerlerine nazaran daha az olduğunu ifade ettiler.
ÖNLEMİN BAŞTAN ALINMASI GEREKİYOR
Kulaklıkla uzun süre ve yüksek sesle müzik dinlemenin önleminin baştan alınması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, “Gün içinde düşük sesle, kısa süreli, kulaklarımızı rahatsız etmeyecek ve ağrı yaratmayacak şekilde müzik dinlenmelidir. Belki alınan doz azalıyor ama insanlarımız özellikle gençlerimiz sağlıklarını korumuş oluyor.” diye konuştu.
CEP TELEFONU İLE KONUŞURKEN KISA SÜRELİ KONUŞULMALI
Kulaklık kullanım alanlarından birinin cep telefonları olduğunu söyleyen uzmanlar, “Cep telefonunda kulaklıkla konuşurken sesin şiddeti fazla olmuyor. Fakat kullanım süresi uzun süreli olduğunda özellikle yine iç kulağa ses basıncının uzun süreli gitmesine bağlı olarak, çınlama ve uğultular olabiliyor.” diyerek, cep telefonuyla konuşurken kısa konuşulması gerektiği uyarısında bulundu.
‘Cep telefonu, mp3 çalar kulaklıkları kişiye özel olması gerekiyor' diyen Memişoğlu, “Paylaşılan kulaklıklar bir takım bakterileri kişiden kişiye taşıyor. Onun için kulaklıklar mutlaka kişiye özgü olmalıdır.” tavsiyesinde bulundu.
 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.08.2026
22:07
`O sellektörün ölüm işareti olduğunu birkaç saniye sonra anladık`
'O sellektörün ölüm işareti olduğunu birkaç saniye sonra anladık'
Bingöl'ün merhum Belediye Başkanı Hikmet Tekin, şehadetinin 47. yılında dualarla anılacak. O kanlı saldırının canlı tanıklarından Mithat Dopdoğru, 47 yıl sonra Bingöl Online'a konuştu. Dopdoğru'nun anlattıkları, yalnızca bir suikastın değil; yarım kalan hayatların, çocuk yaşta taşınan korkuların ve Bingöl'ün hafızasında hiç kapanmayan bir yaranın hikâyesi.
11.08.2026
22:06
Bingöl`de inşaatta feci iş kazası! Genç işçi kurtarılamadı
Bingöl'de inşaatta feci iş kazası! Genç işçi kurtarılamadı
Bingöl'de bir inşaatta asansör montajı yaptığı sırada üzerine asansör kabini düşen 32 yaşındaki işçi Muhammed Uyğur, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.
11.08.2026
22:04
Hesarek hedefi: Bölgenin turizm merkezi olacak
Hesarek hedefi: Bölgenin turizm merkezi olacak
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Hesarek Kayak Merkezi'ne ulaşımı sağlayan yolda başlatılan genişletme çalışmalarını yerinde inceledi. Çelik, ulaşım altyapısının güçlendirilmesiyle birlikte Hesarek'i ilin ve bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
11.08.2026
22:03
Çalıştığı inşaattan düştü, hayatını kaybetti
Çalıştığı inşaattan düştü, hayatını kaybetti
Bingöl'ün Adaklı ilçesinde çalıştığı inşaatta dengesini yitirerek düşen 70 yaşındaki işçi Necmettin Barut, hayatını kaybetti.
11.08.2026
22:02
Bingöl`de Kaldırımlar Yenileniyor
Bingöl'de Kaldırımlar Yenileniyor
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı çalışma programı kapsamında kentin dört bir yanında kaldırımları yeniliyor. Bazalt, begonit ve kilitli parke uygulamalarıyla hem yaya güvenliği artırılıyor hem de engelli vatandaşlar için erişilebilir güzergahlar oluşturuluyor.
11.08.2026
22:00
Bingöl`ün içme suyu hattında kritik etap tamamlandı
Bingöl'ün içme suyu hattında kritik etap tamamlandı
DSİ, Bingöl içmesuyu isale hattındaki çalışmaları tamamladı. Yeni hat ve 5 bin metreküplük depo ile kentin içme suyu ihtiyacının 2055 yılına kadar karşılanması hedefleniyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın