KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Ekim 2026 Perşembe

Müzik öğretmenine 'derse zorlama' soruşturması

Ünlü Piyanist Fazıl Say ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında tartışmaya neden olan müzik eğitimi konusunda, Say'ı haklı çıkaran bir gelişme yaşandığı ortaya çıktı.

Müzik öğretmenine `derse zorlama` soruşturması
18 ARALIK 2007 SALI 18:38
0
1245
0
AA aa

İki yıl içinde 700 kişiye müzik aleti çalmasını öğreten, bin kişilik koro kuran ve çalıştığı okulu halk oyunlarında birinci yapan Fatih Kız Lisesi müzik öğretmeni Müslüm Akdemir hakkında öğrencilerine müzik dersi almaya zorladığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Müslüm Akdemir, 2 yıl önce İstanbul Fatih Kız Lisesi'ne müzik öğretmeni olarak atandı. Bu süre içinde 700 öğrenciye keman, gitar, piyano, ritim perküsyon, bağlama, ney, ud gibi çalgıları öğreten Akdemir bin kişilik bir koro kurdu ve halkoyunları yarışmasında okulunu birinci yaptı.

ÖĞRENCİLER MÜZİK DERSİ İSTEMİYOR

Milli Eğitim Bakanlığınca bugün yapılan öğretmen ataması sonrasında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, müzik öğretmenleriyle ilgili şu açıklamalarda bulundu; 
"Bugünlerde basında müzik öğretmenleriyle ilgili bazı haberler yer alıyor. Bu haberlerin gerçekle uzaktan, yakından ilgisi yoktur. Bugün sistemde 6 bin küsur müzik öğretmeni çalışmaktadır. Bunun 2 bin 140'ı bizim hükümetimiz döneminde atanmıştır. Peki, daha önce çok fazla müzik öğretmeni vardı da biz onları işten mi attık ya da onları istifa etmeye mi zorladık? Birileri bir şey söylediği zaman, söyleyeceği zaman 3 kere düşünüp bir kere söylemesi lazım.
Bu konuda da yayın yapan basın organları bize müracaat ederlerse, biz onlara en doğru haberi veririz ama A derneği, B derneği kendine göre bir yorum yapabilir. Demokrasinin olduğu ülkelerde konuşma hürriyeti vardır. Ancak konuştuklarınız eğer birini töhmet altında bırakıyorsa, söylediğiniz şeyin gerçekle ilgisi yoksa, Türkiye hukuk devletiyse, bu söylediklerinizden dolayı her hangi bir davayla muhatap olduğunuz zaman bundan da sıkıntı duymamalısınız.”
Çelik, Milli Eğitim Bakanlığının “Türkiye'nin istikbal davasını güden bir bakanlık” olduğunu ifade etti.
Hüseyin Çelik, medyanın kendilerine destek olması halinde “müteşekkir olacaklarını” belirterek, “Ancak kısır tartışmalarla, işin özünü terk ederek spekülasyonlarla uğraşmanın Milli Eğitime de, eğitim camiasına da, bu yayını yapan gazetelere de faydası olmaz” dedi.


Akdemir 2007-2008 eğitim öğretim yılı başlayınca okuy yönetiminin “öğrenciler müzik dersi almak istemiyor, tayininizi başka okula isteyin” dayatmasıyla karşılaştı. Akdemir, durumu Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürü'ne iletince, “Ben araştırdım hiçbir öğrenci müzik dersi istemiyor, müzik dersini isteyen bir öğrenci dilekçesini versin hemen müdahale eder dersi açtırırım” yanıtıyla karşılaştı. Bu olayın öğrenciler arasında duyulmasının ardından 250 öğrenci dilekçe vererek müzik dersi almak istediklerini bildirdi.

MÜZİK DERSİ İÇİN 250 ÖĞRENCİYİ ZORLAMIŞ
“Müzik dersi almak istiyoruz” dilekçelerinin ardından Müslüm Akdemir, öğrencileri “müzik dersi almaya zorlamakla” suçlandı ve hakkında soruşturma açıldı. Akdemir bu soruşturmanın hemen ardından derslerinin azlığı nedeniyle başka iki okula daha görevlendirildi.

HRANT DİNK'İN HEMŞEHRİSİ SUÇLAMASI
Akdemir'in ilk soruşturması devam ederken okul yönetimine imzasız bir mektup geldi. Mektupta, müzik öğretmeninin “Hrant Dink'in hemşehrisi olduğu, öğrencilere Ermeni ezgilerini öğrettiği, Alevilik ve Ermenilik propagandası yaptığı” ileri sürüldü. Avukatı Metin İriz aracılığıyla savcılığa suç duyurusunda bulunan Akdemir bunu öğretmenler toplantısına da taşıdı. Akdemir, kendisi hakkında böyle bir imzasız bir ihbar mektubu yazıldığını, yazan kişinin imza kullanmadığı için “şerefsiz” olduğunu söyledi. Akdemir hakkında öğretmenlere küfür ettiği gerekçesiyle ikinci bir soruşturma daha açıldı.

FAZIL SAY HAKLI
Eğitim Sen İstanbul 8 No'lu Şube Başkanı Haldun Özkan, piyanist Fazıl Say'ın müzik sanatının okullarda küçümsendiği ve sanat eğitiminin dışlandığı iddialarının doğru olduğunu belirtti. Özkan, “Say, Türkiye'de yaşanan bu olayları çok iyi bilmektedir. Okul müdürü veya ilçe müdürü istemiyor diye müzik dersleri öğrencilere seçtirilmiyor ve müzik dersleri kapatılıyor. Sözde müzik dersi olan okullarda atıl duruma çıkartılmış, öğretmenler baskı altına alınmıştır. Derslerde uygulama söz konusu değildir. Müzik öğretmenleri imkanlar istediğinde sıradan muamele ile karşı karşıya kalıyor. Her şeye rağmen çalışmalarınızı yaptığınızda ve çalışmalarınız engelleniyor diye şikayette bulunursanız dikkati üzerinize çekersiniz ve yerinizden olursunuz. İstanbul Fatih Kız Lisesi Müzik öğretmeni gibi” dedi.




Hürriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.10.2026
21:30
Bingöl TSO`da yeni yönetim belli oldu
Bingöl TSO'da yeni yönetim belli oldu
3 Ekim'de gerçekleştirilen Oda Organ Seçimleri sonrası BİNTSO'da yeni dönemin yönetim ve meclis kadrosu netleşti. Kadir Çintay yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olurken, ilk Meclis toplantısında Doğan Koç Meclis Başkanlığına seçildi. Yönetim, Meclis, Disiplin Kurulu ve TOBB delegeliğinde görev alacak isimler de belli oldu.
07.10.2026
20:56
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: `Yeni statü sahada karşılık bulmalı`
Baraç önce teşekkür etti, sonra uyardı: 'Yeni statü sahada karşılık bulmalı'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Bingöl Devlet Hastanesi'nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi statüsüne kavuşmasını önemli bir kazanım olarak değerlendirdi. Sürece katkı sunanlara teşekkür eden Baraç, bundan sonraki aşamada personel alımlarında liyakat ve eşitlik vurgusu yaparak yeni statünün yalnızca tabelada kalmaması gerektiğini söyledi.
07.10.2026
20:45
HÜDA PAR`dan Boğlan`daki GES projesine tepki:
HÜDA PAR'dan Boğlan'daki GES projesine tepki: 'Ekmek teknemiz olan meralarımızı kaybetmeyelim'
HÜDA PAR Solhan İlçe Başkanlığı, Boğlan Mahallesi'nde planlanan GES projesine ilişkin açıklama yaptı. Yenilenebilir enerji yatırımlarına karşı olmadıklarını belirten parti, hayvancılık ve arıcılıkla geçinen vatandaşların kullandığı meraların projeye tahsis edilmesine tepki göstererek alternatif alanların değerlendirilmesini istedi.
07.10.2026
20:02
Bingöl`de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'de ceviz hasadı başladı: 150 dönümden 6 ton rekolte bekleniyor
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 150 dönümlük ceviz bahçesinde hasat mesaisi başladı. Yaklaşık 12 yıllık ağaçlardan bu yıl 5-6 ton civarında ürün elde edilmesi hedeflenirken, geçen yıl yaşanan don olayının üretimi olumsuz etkilediği belirtildi.
07.10.2026
19:50
Bingöl`de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı
Bingöl'de iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
07.10.2026
19:26
Bingöllü yazar İsmail Avcı`nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöllü yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı okuyucuyla buluştu: Korkuya Alışmak
Bingöl'de doğan yazar İsmail Avcı'nın ilk romanı Korkuya Alışmak, 1990'lı yıllarda Anadolu'nun doğusunda yaşayan 11 yaşındaki Beşir'in gözünden çocukluğa, aileye, eğitime, dostluğa, vefaya ve geçmişten geleceğe taşınan emanetlere uzanan bir hikâye anlatıyor. Avcı, romanını 'geçmişe bakarken geleceği de unutmamak' duygusuyla kaleme aldığını söylüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın