KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Ağustos 2025 Cumartesi
°C

Nargile mi sigara mı daha zararlı?

Uzmanlar, vatandaşların sigara yerine daha az zararlı olduğunu düşündükleri için nargile, pipo gibi tütün içeren diğer ürünleri tercih ettiklerini fakat nargilenin sigaradan daha zararlı olduğuna dikkat çektiler.

Nargile mi sigara mı daha zararlı?
05 ARALIK 2013 PERŞEMBE 07:44
0
2981
0
AA aa

Uzmanlar, vatandaşlara nargilenin sigaradan daha zararlı olduğunu söylediler.

İçerisinde tütün bulunan bütün ürünlerin bağımlılık yaptığını belirten uzmanlar: “Vatandaşların sigara yerine daha az zararlı olduğunu düşündükleri için nargile, pipo gibi tütün içeren diğer ürünleri tercih ediyorlar. Aslında bu ürünlerin bazıları sigaradan daha zararlıdır. Örneğin nargile içmek her ne kadar hoş kokusundan dolayı kişiler tarafından tercih edilse de sigara ile karşılaştırdığımızda nargile daha zararlıdır. Nargile içerken akciğerlerimize çektiğimiz duman, sigara içerken çektiğimizden daha fazladır. Bir de dumanı nargilenin mekanizmasında bulunan, su kısmının altından çektiğimiz için duman akciğerlerimizde en ince hava keselerine kadar ulaşır. Bu durum çok zararlıdır” dediler.

Bir nargile marpucunun, bir paket sigara ile eşdeğer olduğunu ifade eden uzmanlar: “İnsanlar nargilenin, sürekli içilmediği için daha az zararlı olduğunu düşünebilirler. Ama bu durum kesinlikle böyle değildir. Ayrıca halk arasında şöyle bir inanış da vardır, nargile de duman suyun altından çekildiği için su sanki dumanı temizliyor, toksinlerden arındırıyor gibi düşünülmektedir. Bu yanlış bir düşüncedir. Nargilede ki su içeren kısımdan dumanı çekip soluduğumuz için akciğerlerimizdeki basınçta bir değişiklik meydana gelir ve bu nedenle çektiğimiz duman akciğerlerimize daha rahat bir şekilde dağılır ve her tarafına kolaylıkla yayılır. Bu da nargile içenlerin sık sık bahsettiği baş dönmesinin sebebi olarak açıklanabilir” diye konuştular.

"Nargile de bağımlılık yapar”

Uzmanlar: “Nargilenin zararları ve bağımlılığı da tespit edilmiştir. Nargile bırakmak için tedaviler de vardır. Ama tabi ki hastalar henüz nargileyi bırakmak istiyorum diye gelmiyor. Ama bu gelmeyecekler anlamına da gelmemektedir. Aynı sigara bağımlılığı gibi nargile bağımlılığı da vardır. Çünkü içerisinde sigara gibi tütün vardır. Ayrıca nargile de kullanılan tütün aromalıdır. O aromayı tutturabilmek için tütünün içerisine şeker, aroma gibi birçok katkı maddesi ekleniyor. Bu maddeleri yakmak ve dumanını içimize çekmek kansere neden olabiliyor. İnsanlar ‘Sigara kullanmıyoruz, bu yüzden nargile keyfimiz de olsun' diye düşünebilir. Sigara, nargile, pipo gibi bağımlılık yapan ürünleri içmek yani herhangi duman yapan bir ürünü kullanmak bir irade meselesidir ve kişilerin bu ürünlere ihtiyaçları yoktur. Ama suya ihtiyacımız vardır, su içmeden yaşayamayız. Bağımlılık yapan ürünleri içmek ihtiyaç değildir. Biz ise ihtiyaç haline getiriyoruz. Bu ürünleri içmek yada içmemek tamamen beynimizde biten bir olaydır” şeklinde konuştular. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.08.2025
19:06
Bingöl`de Çocuk Nörolojisi Polikliniği Açılıyor
Bingöl'de Çocuk Nörolojisi Polikliniği Açılıyor
Bingöl Devlet Hastanesi bünyesinde ilk kez açılacak olan Çocuk Nörolojisi Polikliniği, 11 Ağustos 2025 Pazartesi itibariyle hasta kabulüne başlayacak.
08.08.2025
18:43
Bingöl İŞKUR açıkladı! 500 kişi alınacak
Bingöl İŞKUR açıkladı! 500 kişi alınacak
Bingöl Valiliği ve 7 ilçe kaymakamlığı uhdesinde çalıştırılacak kişiler için başvurular 11-15 Ağustos 2025 tarihleri arasında İŞKUR İl Müdürlüğü, İŞKUR e-şube, e-Devlet ve ALO-170 iletişim hattı üzerinden alınacak. İşte başvuru detayları ve noter kurası tarihi ile çalışma süresine dair detaylar…
08.08.2025
18:25
Bingöl`de aranan 2 şüpheli yakalandı
Bingöl'de aranan 2 şüpheli yakalandı
Biri hırsızlıktan, diğeri aile kanununa muhalefetten aranıyordu. Bingöl'de Jandarma tarafından yakalanarak cezaevine teslim edildiler.
08.08.2025
18:04
Bingöl Kent Konseyi Kadın Meclisi`nden kadın cinayetlerine karşı haykırış
Bingöl Kent Konseyi Kadın Meclisi'nden kadın cinayetlerine karşı haykırış
Saliha Ozan cinayetine ilişkin açıklamada bulunan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nevin Evliyaoğlu; 'Kadının yaşam hakkı kutsaldır, dokunulmazdır ve asla pazarlık konusu yapılamaz! Kadınların güven içinde, özgürce, onuruyla yaşadığı bir Türkiye hayalimizden asla vazgeçmeyeceğiz! Bizler, her bir kadın için, her bir hayat için, her bir nefes için mücadele etmeye devam edeceğiz' dedi.
08.08.2025
17:33
Yeni stadyum sözleri havada kaldı! Tadilat da yetişmezse…
Yeni stadyum sözleri havada kaldı! Tadilat da yetişmezse…
Sözler verildi, kamuoyu heyecanlandı, stadyumun yeri için bile günlerce süren tartışmalar yaşandı ancak gelinen noktada Bakanlıktan da siyasilerden de ses yok! Yeni sezon öncesi TFF stadyum için şartlarını açıklayınca apar topar tadilata yönelinse de 1 ayda nasıl yetiştirileceği muamma!
07.08.2025
21:17
Bakan Ersoy, Bingöl Müzesi için tarih verdi! 2026 yatırım programına alındı
Bakan Ersoy, Bingöl Müzesi için tarih verdi! 2026 yatırım programına alındı
Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Bingöl'e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bingöl Müzesinin 2026 yatırım programına alınacağını belirtirken, Devlet Tiyatroları Bingöl Sahnesi açılacağını, Adaklı Selçuklu Mezarlığının restore edileceğini, Hesarek ve Ilıcalar'da imar planı yapılacağını kaydetti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın