KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Nevruz Bayramı kutlandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl İl Başkanlığı tarafından Bingöl Devlet Hastanesi yanında bulunan Sağlık Caddesinde Newroz'u kutladı.

Nevruz Bayramı kutlandı
21 MART 2019 PERŞEMBE 19:45
27
5302
5
AA aa

Programa HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, HDP Belediye Başkan Adayları Senem Çakas ve Hişyar Özsoy ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şarkılar eşliğinde halayların çekildiği programda konuşan HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, Newroz'un nasıl başladığını anlattı.

Aydemir, “bundan 2 bin 630 yıl önce Asur Kralı Dehak, egemenliğinde bulunan bütün halklara zulüm, baskı, işkence, ölüm haricinde herhangi bir hak tanımamaktaydı. Bu nedenle zalim Dehak'ın omuzlarında iki yılan çıkmıştı. O yılanları beslemek için orada yaşayan genç çocukları öldürterek beyinlerini yılanlara yedirtiyordu. Devam eden zulme karşı devrimci Kawa olarak tanımladığımız demirci Kawa, 8 çocuğundan 7'sini Dehak'a kurban ediyor. 8. çocuğu için de hükümdarın askerleri gelince buna karşı çıkmayı kendisine bir görev addediyor. O zamana kadar kralın zulmünden kaçıp dağlara sığınan bütün insanları, bütün toplulukları örgütleyerek dağlardan indirdi ve zalim Dehak'ın sarayını basarak yerle bir etmiş, Dehak'ın hükümdarlığına son vermiştir. 2600 yıldan beridir Newroz direnen halkların bayramı olarak kutlanmaktadır. Newroz'un zulme karşı direnişi, günümüzde kendisini bir önceki eş başkanımız Selahattin Demirtaş şahsın, bir önceki grup başkanvekilimiz İdris Baluken şahsında, yine şuanda cezaevlerinde tutulanların şahsında, haksızlığa karşı, adaletsizliğe karşı, antidemokratik uygulamalara karşı bu direniş devam etmekte” dedi.

“NEWROZ SADECE BİR BAHAR BAYRAMI DEĞİLDİR”

HDP Bingöl Belediyesi Eş Başkan Adayı Senem Çakas ise, Newroz'un sadece bir bahar bayramı olmadığını, aynı zamanda bütün zorbalıklardan kurtulmanın bir sembolü olduğunu söyledi.

UNESCO'nun, Newroz'u dünyanın en eski geleneği olarak tanımladığını belirten Çakas, hiçbir zaman, alanlardan, temsiliyetlerinden geri duymayacaklarını ifade ederek, “Dehak'lar var olduğu sürece Kawalar da var olacaktır. Elbiselerimiz çiçek açtı, dağlarımız çiçek açıyor, 31 Mart'ta sandıklar da çiçek açacak. 31 Mart barışın, kardeşliğin, huzurun, güven ortamının başlangıcı olsun diyoruz. bu baharın uyanışı Bingöl halkının da uyanışı olsun diyoruz” şeklinde konuştu.

“ADALET, BARIŞ, DEMOKRASİ, İSTİKRAR, HUZUR TALEPLERİMİZLE BURADAYIZ”

HDP Bingöl Belediyesi Eş Başkan Adayı Hişyar Özsoy ise, Newroz'un, binlerce yıldır zulüm altında olan insanlar için bir umut günü, sembolik bir gün olduğunu söyledi.

Ösyoz, “Bu sene şiddetli bir kış geçirdik. Bakın, kış bitti, bahar geldi. İnşallah siyaseten de bir normalleşme, bir bahar havasını yaşayacağız. Tıpkı 7 Haziran'da yaşadığımız gibi. Şuan memlekette siyasiler, siyasi parti temsilcileri, hükümet, cumhurbaşkanı herkes ‘kim daha çok milliyetçi yarışına girmiş, Türkiye'de yaşayan halkların vatanperver duygularını istismar ederek 31 Mart'ta sandıkları zorlamaya çalışıyorlar. Cumhurbaşkanı, hepimize yol gösteriyor, ‘defolun gidin bu ülkeden' diyor. Bu saldırganlığı, kutuplaştırmayı daha önce 7 Haziran öncesinde gördük, 7 Haziran 2015'te cevabını verdik. 31 Mart'ta şunu haykıracağız; ‘bizim gidecek başka yerimiz yok. Bizim memleketimiz burası, Bingöl bizim, Amed bizim, Şırnak bizim, Ankara bizim, İstanbul bizim, İzmir bizim. Öyle Kürtlere yol gösterecek, parmak sallayacak cumhurbaşkanlarını biz daha önce çok gördük. Hepsi geldiler, geçtiler. Biz dimdik, onurlu bir şekilde, adalet, barış, demokrasi, istikrar, huzur taleplerimizle buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.

Ülkede ciddi bir kaosun olduğunu ifade eden Özsoy, şunları söyledi: “inşallah biz yanılırız ama ekonomik kriz seçimden sonra çok daha ciddi bir şekilde patlayacak gibi görünüyor. Siyasi istikrarsızlık ne kadar derseniz o kadar var. Biz boğazımızı yırttık, dedik ki; başkanlık sistemi bu ülkede ekonomik ve siyasi istikrarsızlık demektir, dinletemedik. Halk, patates, soğan kuyruklarına mahkum oldu.”

Seçime 10 gün kaldığını belirten Özsoy, “31 mart gecesi 10 binlerle parti binamızın önünde halaya durmak istiyoruz. Şimdiden bu zaferi hem Bingöl'de hem de kayyum atanan belediyelerimizi geri kazanarak AKP-MHP ittifakına cevap vererek, en zor koşullarda direnişi yaşam bir yaşam biçimi olarak gören bütün yoldaşlarımıza armağan ediyoruz” dedi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41832)
23 Mart 2019 Cumartesi 21:46
Oyumuz size güzel insan. Hirsiza feto icin zamaninda aglayan el etek öpenlere oy yok.
AlpHan42 (@Misafir_41827)
23 Mart 2019 Cumartesi 20:04
Sizin kawalarınız bizim mete Han'ımızın ayakkabı tozuyla yarışamaz.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41782)
22 Mart 2019 Cuma 14:36
Ula ne kahasi ne dehaki hahaha yaw holywodda böyle bir filim izlwmemistim hayaele bak bak vaybe
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41778)
22 Mart 2019 Cuma 13:48
Hesabı sadece bu dünya olanın, ahirette nasibi yoktur.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_41754)
21 Mart 2019 Perşembe 20:30
Baristan Kardeslikten insanliktan adaleten yana bütün Halkların Newrozu piroz be
21.08.2026
22:19
MURAT NEHRİ`NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR`IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
MURAT NEHRİ'NDE KAYBOLAN MEHMET HAZAR'IN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'ni geçmeye çalışırken akıntıya kapılarak kaybolan 29 yaşındaki Mehmet Hazar'ın cansız bedenine ulaşıldı. Hazar'ın cenazesi, kaybolduğu noktanın yaklaşık 100 metre ilerisinde bulundu.
21.08.2026
21:07
Murat Nehri`nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Murat Nehri'nde can pazarı: 1 kardeş kurtarıldı, diğeri kayıp
Bingöl'ün Genç ilçesinde Murat Nehri'nin karşısına geçmeye çalışan iki kardeş, baraj kapaklarının açılmasıyla yükselen su debisi nedeniyle boğulma tehlikesi geçirdi. Kardeşlerden biri jet ski ile kurtarılırken, akıntıya kapılarak kaybolan diğer kardeşi bulmak için ekipler seferber oldu.
21.08.2026
21:06
Bingöl Üniversitesi Türkiye`de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi Türkiye'de bir ilki başardı
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu.
21.08.2026
21:04
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
Bir türlü bitmeyen Çirişli Tüneli yılan hikâyesine döndü
2017'de yapımına başlanan Çirişli Tüneli'nde kazı ve destek çalışmalarında yüzde 60, nihai beton imalatında yüzde 49 seviyesine gelindi. 2024'te '2025'te kalan kısmın ihalesi yapılacak', Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise '2026'da tamamlanacak' denilen proje için şimdi hedef 2028 sonu. Yıllardır değişen tarihler, tünelin akıbetine ilişkin soru işaretlerini büyütüyor.
21.08.2026
21:03
Bingöl`de organik arıcılığa güçlü destek
Bingöl'de organik arıcılığa güçlü destek
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
21.08.2026
21:02
Solhan`da maden arama tartışması TBMM`ye taşındı
Solhan'da maden arama tartışması TBMM'ye taşındı
HÜDA PAR Mersin Milletvekili Faruk Dinç, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arslanbeyli köyündeki maden arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı. Dinç, su kaynakları, tarım arazileri ve ormanlık alanların risk altında olduğunu belirterek, gerekli incelemeler tamamlanıncaya kadar çalışmaların durdurulmasını istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın