KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Ekim 2025 Pazartesi
°C

Noterler ruhsat vermeye hazır

Noterlerin, ocak ayının ikinci haftasından itibaren araç tescillerini yaparak ruhsat vermeye başlaması hedefleniyor.

Noterler ruhsat vermeye hazır
01 OCAK 2018 PAZARTESİ 01:22
0
1990
0
AA aa

 Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar,  680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen araç tescil ve sicil işlemlerinin noterlere devrinin önünün açıldığını hatırlattı.

İkinci el araç satış ve devir işlemlerinin yaklaşık 32 yıldır noterliklerde gerçekleştirildiğini belirten Tutar, Emniyet Genel Müdürlüğünün ilgili birimleriyle ön hazırlıklara yönelik çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Yılda ortalama 9 milyon tescil işlemi gerçekleştirildiğini kaydeden Tutar, bunlardan 7 milyonunun, noterlerin yaptığı ikinci el araç devirlerinin tescili olduğuna dikkati çekti.

Noterlerin araç tescil işlemi ve ruhsat vermeye hazır olduğunu ve çalışmaların sona erdiğini vurgulayan Tutar, şöyle devam etti:

"Çıkması gereken bir yönetmelik var. Yönetmelik yayımlandıktan sonra usul ve esasları belirleyeceğiz. Ocak ayının ikinci haftasından sonra belirlenecek tarihten itibaren uygulamaya geçileceğini düşünüyorum. Pilot çalışma olmadan Türkiye'deki bütün noterlikler ruhsat vermeye başlayacak. Vatandaş istediği notere giderek işlemini gerçekleştirilecek. Artık noterler araç tescil işlemlerini yapacak, ruhsat verecek. Vatandaşlar tek noktada işlemini tamamlayacak. Türkiye genelindeki bin 931 noterliğimiz de bu konuda hizmet verecek. İkinci el araç devrinde noterlikler geçici tescil belgesi veriyordu. Şimdi kesin tescil belgesi verilecek. Noterde satış ve devir işlemi yapıldığında işlem sona erecek. Trafik Şube Müdürlüğüne ya da başka bir birime gitmeye gerek kalmayacak."

Tutar, ruhsatların, işlemin yapıldığı gün içinde noterler tarafından vatandaşlara teslim edileceğini söyledi.

Kamu kurumlarına ait araçlarla diplomatik araçların tescil işlemlerinin Emniyet Genel Müdürlüğünde yürütülmeye devam edileceğini anlatan Tutar, bunların haricindeki sıfır, ikinci el ve ithal araçların tescillerinin noterlerde yapılarak ruhsatlarının düzenleneceğini belirtti.

Yeni uygulama için Araç Tescil Sistemi (ARTES) kurulduğunu anımsatan Tutar, işlemlerin bu sistem üzerinden yapılacağını dile getirdi. Tutar, söz konusu sistemin, kamu kurumlarının yanı sıra banka ve finans kurumlarıyla entegre şekilde çalışacağına işaret etti.

"Uygulama üç aşamada tamamlanacak"

Tutar, yönetmeliğin çıkmasının ardından noterlerin araç tescil işlemi yapacağını ve ruhsat vereceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Uygulama 3 aşamada tamamlanacak. Birinci aşamada ikinci el araçların tescil belgesini, ruhsatını vermeye başlayacağız. Daha sonra bayiler tarafından satışı yapılan sıfır araçların tescil işlemlerini gerçekleştireceğiz. Üçüncü aşamada da trafikten çekme, hurdaya ayırma gibi diğer tescil işlemlerine geçilecek."

Türkiye Noterler Birliği bünyesinde Tescil Şube Müdürlüğü de kurulduğunu kaydeden Tutar, tescil hizmetleriyle ilgili 7 bin noterlik çalışanına eğitim verildiğini bildirdi.

Ruhsatlarda, düzenleyen noterin bilgilerine de yer verileceğini belirten Tutar, noterliklerde plaka seçiminin yapılamayacağını, plakaların sistemce verileceğini sözlerine ekledi.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.10.2025
16:01
Bingöl`de 27 Olayda 34 Şüpheli Yakalandı
Bingöl'de 27 Olayda 34 Şüpheli Yakalandı
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nca yürütülen operasyonlar kapsamında 34 şüpheli şahıs yakalanırken, bu kişilerden 1'i tutuklanarak Ceza İnfaz Kurumu'na teslim edildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde de ele geçirildi.
27.10.2025
14:34
Bakan Kurum, yanıtı merak edilen soruları yanıtladı
Bakan Kurum, yanıtı merak edilen soruları yanıtladı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, müjdelenen Yüzyılın Konut Projesi'ne ilişkin merak edilen 30 soru ve cevabını paylaştı.
27.10.2025
14:27
Doç. Dr. Akyüz`den kuraklık uyarısı!
Doç. Dr. Akyüz'den kuraklık uyarısı!
Son zamanlarda yaşanan iklim değişikliğinden dolayı Türkiye'nin artık iki mevsimli iklim düzenine geçtiğini dile getiren Doç. Dr. Emrah Akyüz, 'Önümüzdeki yıllarda bu süreci daha belirgin bir şekilde hissetmeye başlayacağız. Artık kış aylarında yoğun kar ve yağmur yağışlarını görmeyeceğiz' dedi.
26.10.2025
17:16
GGC`DEN BİNGÖL BASIN KONSEYİ`NE ZİYARET
GGC'DEN BİNGÖL BASIN KONSEYİ'NE ZİYARET
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Yönetim Kurulu Başkanı Bozarslan ve beraberindeki heyet, Bingöl basın Konseyi'ni ziyaret etti. Ziyarette, her iki kuruluş arasında karşılıklı destek ve iletişimin güçlendirilmesi yönünde temenniler dile getirildi.
26.10.2025
17:12
Bingöl Veteranlar Antalya`da Şampiyon Oldu!
Bingöl Veteranlar Antalya'da Şampiyon Oldu!
Antalya'da 22-27 Ekim 2025 tarihleri arasında düzenlenen 'Efsaneler Master Cup' futbol turnuvasında büyük bir başarıya imza atan Bingöl Veteranlar Futbol Takımı, şampiyonluk kupasının sahibi oldu.
26.10.2025
16:59
Ormangören:
Ormangören: 'Köylerimizin sorunlarını takip edeceğiz'
Beraberindeki heyetle Karlıova köylerini ziyaret eden DEM Parti Bingöl Eş Başkanı Sedat Ormangören, bölge halkının özellikle altyapı, içme suyu, mezra yolları, kilit taşı eksikliği ve sağlık personeli yetersizliği konularında sıkıntılar yaşadığını belirtti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın