KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

O anneler için erken emeklilik

Sosyal güvenlik mevzuatında, engelli çocuğu bulunan annelere yönelik erken emeklilik hakkı bulunuyor. Başka birinin sürekli yardımına muhtaç çocuğu bulunan annelerin erken emeklilik hakkından yararlanabilmek için çocuğunun sağlık durumunu belgelendirmesi gerekiyor. Bunun için de Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) yetkilendirilmiş sağlık hizmet sunucularından sağlık kurulu raporu alması gerekiyor. Erken emeklilik için, bu raporun alındığı tarihten itibaren çalışılan süreler dikkate alınıyor

O anneler için erken emeklilik
29 KASIM 2018 PERÅžEMBE 05:32
0
1221
0
AA aa

 

Kanuna göre, baÅŸka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuÄŸu bulunan kadınların prim ödeme gün sayılarına 4'te 1 oranında ilave yapılıyor. Dört yıl çalışması olan kadınlar 5 yıl, 10 yıl çalışması olan kadınlar ise 12.5 yıl çalışmış gibi kabul ediliyor. 

RAPOR ALINAN TARÄ°HTEN BAÅžLIYOR

Kadın sigortalıların prim gün sayılarına 4'te 1 oranında ilave yapılabilmesi için öncelikle bu durumun SGK tarafından yetkilendirilmiÅŸ saÄŸlık hizmet sunucularınca düzenlenmiÅŸ saÄŸlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi gerekiyor. Ardından bu raporun SGK saÄŸlık kurullarınca deÄŸerlendirilmesi sonucu çocuÄŸun baÅŸka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli olduÄŸunun tespit edilmesi koÅŸulu aranıyor.

Kadın çalışanlara bu hak 1 Ekim 2008 tarihinde tanındı. Dolayısıyla engelli çocuÄŸu bulunan kadınların prim günlerine ilave iÅŸlemi, 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki çalışmaları için gerçekleÅŸtiriliyor. DiÄŸer bir husus da ilave edilecek sürenin tespitinde SGK saÄŸlık kurulu kararında belirtilen tarihin dikkate alınması.

ÖrneÄŸin, engelli çocuÄŸu bulunan anne ilk defa 1 Ocak 1995 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya baÅŸlamış ve 1 Aralık 2018 tarihinde yaÅŸlılık aylığı baÅŸvurusunda bulunmuÅŸ olsun. SGK saÄŸlık kurulu 1 Nisan 2009 tarihinde ağır engelli çocuÄŸun bakıma muhtaç olduÄŸuna karar vermiÅŸse, bu tarihten sonraki hizmetler dikkate alınacak. O tarihten bu yana 2580 prim günü bulunan kadın sigortalının çalışma süresine, 645 gün prim ilave edilecek. 

YIPRANMAYA TABÄ° Ä°ÅžTE ÇALIÅžAN ANNE

Ağır engelli çocuÄŸu bulunan anne aynı zamanda yıpranmaya tabi bir iÅŸte çalışmışsa, örneÄŸin 2008 öncesi ve sonrasında radyasyona tabi iÅŸte çalıştığı için ayrıca fiili hizmet süresi zammı hakkı bulunuyorsa, ilave edilecek ek süresi ayrı ayrı hesaplanıp eklenecek. Ancak, engelli çocuÄŸu dolayısıyla ilave edilecek ek süre hesabında, radyasyonlu iÅŸte çalışmasından dolayı kazandığı fiili hizmet süresi zammı dikkate alınmayacak.

YAÅž HADLERÄ°NDEN Ä°NDÄ°RÄ°LECEK

2008 yılında yapılan deÄŸiÅŸiklik uyarınca, fiili hizmet süresi zammının yarısı yaÅŸ haddinden indirilebiliyor. YaÅŸ haddinden indirilebilecek süre çoÄŸu sigortalı için 2.5 yıl ile sınırlı. Ayrıca, yaÅŸ haddinden indirim yapılabilmesi için 2008'den sonra bu kapsamdaki çalışmaların en az 3600 gün olması gerekiyor.

Engelli çocuÄŸu bulunan annelere ise pozitif ayrımcılık yapılıyor. Söz konusu annelerin, prim gün sayısına ilave edilen sürenin tamamı yaÅŸ haddinden indiriliyor, süre sınırlaması uygulanmıyor. ÖrneÄŸin, 1 Ocak 2009'da aldığı raporla çocuÄŸunun bakıma muhtaç olduÄŸunu belgeleyen anne, 9 yıl, yani 3240 prim günü çalışmışsa, bunun 4'te 1'i olan 810 gün toplam prim süresine ilave ediliyor. Ayrıca emeklilik yaÅŸ haddinden de 810 gün, yani 2 yıl 3 ay indiriliyor. Bir baÅŸka ifadeyle, normal süresinden 2 yıl 3 ay önce emeklilik hakkı elde ediliyor.

ÇALIÅžMAK ZORUNLU DEĞİL

Bakıma muhtaç engelli çocuÄŸu bulunan annelere tanınan bu haktan yararlanmak için kadın sigortalının iÅŸçi, memur veya esnaf olması fark etmiyor.

Hatta hiçbir iÅŸte çalışmadığı halde isteÄŸe baÄŸlı sigorta yaptıran kadınlar da bu haktan yararlanarak erken emekli olabilir. 
Evlatlık edindiÄŸi çocuÄŸu bakıma muhtaç derecede ağır engelli olan kadın sigortalılar da erken emeklilik hakkından yararlanabilirler.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın