KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Obama'nın gül ve erdoğan'a hediyeleri

Obama'nın Gül ve Erdoğan'a verdiği hediyeleri Türkiye'den öğrenemeyen doçent, yanıtı sonunda ABD'den aldı: Gül'e cam biblo, Erdoğan'a cam kase

Obama`nın gül ve erdoğan`a hediyeleri
19 NİSAN 2010 PAZARTESİ 10:50
0
1829
0
AA aa

Mesut Hasan BENLİ'nin haberi

Obama'nın Gül ve Erdoğan'a verdiği hediyeleri Türkiye'den öğrenemeyen doçent, yanıtı sonunda ABD'den aldı: Gül'e cam biblo, Erdoğan'a cam kase

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinde Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e verdiği hediyeler ile Erdoğan ve Gül'ün Obama'ya verdiği hediyeler ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklandı. Obama, Gül'e özel baskı el yapımı cam biblo, Erdoğan'a cam bir kase hediye etti.

ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın geçen yıl nisanda Türkiye'ye yaptığı ziyaret her yönüyle çok konuşuldu. Ancak liderlerin birbirlerine sundukları hediyelerin neler olduğu açıklanmadı. Çok sayıda kişi hediyeleri öğrenmek için büyük mücadele verirken, istenilen yanıtlara ulaşılamadı. ‘Bilgi Edinme Yasası' kapsamında hediyeleri öğrenmek için hem Türk makamlarına hem ABD makamlarına başvuran Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, hediyeleri 8 Ocak 2010 günü Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na resmen sordu.

Başbakanlık'tan yanıt verilmezken, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği şu yazıyı yolladı:

“Devlet başkanlarının yabancı ülkeleri ziyaretleri sırasında muhataplarıyla hediye teatisinde bulunmaları bütün dünyada kabul gören yerleşik bir protokol kuralıdır. Söz konusu hediye teatisi devlet başkanlarının huzurunda ve iki ülkenin resmÓ protokol görevlileri arasında yapılmaktadır. Ancak, hediyelerin teatisinden sonra makul bir süre geçmeden kamuoyuna duyurulması milletlerarası nezaket kuralları ile bağdaşmayacağından, hediyelerin bu safhada kamuoyuna açıklanması uygun değildir.”

Akdeniz bu yanıt üzerine Cumhurbaşkanı Genel Sekreterliği'nin kararına itiraz ederek Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na başvurdu. Kurul, Akdeniz'e istenilen bilgilerin, ‘Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında erişime açılması gereken bir bilgi veya veri niteliğinin bulunmadığını' bildirdi.

ABD'de hukuk savaşı

Akdeniz'in başvurusuna ABD Dışişleri Bakanlığı da “Bu konuda size yardımcı olamayacağız” yanıtını verdi. Akdeniz, bu yanıt üzerine, ABD Dışişleri Bakanlığı'na karşı dava açtı. Akdeniz, dava dilekçesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nın ‘açıkça ihlal edildiğini ve haksız bir şekilde ellerinde bulunan bilgileri vermediklerini' belirtti. ABD Dışişleri Bakanlığı Akdeniz'in açtığı davanın yersiz olduğunu ve bakanlığın kanuna aykırı olarak hareket etmediğini öne sürdü. Akdeniz'in avukatının ‘bakanlığın hukuksuzluk yaptığı' yönündeki karşı dilekçesi üzerine, Bakanlık davaya devam edilmemesi karşılığında uzlaşma önerdi.

İşte o hediyeler

Hakim huzurunda imzalanan bu uzlaşmadan sonra ABD Dışişleri, 16 Nisan 2010 günü, sır gibi saklanan hediyeleri açıklamak zorunda kaldı. Buna göre, Obama, Gül'e 2 bin dolar değerinde özel baskı el yapımı cam biblo (Special Edition of Hand- Blown Bonfire Basket Set with Plexiglass Case) hediye ederken; Erdoğan'a da 1880 dolar değerinde Çeşmi- Bülbül olarak bilinen cam kase (The Constitution Chest) sundu.

Erdoğan Obama'ya kıymetli iki kalem (Pewter Penlink Set with two pens), Gül de Paşabahçeden el yapımı ‘Gece mavisi' isimli bir vazo bir vazo hediye etti. Hayrünissa Gül de Obama'ya ‘Lale ve hançer' motifli, fildişi ve pırlanta süslemeli kol düğmeleri hediye etti.

Radikal

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.08.2026
02:27
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Yeni hastaneye 617 metrelik altyapı
Bingöl Belediyesi, 500 yataklı yeni devlet hastanesinin kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını tamamladı. Hastane yerleşkesine toplam 617 metrelik altyapı hattı döşendi.
14.08.2026
02:26
Bingöl`de yerel basına İŞKUR`dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de yerel basına İŞKUR'dan 9 aya kadar istihdam desteği
Bingöl'de basın sektörüne İŞKUR'dan 9 aya kadar destek sağlanırken, program sonrasında en az 9 ay da istihdam şartı getirildi.
14.08.2026
02:25
Kadim Aşiretler Federasyonu`ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu'ndan çerçeve yasasına destek açıklaması
Kadim Aşiretler Federasyonu Bingöl İl Temsilcisi Erkan İŞERİ 'Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni olumlu, stratejik ve hayırlı bir adım olarak gördüklerini açıkladılar.
13.08.2026
10:43
Bingöl`de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Bingöl'de nesli tehlike altındaki su samurları görüntülendi
Göynük Çayı'nda görülen iki su samuru, dron kamerasına yansıdı. IUCN'nin 'nesli tükenme tehlikesine yakın' kategorisinde yer alan türün görüntülenmesi, bölgedeki doğal yaşam açısından dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.
13.08.2026
10:17
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Motorinde ÖTV sıfırlandı: Akaryakıtta indirim beklentisi
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile motorinden alınan ÖTV ağustos ayının kalan dönemi için sıfırlandı. Düzenlemenin pompaya yansıması halinde litre fiyatında yaklaşık 9,25-9,30 lira arasında indirim oluşabileceği belirtiliyor. Sonraki aylarda ise yıl sonuna kadar her ay 3'er lira artırılarak belirlenecek.
13.08.2026
10:01
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Yedisu hattı için dikkat çeken araştırma: Fayın altında iki magma sistemi
Uluslararası bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada, Erzincan Havzası ile Bingöl'ün Yedisu ilçesini kapsayan Karlıova Üçlü Eklem bölgesinin altında iki ayrı sığ magma rezervuarı tespit edildi. Çalışma, deprem ve volkanik risklere ilişkin önemli veriler ortaya koydu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın