KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ağustos 2025 Cumartesi
°C

Öğrencilere verem hastalığı anlatıldı

Toplum Sağlığı Merkezi personelleri, “Verem Haftası” etkinliği kapsamında Şehit Kaymakam Ersin Ateş Okulundaki 6. ve 7. Sınıf öğrencilerine verem hastalığı anlatıldı.

Öğrencilere verem hastalığı anlatıldı
17 OCAK 2017 SALI 22:10
0
1574
0
AA aa

 “Verem Haftası” etkinliği kapsamında Şehit Kaymakam Ersin Ateş Okulunda, Toplum Sağlığı Merkezi personelleri tarafından 6. ve 7. sınıflara yönelik Verem Eğitimi verildi.

Konferans salonundaki programa Dr. Sezer Ayman, Dr. Zelal Yılmaz, Bilgisayar İşletmeni Macit İnan, Sağlık Memuru Emin Güneş ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Dr. Sezer Ayman'ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda ilçemizde yürütülen verem kontrol çalışmaları hakkında bilgi vererek ve tüberkülozda güncel durum konulu sunumunu yaptı.

Sunumda verem hastalığı anlatan Ayman,” Dünyada yaklaşık 2 milyar kişi bu verem mikrobu taşımakta dünya genelinde her yıl yaklaşık 10 milyon kişi bu verem hastalığına yakalanıyor. Ölümcül olarak çok yüksek bir hastalıktır, Bu yüzden muhakkak bilgi sahibi olmamız gerekiyor, kuvvet sahibi olmamız gerekiyor kayıtlara göre ülkemizin 13 bin hastalıklara yakalanıyor. Türkiye'de 10-15 milyon nüfusu enfekder oluyor tahmin etmektedir. Ülkemiz biraz gelişmiş olduğu için daha fazla gelişmiş verem hastalığına yakalanıyor. Türkiye'ye baktığımızda 2005'den 2015'e kadar verem hastalığının oranın azalmalarının olduğunu görüyoruz, yaptığımız çalışmalarla çok azaldığını görüyoruz. Türkiye'de verem 2015 yılında 12 bin 772 kişi ilçemizde bu oran Bingöl genelinde fazla bir oran Bingöl de 20 tanesi görünüyorsa 10 tanesi Solhan da görünüyor. Diğer ilçelerde oranla daha fazla görünüyor, bu konuda bilgi sahibi olmamız gerekiyor konu sahibi olmamız gerekiyor korumamız gerekiyor, bu hastalığa yakalanırsak yakın arkadaşlarımıza ve ailemize bulaştırmadan tedavi olmalıyız. “dedi.

Verem hastalığının nasıl bulaşacağını aktaran Ayman, “Verem en son akciğere ulaştığı için akciğer ile solunum yoluyla hapşırma, konuşma sırasında solunum yoluyla yayınlanan damlacıklarla bulaşıyor. Verem mikrobu güneş görmeyen yerde ve havalanmayan yerlerden saatlerce havada kalabilir. Verem, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaşır. Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir. Verem hastalığı kalıtsal bir hastalık değildir. Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiye hastalık bulaştırır. Verem mikrobu vücuda, girdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan, akciğerlerde bekleyebilir. Vücudunda verem mikrobu taşıyanların yaklaşık %5-10'u daha sonraki yıllarda verem hastası olur.”

Veremden korunma yollarını belirten Ayman, “Çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay sonra verem aşısı (BCG) uygulanır. Toplumu korumanın en etkili yolu, bulaştırıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve tedavi edilmesidir. Verem hastalığına yakalananların aileleri ve yakınları Verem Birimlerine davet edilerek muayene edilir. Hasta olduğu tespit edilenler tedavi edilir. Bulaştırıcı olan hastaların yakın çevresindekilere hastalığa yakalanmalarını önlemek için koruyucu ilaç verilir. Koruyucu ilaç tedavisinde 6 ay süre ile düzenli ilaç kullanımı gereklidir. Verem hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı tanecikleri azaltır, bulaşma ihtimalini düşürür. Odanın güneş görmesi, ortamdaki verem mikroplarını öldürür. Hastanın bulaştırıcılığı kaybolana kadar ayrı bir odada kalması uygundur. Aksırırken, öksürürken mutlaka ağızlarını mendille veya kollarıyla kapatmalıdır. Öksürük ve aksırık sonrasında eller yıkanmalıdır. Bulaştırıcı dönemdeki verem hastaları kapalı ortamlarda, başka insanlarla birlikteyken maske kullanmalıdır. Ortam sık sık havalandırılmalıdır. İlaçlarını düzenli ve eksiksiz olarak kullanmalıdır. Hastalıktan korkma , Geç kalmaktan kork!, Sık sık ellerini yıka! Asla sigara içme, yanında içilmesine izin verme, bulunduğun ortamı sık sık havalandır, düzenli ve dengeli beslen, hasta iken ilaçlarını düzenli kullanın diyoruz.” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan öğrencilere anahtarlık ve kalem takdimleri ile program sona erdi. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.08.2025
03:48
Bingöl`de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk termal havuzda boğuldu
Bingöl'de 7 yaşındaki çocuk, Bingöl Üniversitesi Termal Tesislerindeki havuzda boğuldu. Otopsinin ardından cenazesi defnedilen çocuğun taziyesi, merkez Kültür Camii'nde kurulacak. Kamuoyu ihmaller zincirine dikkat çekerken, Bingöl Üniversitesi'nin nasıl bir savunma yapacağı merak konusu!
16.08.2025
03:47
Vatandaş 153`e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
Vatandaş 153'e bildiriyor, sorunlar çözülüyor
153 Çağrı Hattı'na ulaşan bildirimler üzerine Bingöl Belediyesi ekipleri, kent genelindeki parklarda kapsamlı bakım ve onarım çalışmaları gerçekleştirdi.
16.08.2025
03:46
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Cinayetten ceza almıştı! Yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 5 yıl 10 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan zanlı yakalandı.
16.08.2025
03:45
Bingöl`de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de cezaevi firarisi yakalandı
Bingöl'de 4 yıl 7 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve cezaevinden firar ettiği tespit edilen şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
16.08.2025
03:44
Bingöl`de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de 8 bin kök kenevir bitkisi ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 8 farklı noktada toplam 8 bin 332 kök kenevir bitkisi ele geçirildi.
16.08.2025
03:43
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
Uyuşturucu Operasyonu: Bin 695 şüpheli yakalandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, son 2 haftada Bingöl dahil 73 ilde uyuşturucuya yönelik düzenlenen operasyonlarda Bin 695 şüphelinin yakalandığını açıkladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın