KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Temmuz 2025 Cumartesi
°C

Öğrencinizin özel durumlarını öğretmenleriyle paylaşın

Bingöl’de bir okul öğrencisinin intiharının ardından görüşleri alınan Milli Eğitim Müdürü Sarı, “Canlı bir varlığın düşünmeyeceği tek şey, kendi canına kıymaktır” dedi. Öğrencilerin özel durumlarının öğretmenleriyle paylaşılması gerektiğinin altını çizen Sarı, ailelere seslendi: “Çocuğu okula gönderdim iş bitti gibi bir düşünceye kapılmayın”

Öğrencinizin özel durumlarını öğretmenleriyle paylaşın
13 KASIM 2012 SALI 08:41
0
1679
3
AA aa

Geçtiğimiz hafta Bingöl merkez TESK Lisesi öğrencisi S.K.'nın intihar etmesi eğitim camiasında soğuk rüzgâr estirdi. Yaşanan vaka ve gelecekte yaşanması muhtemel benzer vakalarla ilgili görüşleri alınan İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Gazete Bingöl Online'nin sorularını yanıtladı.

“ÖĞRENCİLERİN ÖZEL DURUMLARI BİZLERLE PAYLAŞILMALI”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören ve aslen Muşlu olan S.K. isimli öğrencinin intiharının kendilerini derinden üzdüğünü belirten Sarı, öğrencilerin sorumluluğunun Milli Eğitim'de olduğunu söyledi.

Yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Sarı: “Bizlere emanet edilen öğrencilerin özel durumlarının bizlerle paylaşılması gerekiyor. Özel bilgiden kastımız bu çocuklarımızın, sıkıntıları, yaşadıkları travmalar, geçirdiği ameliyatlar gibi veriler normalde bizim e-okul da olması lazım ama bazen velililerimiz bizlere zamanında intikal ettirmedikleri için veya hiç bilgi vermedikleri için biz bilemiyoruz. Bilemediğimiz için de maalesef zamanında öğrenciye müdahale edemiyoruz. Milli Eğitim'in temel görevi iyi insan, iyi vatandaş yetiştirmektir. İnsanında en iyisi ilkin kendine zarar vermeyendir, daha sonra bir başkasına faydası olandır. İntihar canlı bir varlığın düşünmeyeceği tek şey. Bakın en son düşünecek demiyorum, canlı bir varlığın düşünmeyeceği tek şey kendi canına kıymaktır. Buda bizimde kesinlikle tasvip etmediğimiz bir olay” dedi.

“DEĞERLERE SAHİP ÇIKILMALI”

Rehberlik çalışmalarına değinen Sarı: “Rehberlik etkinliklerimizin ana unsuru öğrencilerimize iyi ve güzeli aktarmaktır. Yani iyi ve güzel şu şekildedir, bunun dışındakiler kötüdür. Siz şu anlattığımız yolda rotada yürüseniz, tehlikelerden uzaksınız. Ola ki tehlikelerle baş başa kalırsanız tehlikelerle şu şekilde baş edebilirsiniz. Özellikle biz bu coğrafyada intihar gibi, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıkların önüne geçmenin ana unsurunu değerlerine sahip çıkmak olarak görüyoruz. Geçen yıl uyguladık ciddi sonuç aldık. Bu yılda Hedef 12 kapsamında, ‘Değerler Eğitimi' adı altında okullarda ciddi çalışmalarımız var, olmaya da devam edecektir. Bu ‘Değerler Eğitimi' kapsamında öğrencilerimize insan olmanın değerini, insan olmanın kıymetini ve insan olmanın ayrıcalığını anlatmak için gayret sarf ediyoruz. Bütün projeleri bir araya toplayacak ‘Rehberlik Etkinliği' düşünüyoruz. Rehberlik Etkinliğiyle, öğrencilerimize iyi insan olmanın, verimli ders çalışmadan tutunda bir başkasına zarar vermeme, kendisine zarar vermeme alışkanlıklarını dile getirmek için gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“AİLELER OKULLA YAKIN DİYALOGDA OLMALI”

Ailelere çağrıda bulunan Sarı: “Bu iş okulla bitmiyor, intihar vakalarına yaş aralığına baktığımızda 15-16 yaşındaki çocukların böyle bir olaya tevessül ettiği görülüyor. Burada bize en büyük desteği aileler sağlayacak. Ailelerden istirhamımız öğrencilerimizin özel durumlarıyla ilgili mutlaka okul rehberlik servisiyle, okul idaresiyle, yani kimi kendilerine yakın buluyorlarsa paylaşmaları lazım. Aileler ben çocuğu okula gönderdim iş bitti gibi bir düşünceye kapılmamalıdır. Bunu düşünmesinler, mutlaka yakın takip gerekir. Özellikle ortaokulu bitirip de liseye başlayan çocuklarda ‘artık liseli olduk, artık tek başımıza hareket edebiliriz gibi bir öz güven' çok yaygın. Ailelerde ‘bunlar büyüdü, yanlışı, doğruyu kendileri ayırabilirler veya kendileri karar verebilirler' gibi algılayabilirler. Ama bizim aileden istirhamımız, öğrencilerinin kiminle arkadaşlık kurdukları, okul dışında kimlerle oturup kalktıklarına, okula devam veya devamsızlıkları konularını irdelemeleri lazım. Okulla yakın diyalog halinde olmaları lazım. Bilmeleri gereken konular okuldan kendilerine aktarılırken, okula öğrenciyle ilgili bilgileri aktarabilirler. Orta yol bulunabilir. Okullar öğrencilere daha bilimsel yaklaşabilirler ve çocuğu ikna konusunda daha başarılı olur. Aileler öğrencilerinin okullarıyla sürekli iletişim içerisinde bulunsunlar. Bu açıdan bizim en büyük desteğimiz aile olması gerekiyor. Ailenin desteği oranında biz öğrenciye sahip çıkarız. Aileler çocuklarına sahip çıkmalı ve sürekli öğrencilerini takip etmeliler” şeklinde konuştu.  

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
servet (@Misafir_10275)
13 Kasım 2012 Salı 20:51
Ülkede her alanda olduğu gibi eğitim alanında da hayat çok ucuz para bile etmiyo.Said miza ya katılıyorum bu okuldaki ikinci olay. detayını araştırmak yerine biz şunu yapıyoruz bunu yapıyoruz demek çok inandırıcı gelmiyor.
said miza (@Misafir_10268)
13 Kasım 2012 Salı 12:15
KANAATİMCE BU OLAYIN SORUŞTURULMASI GEREKİR. AYNI OKULDA BU İKİNCİ İNTİHAR OLAYIDIR. DEĞERLER EĞTİMİNDEN BAHSEDİLİYOR. ACABA?...... SORUNLARA SEBEP OLANLAR SORUNUN ÇÖZÜM MERCİLERİ OLABİLİRLER Mİ?..............
mehmet bayantemur (@Misafir_10266)
13 Kasım 2012 Salı 12:06
paylaşsa neye yararki bu devirde bile hala öğretmen öğrencilerini dövüyo yazık çok yazık
04.07.2025
17:33
Bingöl Belediyesi`nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi'nden kent geneli ilaçlı mücadele
Bingöl Belediyesi, şehir genelinde haşereyle mücadele çalışmalarını yoğunlaştırdı. İlaçlama faaliyetleri, planlı bir şekilde tüm mahallelerde sürdürülüyor.
04.07.2025
16:55
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Yılmaz ve Güneş ailelerinin acı günü!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yeğeni Şiyar Güneş, Ankara'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Güneş'in cenazesi, 5 Temmuz 2025 Cumartesi tarifeli uçakla Bingöl'e getirilecek.
04.07.2025
16:29
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç`tan şok açıklama!
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Baraç'tan şok açıklama!
Bingöl'de kara paranın TOKİ ve diğer emlak sektörü üzerinden aklandığını savunan Nihat Baraç; 'Kendi şehrimizde yabancı olduk, yaşam artık lüks. Kara para aklayanlar için biz neden eziliyoruz? Devlet kurumlarının sessizliği halkta büyük hayal kırıklığı yaratıyor' dedi.
04.07.2025
16:10
Bingöl`de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Bingöl'de seyir halindeki tır alev topuna döndü
Sürücünün inmesinin ardından bir anda alev topuna dönen tır, yanarak kullanılamaz hale geldi.
04.07.2025
15:08
Bingöl`de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de kamyonla uyuşturucu sevkiyatı! 49 kilo esrar ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda Bingöl'den Ankara'ya uyuşturucu taşıyan kamyonda 49 kilo 600 gram kubar esrar maddesi ele geçirildi.
04.07.2025
15:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın