KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mayıs 2024 Salı
°C

Ohal'de işten çıkarılmaları sordu

OHAL döneminde işten çıkarılanlarla ilgili soru önergesi veren BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili Baluken, sorularını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cevaplandırmasını istedi.

Ohal`de işten çıkarılmaları sordu
29 MAYIS 2013 ÇARŞAMBA 00:18
0
1934
0
AA aa

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde işten çıkarılmalarla ilgili soru önergesi verdi

Baluken: “Kürt Meselesinin çözümsüzlüğe sevk edildiği devlet politikalarından biri OHAL uygulamasıdır. Kürt Meselesinin hak, eşitlik ve adalet ekseninde bir mücadele olduğunu göz ardı eden devlet aklı OHAL uygulamalarını devreye sokmuştur. OHAL uygulamaları neticesinde binlerce köy yakılıp yıkılmış, insanlarımız zorla korucu yapılmak istenmiş, milyonlarca yurttaşımız yerinden edilmiştir. OHAL'in baskıcı uygulamalarından dönemin kamu personelleri de nasibini almıştır. Bingöl, Bitlis, Diyarbakır gibi bölge illerinde kamu personelleri OHAL yönetimi tarafından fişlenerek işten çıkarılmışlardır” dedi.

Baluken'in soru önergesinde cevap aradığı sorular şöyle:

1. 1992 yılında başta Karayolları Müdürlüklerinde olmak üzere tüm kamu kurumlarında göreve başlayıp 1993 yılında işine son verilen personel sayısı kaçtır? Bu personellerin illere göre dağılımı nedir?

2. 1992-93 yıllarında işten çıkarılanların OHAL Valiliğinin telkinleri doğrultusunda işten çıkarılanlara dair güçlü iddialar vardır. Bu iddialar daha önce defalarca basına ve kamuoyuna da yansımıştır. Söz konusu iddialara ilişkin dönemin kamu amirleri hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

3. OHAL Valiliğine kamu personellerini fişleyerek işten çıkarma yetkisi verilmiş midir? Bu yönlü bir yetkinin verilmesi hususunda dönemin derin devlet güçleri tarafından verilmiş bir talimat var mıdır?

4. 93 yılında uygulamaya konan OHAL yönetimi bir kimliğe baskı amaçlı mekanizma olarak kurgulanmıştır. Bir halkın ayrımcılığa uğraması temelinde gerçekleşen bu OHAL yönetimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

5. OHAL Valiliğinin kuruluşu, yetkileri ve uygulamalarına bakıldığında bir yerinden edilmelere, faili meçhullere, geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılıktan edilmeye, fişlemelere, ölümlere ve baskılara maruz bırakılmıştır. Başta OHAL valiliğini kuran siyasi iradeler söz konusu mekanizma içinde yer alan tüm kişiler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmamışsa, bu mekanizmada kurucu ve uygulayıcı olarak yer alanlar hakkında soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

6. OHAL Valiliği tarafından il yapılarına ve para militer yapılara gönderilen tüm bilgi ve belgelerin kamuoyuna açıklanması hususunda var olan toplumsal talebi karşılamayı düşünüyor musunuz?

7. OHAL uygulamalarından olumsuz etkilenen sivil veya kamu personeli yurttaşlarımızın ve ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır? Yoksa böyle bir çalışmanın elzemliğini göz önünde bulundurulduğunda mağduriyetlerin giderilmesi konusunda bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.05.2024
17:15
Bingöl`de maskeli silahlı saldırı! 1 yaralı
Bingöl'de maskeli silahlı saldırı! 1 yaralı
Bingöl merkez Kültür Mahallesi'nde maskeli bir saldırganın ateş etmesi sonucu yaralanan kişi, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
21.05.2024
16:54
Kayıp eşyalarınızı bulmak artık daha kolay!
Kayıp eşyalarınızı bulmak artık daha kolay!
Bingöl'de bulunan kayıp eşyalara ulaşmanın güvenli ve kolay yöntemini geliştiren öğrenciler, web sitesi tasarladılar ve projeleri, TÜBİTAK 2204A Malatya Bölge Finali'nde birinci oldu. Kaybettiğiniz eşyalara nasıl ulaşabileceksiniz? Detaylar haberimizde…
21.05.2024
15:39
Yine aynı senaryo! Ama halen inananlar var
Yine aynı senaryo! Ama halen inananlar var
Bingöl'de polis ekiplerinin dikkati sayesinde iki vatandaş, 355 Bin TL dolandırılmaktan son anda kurtuldu.
21.05.2024
14:55
Bingöl`de yabani ot toplamaya giden bir kişi ölü bulundu
Bingöl'de yabani ot toplamaya giden bir kişi ölü bulundu
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Ahmet B.'nin yabani ot toplamak için gittiği bölgede cansız bedeni bulundu.
21.05.2024
02:39
Bingöl`de ‘Sesimin Yankısı` finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de 'Sesimin Yankısı' finalistlerinden unutulmaz performans
Bingöl'de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen 'Sesimin Yankısı' yarışmasında dereceye girenler belli oldu. Yarışmada Türkçe, Zazaca ve Kürtçe eserler ile dinleyiciler unutulmaz bir gece yaşadı.
21.05.2024
02:38
Bingöl`de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl'de öğrencilere tabiatı koruma eğitimi
Bingöl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü personeli tarafından öğrencilere tabiatı koruma eğitimi verildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın