KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
23 Ocak 2026 Cuma
°C

Okullarda yeni sınav sistemi

Bu yıl ilk defa uygulanacak yeni sınav sistemi ve puan hesaplamalarıyla ilgili bilgi veren Sarı, okul idarecilerine “Öğrencileri de, öğrenci velilerini de bu yenilikle ilgili bilgilendiriniz” talimatı verirken, müfredat programlarının sınav tarihlerine kadar mutlaka bitiştirilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını da istedi.

Okullarda yeni sınav sistemi
01 KASIM 2013 CUMA 07:44
0
2130
0
AA aa

İl Millî Eğitim Müdürü Yakup Sarı, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Eğitim Denetmenleri Başkanı, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, merkez ve ilçelerdeki tüm ortaokul okul müdürleri ile Valilik Toplantı Salonunda Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınav Sistemi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı.

DERS SINAVLARINA MERKEZİ SİSTEM

Yeni sınav sistemi, puan hesaplamaları ve uygulama metotları hakkında bilgi veren İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı: “Temel Eğitimden Ortaöğretime geçişteki yeni uygulamalar, öğrencilerin okullarında girmekte oldukları yazılılardan bir tanesinin daha denetimli bir şekilde ortak yapılmasından ibarettir. Öğrenci başarısının anlık performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayılarak belirlenmesini sağlayan bu uygulama; telafi imkânının sağlanması, merkezi ortak sınavların iki okul gününde yapılması, ortak sınavların, sınav gününe kadar işlenen konuları kapsayacak olması, merkezi sınavların süresinin bir yazılı süresi kadar olması, yanlış cevapların doğru cevapları etkilememesi, merkezi sınavların ilerleyen zamanlarda açık uçlu soruları da içerecek olması, her öğrencinin sınavlara kendi okullarında girebilmesi gibi yenilikleri içermektedir” dedi.

PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?

Başarı puanlarının ve yılsonu ortalamalarının nasıl hesaplandığı konusunda da bilgi veren Sarı: “Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puanlar, 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanları ile 8. sınıfta uygulanan ortak sınavlar sonucunda ağırlıklandırılmış ortak sınav puanlarının toplamının ikiye bölünmesinden oluşacaktır. 8.sınıfta, altı temel dersten üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı, iki yazılısı olan derslerin birincisi merkezi yazılı olarak yapılacaktır. Geri kalan derslerin yazılılarının tamamı öğretmen tarafından yapılacaktır. Başarı puanı hesaplanırken her bir dönem için bütün derslere ait yazılıların, performans ve proje değerlendirmelerinin haftalık ders saatiyle çarpılması sonucu ortaya çıkan değerin toplam haftalık ders saatine bölümünden oluşur. Her iki dönemde alınan ağırlıklı başarı puanlarının aritmetik ortalaması yılsonu başarı puanını oluşturur. 6, 7 ve 8.sınıfların yılsonu başarı puanı ile merkezi ortak sınavların ağırlıklandırılmış ortak sınavı 700 tam puan üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan ise 6.,7. ve 8. Sınıfların yıl sonu başarı puanı ve 8. Sınıfların ağırlıklandırılmış ortak sınav puanının toplamının ikiye bölünmesinden oluşur. Puanlama 500 tam puan üzerinden hesaplanmaktadır” bilgisini paylaştı.

“İDARECİLER GEREKLİ TEDBİRİ ALMALI”

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sisteminin bu yıl ilk defa uygulanmasına dikkat çeken Sarı, okul yönetici ve öğretmenlerin daha dikkatli olmasını, müfredat programlarının sınav tarihlerine kadar mutlaka bitiştirilmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Sarı, ayrıca veli toplantıları yaparak velilerin yeni sınav sistemi ile ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini ifade ederek, Bingöl'ün devletten pay alma sırasında 18'inci sırada olduğunu ve hayal edilemeyecek kadar yatırım yapıldığının altını çizdi.

Eğitim camiasının bu takım ruhu içerisinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Sarı, dünyaya yön veren insanların öğretmenler olduğunun altını çizdi.

Sarı: “Derdimiz, başaramayan öğrenciyi okuldan uzaklaştırmak değil, herkesin okula gelmesini sağlamaktır. Çocuklarımızı kazanmalıyız. Önemli olan bulunduğumuz yer değil o yerde neler yaptığımızdır” dedi.

ÖĞRENCİLERİN DEVAMSIZLIĞI…

Öğrenci devamsızlığına da değinen Sarı, şunları söyledi: “Bizim kaybedecek, yolda düşürecek bir tane bile öğrencimiz yoktur. Kendimize güvenmeli, zamanında hamleler yapabilmeliyiz. Bunun içinde gücümüz var. Bu toplumun eğitilmesinin sorumlusu bizleriz. Bir insana sabah günaydın bile demeyi öğretebilirsek bu bizim için çok önemli bir gelişmedir. Sınav günü tüm öğrencilerimiz şu anda burada bulunan eğitim yöneticilerine emanettir. 2013-2014 eğitim-öğretim yılı Bingöl'ümüze hayırlı olsun. Sorunsuz bir eğitim-öğretim geçirmenizi temenni ediyorum. " şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Müdürü Sarı'nın konuşmalarının akabinde Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınav Sistemi ile ilgili sunum yapıldı. Toplantı, katılımcıların karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasıyla sona erdi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
22.01.2026
12:15
Bingöl Umut Kervanı`ndan 2025`te 25 Milyon TL`lik Destek
Bingöl Umut Kervanı'ndan 2025'te 25 Milyon TL'lik Destek
Dernek, yıl boyunca 5 bini aşkın aileye ayni ve nakdi yardım ulaştırdı; yurtdışı çalışmalarında ise Gazze ve Afrika'ya özel destek sundu.
22.01.2026
11:51
Motorinin litresi 60 liraya ulaşıyor
Motorinin litresi 60 liraya ulaşıyor
Petrol fiyatlarındaki yükseliş akaryakıta zam olarak yansıyor. Bu gece pompaya yansıyacak zamla birlikte Bingöl'de motorin fiyatı 60 TL'ye ulaşıyor. İşte yeni zam miktarı ve oluşacak tablo…
22.01.2026
11:22
Bingöl için yoğun kar uyarısı
Bingöl için yoğun kar uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, dondurucu soğukların etkili olduğu Bingöl için yoğun kar uyarısında bulundu.
21.01.2026
15:09
Bir Kültürün Ardından Ali Burtaşkıray`ı Anarken
Bir Kültürün Ardından Ali Burtaşkıray'ı Anarken
Folklorun ustası, Zazaca türkülerimizin hafızası ve Bingöl'ün yaşayan arşivi; aramızdan ayrılsa da izi, sesi ve nefesi bu topraklarda yaşamaya devam ediyor.
21.01.2026
14:53
Vali Çelik göreve başladı:
Vali Çelik göreve başladı: 'Birlikte çalışıp birlikte başaracağız
Niğde Valiliği'nden Bingöl Valiliği görevine atanan Cahit Çelik, kente gelerek görevine resmen başladı. Valilikte düzenlenen basın toplantısında konuşan Bingöl'ün yeni valisi Çelik; 'Bingöl'e hizmet edecek olmanın onurunu yaşıyorum. Birlikte çalışıp birlikte başaracağız' dedi.
21.01.2026
14:04
Bingöl Üniversitesi`nden önemli sıçrama! 765 Sıra Birden Yükseldi
Bingöl Üniversitesi'nden önemli sıçrama! 765 Sıra Birden Yükseldi
Rektör Çelik, Bingöl Üniversitesi'ni Webometrics sıralamasında 750–1000 bandına taşımayı hedeflediklerini, bu yükselişin ise kararlılıkla uygulanan yeni nesil üniversite vizyonunun somut bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın