KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
31 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Ölçü ve tartı aletlerinin muayenesi

İl Ticaret ve Sanayi Müdürlüğü, ölçü ve tartı aletlerinin muayenesinin 1 Ocak-28 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılması gerektiğini bildirdi.

Ölçü ve tartı aletlerinin muayenesi
31 ARALIK 2010 CUMA 08:49
0
2340
0
AA aa

Sanayi ve Ticaret İl Müdürü M. Mesut İlhan, ölçü ve tartı aletlerinin muayenesi ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ölçü ve tartı aletlerinin muayenesinin 1 Ocak-28 Şubat 2010 tarihleri arasında yapılması gerektiğini bildirerek, ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri konusunda esnafın gerekli hassasiyeti göstermesini istedi.

3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu'na göre, 2 yılda bir muayene edilerek damgalanması gereken ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayenesinin yapılmasını isteyen Sanayi ve Ticaret İl Müdürü İlhan, “Ölçüler ve Ayar Kanunu'nun amacı; Milli ekonominin ve ticaretin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak Türkiye hudutları içinde her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin doğru ayarlı ve uluslararası birimler sistemine uygun olarak imalini ve kullanılmasını sağlamaktır.

 Ölçü ve ölçü aletlerinde en önemli parametre doğruluktur. Doğruluğu muayene ile tespit edilen ölçü aletleri damgalama işlemine tabi tutulurlar. Bu anlamda ölçü aletleri ilk, periyodik, ani, şikayet ve stok muayeneleri olmak üzere 5 farklı muayeneye tabi tutulurlar. İlk muayeneleri yapılarak piyasaya arz edilen ölçü ve ölçü aletleri belli sürelerde olmak üzere periyodik muayeneye tabi tutulurlar. 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu'na göre; 2 yılda bir muayene edilerek damgalanması gereken ölçü ve tartı aletleri şunlardır: Asma ve masa terazileri, meyil ağırlıklı tartı aletleri, basküller, hassas tartı aletleri, pirinç ve dökme tartı aletleri, akıcı ve kuru maddeler ölçekleri, uzunluk ölçüleri, akaryakıt sayaç ve ölçekleri, nakli metre ve hububat muayene aletleridir.

On yılda bir muayene edilerek damgalanması gereken ölçü aletleri şunlardır: Elektrik, su ve doğal gaz sayaçlarıdır. İki yıllık süresini doldurmuş ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayenesini belirten tarihler arasında kesinlikle yapılması, damgalanmamış ve damga süresi geçirilmiş veya damgaları iptal edilmiş, damgası kopmuş, bozulmuş, periyodik muayene için zamanında müracaat edilmemiş, tamir edilen ölçü ve ölçü aletlerinin tamirlerinden sonra tekrar muayene ve damgası yaptırılmadan sahiplerine teslim edilen ölçü ve ölçü aletlerinin kullanılmaması, alım satım yerlerinde bulundurulmaması, terazilerde kefe ve gövde de bulunan damgaların aynı olup, olmadığını kontrol edilmesi ve ölçü ve tartı aletlerinin periyodik muayenelerini yapmak için İlimiz Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü'ne ilçelerde ise İlçe Belediye Başkanlıklarına 1 Ocak 2011 ile 28 Şubat 2011 tarihleri arasında beyanname verilmesi gerekmektedir” dedi.

 

 

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
31.08.2026
05:25
Bingöl`e 89 hekim atanacak!
Bingöl'e 89 hekim atanacak!
130. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'deki sağlık tesislerine 20'si uzman, 69'u pratisyen olmak üzere toplam 89 hekimin ataması yapılacak. Kentte ilk kez Algoloji uzmanı görevlendirilirken, Genç Devlet Hastanesi de iki yeni uzmanlık branşına kavuşacak.
31.08.2026
05:24
Kira sözleşmelerinde e-Devlet zorunluluğu geliyor
Kira sözleşmelerinde e-Devlet zorunluluğu geliyor
Ev sahibi ve kiracı arasındaki sözleşmelerin dijital ortamda hazırlanmasına yönelik e-Devlet uygulamasında 72 bin 581 sözleşme onaylandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, uygulamanın kapsamını genişleterek tüm kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasını zorunlu hale getirmek için çalışma yürütüyor.
31.08.2026
05:22
Servi Şehitleri ve Gazileri Anıtı dualarla açıldı
Servi Şehitleri ve Gazileri Anıtı dualarla açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Servi bölgesinde yaptırılan Servi Şehitleri ve Gazileri Anıtı, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 104. yıl dönümünde düzenlenen törenle hizmete açıldı.
31.08.2026
05:18
HÜDA PAR Lideri Yapıcıoğlu Bingöl`den seslendi: Ümmetin vahdeti için canımızı taşın altına koymaya hazırız
HÜDA PAR Lideri Yapıcıoğlu Bingöl'den seslendi: Ümmetin vahdeti için canımızı taşın altına koymaya hazırız
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, partisinin Bingöl 5. Olağan Kongresinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam âlemine yönelik 'vahdet' çağrısına destek vererek, 'Ümmetin vahdeti için gerekirse canımızı da taşın altına koymaya hazırız.' mesajı verdi.
31.08.2026
05:17
Bingöl`de sağanak ve fırtına! Çatı caddeye savruldu!
Bingöl'de sağanak ve fırtına! Çatı caddeye savruldu!
Meteoroloji uyarısının ardından Bingöl kent merkezinde etkili olan sağanak yağış ve şiddetli fırtına günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Genç Caddesi'nde bir apartmanın çatısı fırtınanın etkisiyle caddeye savrulurken, olay sırasında yoldan geçen kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi.
31.08.2026
05:15
Bingöllü güreşçiler minderi salladı: 8 derece birden!
Bingöllü güreşçiler minderi salladı: 8 derece birden!
15 ülkeden 1.019 sporcunun katıldığı Malatya Uluslararası Güreş Turnuvası'nda Bingöl rüzgârı esti. Bingöllü sporcular organizasyonu 2 şampiyonluk, 4 ikincilik ve 2 üçüncülük olmak üzere toplam 8 dereceyle tamamladı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın