KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Ağustos 2025 Pazartesi
°C

Olimpiyat organizasyonu hesaplarına ibra

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, ''Olimpiyat organizasyonları, gerçekleştiği şehir ve ülke adına büyük bir prestij ve gurur kaynağıdır'' dedi.

Olimpiyat organizasyonu hesaplarına ibra
15 NİSAN 2010 PERŞEMBE 14:06
0
1889
0
AA aa

TBMM KİT Komisyonunda, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu'nun 2008 yılı hesapları ibra edildi. Gençlik ve Spor Genel Müdürü ve Hazırlık ve Düzenleme Kurulu (HDK) Asbaşkanı Akgül, olimpiyat oyunlarının, gerçek anlamda evrensel en büyük organizasyon olduğunu belirtirken, olimpiyat organizasyonlarının, gerçekleştiği şehir ve ülke adına büyük bir prestij ve gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Sözlerine, Türkiye'nin geçmiş yıllarda düzenlediği uluslararası spor organizasyonlarını anlatarak devam eden Akgül, bu yıl Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenecek Dünya Basketbol Şampiyonası, 2011 Erzurum Üniversitelerarası Kış Oyunları, 2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları ve 2012 Dünya Golf Şampiyonası'nın hazırlık süreci hakkında bilgi verdi.

Akgül, Türkiye'nin tanıtımı ve uluslararası düzeydeki itibarı için büyük önem taşıyan 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ve 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın da ülkeye kazandırılması için gayret ettiklerini ifade etti.

HDK'nın kuruluşu hakkında da bilgi veren Akgül, kurulun, o günden bu yana olimpiyat hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Kurulca hazırlanan ''İstanbul Olimpiyat Projesi'' içinde, İstanbul'da 9 alan ve 34 adet spor tesisinin, Atatürk Olimpiyat Köyü'nün, medya merkezinin ve gençlik kampının hazırlanmasının öngörüldüğünü belirten Yunus Akgül, ''Bu kapsamda Hazine garantili dış kredilerle finanse edilen ve yaklaşık 120 milyon dolarlık proje bedeli olan Atatürk Olimpiyat Stadyumu inşa edilmiştir'' dedi.

Atatürk Olimpiyat Stadyumu ve Parkı'nın, kamuoyuna da yansıyan en önemli sorununun, ulaşım sistemi olduğunu dile getiren Akgül, ''Bu sorun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapılan çalışmalarla büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Halen karayoluyla 5 giriş ve 6 çıkış yolu mevcut olup, ilaveten metro ulaşımı da sağlanmak üzeredir. Stadın hemen kuzeyinde metro istasyonu tamamlanmış olup, İkitelli bağlantısının da tamamlanmasıyla ulaşım sorunu tamamen ortadan kalkacaktır'' diye konuştu.

Genel Müdür Akgül, Türkiye'nin olimpiyat adaylığı süresi içinde karşılaştığı en büyük zorluğun, İstanbul'un kentsel ve sportif altyapı eksikliklerinden kaynaklandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bu durumda ne yapılması hususunda, 2007 yılında alınan bir kararla Hazırlık ve Düzenleme Kurulu'nun mevcut organizasyonel yapısı ve finansman durumu ve geleceği hakkında değerlendirimeler yapılmış, devlet, yerel yönetim ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) işbirliği yanında sivil toplum örgütleri, özel sektör dahil tüm ortak paydaşların da katılımını sağlayacak yeni bir yapılanmaya gidilmesine karar verilmiştir.

Dünyadaki diğer aday kentlerin, bilhassa başarılı olanların farklı örgütlenme, yönetim ve finansman modelleri arasındaki ortak noktalar belirlenmiş ve kurulun mevcut yapısıyla kıyaslanmıştır. İstanbul'un olimpiyat adaylığı yetki ve sorumluluğunun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkanlığına verilmesi ve bunun ifası için ilgili kanunlarda değişiklik yapılarak, gerekli ve yeterli ek mali kaynakların sağlanması düşünülmüştür.

Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) ev sahibi kenti seçerken baktığı kriterler göz önüne alınarak, etkin yönetim gereklerini karşılayacak ve İstanbul'un bu kriterler açısından bulunduğu durumu güçlendirecek bir örgütlenme modeli üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Yeni yapılanmada, TOBB, İTO, İSO, TÜSİAD gibi büyük ölçekli özel sektör kuruluşları ve ilgili sivil toplum örgütlerinin desteklerini sağlayacak bir model üretilmesi hedeflenmiştir.''

Genel Müdür Akgül, bu amaçla yapılan çalışmaların yakında sonuçlanacağını ve GSGM tarafından önerilen metinle TMOK ve İBB tarafından değiştirilmesi önerilen hususların, HDK'nın bir sonraki toplantısında sonuca bağlanıp, yasa tasarısının Meclise sunulacağını belirtti.

Akgül'un sunumundan sonra, önerilere geçildi. Yunus Akgül, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan'ın, MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy'un ve BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman'ın, HDK'da yapısal değişikliğe gidilme nedenine ilişkin sorularını da yanıtladı. Akgül, şunları kaydetti:

''Yıllar içinde ilgili kanunlarda yapılan değişiklikler sonucunda, HDK'nın gelirleri giderek azalmış, herhangi maddi gücü kalmamıştır. İstanbul'un olimpiyat adaylığı yetki ve sorumluluğunun, İBB'ye devredilmesinin, yani yapısal değişikliğe gidilmesinin nedenlerinden biri budur.''

Dünyadaki diğer aday ülkelerde, olimpiyat oyunlarına, ev sahibi kentin belediye başkanlarının aday olduğunu, Türkiye'de ise oyunlara, GSGM ve ilgili bakanlığın aday olduğunu ifade eden Yunus Akgül, ''GSGM adaylığa ne kadar gönül verirse versin, o şehrin başkanı o işe gönül vermezse, bu iş çok zor oluyor'' dedi.

Akgül, olimpiyat adaylığı için ciddi tanıtım ve IOC üyeleri bazında ciddi kulis çalışmalarının gerektiğini söylerken, ''Bunlar için de çok ciddi maddi kaynaklar gerekiyor. HDK'nın şu anki yapısıyla bu mümkün değil. İstanbul'da yapılacak yapısal değişiklikler veya olimpiyat kulisleri, İBB'nin desteğiyle mümkün olur. Bu değişikliği öngören metne, bundan sonraki toplantıda son şeklini verip, sayın bakanımıza sunacağız'' diye konuştu.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.08.2025
02:56
Bingöl`de trafik kazası: 11 yaralı
Bingöl'de trafik kazası: 11 yaralı
Bingöl'de iki hafif ticari aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 11 kişi yaralandı.
18.08.2025
02:55
Dilektepelilerin en büyük dileği sağlıklı su!
Dilektepelilerin en büyük dileği sağlıklı su!
Dilektepe Köyü'nde İçme Suyu Çilesi: Çeşmeden Çamurlu ve Köpüklü Su Akıyor
18.08.2025
02:54
Üniversiteye ‘Sorumluluk` Çağrısı!
Üniversiteye 'Sorumluluk' Çağrısı!
Bingöl Üniversitesi Termal Tesislerinde yaşanan boğulma vakası üzerine açıklamada bulunan Bingöl Kent Konseyi Başkanı Kuyuldar; 'Önlemler, kâğıt üzerinde değil, fiilen ve eksiksiz olarak hayata geçirilmelidir' dedi.
18.08.2025
02:53
Askeri helikopter onlar için havalandı!
Askeri helikopter onlar için havalandı!
Bingöl'de ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgede zehirlenen 4 vatandaş, askeri helikopterle alınarak hastaneye ulaştırıldı.
18.08.2025
02:52
Bu yöntemle yama olur mu?
Bu yöntemle yama olur mu?
Karlıova İlçesi Bağlıisa grup köy yolunda toprak üzerine zift serpiştirilerek yama çalışması yapıldığını iddia eden DEM Partili Meclis Üyeleri; 'Yapılan bu asfalt çalışması bırakın bir kışı, sonbahar yağmurlarını bile çıkaramaz' dediler.
18.08.2025
02:50
Dünya Dinlerine
Dünya Dinlerine 'Kuraklığa Karşı Tek Ses Olma' Çağrısı!
Almanya'daki camilere mektup bıraktıklarını, Diyanet İşleri Başkanlığı, Vatikan ve diğer din merkezlerine de mektup göndereceklerini belirten Hungo bungo Hareketi Başkanı Bilal Salcı, gelecek kuşaklara savaşsız, açlık olmayan, yoksulluğun, hastalıkların ve göçün bittiği bir yeni dünya bırakılabileceğinin altını çizdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın