KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Şubat 2026 Salı
°C

Önemli olan bizim çıkarımız

Bakan Gül'den ABD'ye İran resti

Önemli olan bizim çıkarımız
17 TEMMUZ 2007 SALI 09:17
0
814
0
AA aa
İran Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı Ahmad Noorani, Türkiye ile İran arasında doğalgaz alanında imzalanan mutabakat zaptının, seçim öncesinde hükümete yönelik bir jest olmadığını söyledi. Türkiye'nin İran'da çok büyük yatırım yapmayı düşündüğünü belirten Noorani, Türkiye'nin 3 sahadan yıllık 30 milyar metreküp doğalgaz çıkaracağını açıkladı. Ahmad Noorani, SABAH'a, Türkiye ile İran arasında imzalanan mutabakat zaptına ilişkin önemli mesajlar verdi. Noorani, bugüne kadar İran'a dünyanın değişik ülkelerinden yatırımcıların geldiğini, bu anlaşmayla birlikte Türkiye'nin ilk kez İran'a yatırım yapacağını vurguladı. Türkiye'nin, İran'ın en önemli doğalgaz rezervlerinin bulunduğu Güney Pars'ta verilen sahalarda üretilecek doğalgaz miktarıyla ilgili bir soruya da Noorani, "Türkiye, 3 sahadan yıllık 30 milyar metreküp belki de daha fazla doğalgaz üretecek" diye cevap verdi. Bazı çevrelerin, seçim sonrasında bu anlaşmanın unutulacağı yönünde yorumlar yaptığının anımsatılması üzerine Noorani, anlaşmanın sonuna kadar götürüleceği ve yaşama geçirileceği güvencesi verdi.

"RUSYA'YA KARŞI ATAK DEĞİL"
Noorani, söz konusu zapta ABD'nin tepki gösterebileceği yolundaki değerlendirmeleri de "Tepki vereceğini sanmıyorum. İki komşu ülkenin kendi aralarındaki işbirliği ABD'yi ilgilendirmez. Bu anlaşma, Türkiye ve İran'ın çıkarlarına uygundur. İki ülkenin, ilişkilerini daha da ileri götürme amaçlıdır" şeklinde değerlendirdi. İmzalanan zaptın, Rusya'ya karşı bir atak olarak yorumlanmaması gerektiğini vurgulayan Noorani, "Bu anlaşma hiçbir ülkeye karşı değil. İki ülkenin çıkarlarına yöneliktir" diye konuştu. Noorani, anlaşmanın önemli bir parçasının da İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması olduğunu söyledi. Bu operasyon için değişik seçenekler üzerinde durulduğunu anlatan Noorani, bu seçeneklerden birinin de Türkiye ve İran'ın ortak kuracağı bir şirket yoluyla doğalgazın Avrupa'ya taşınması olduğunu vurguladı. Noorani, Türkmenistan doğalgazının da İran ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacağını, bunun da enerji sektörü açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İran'la yapılan gaz anlaşmasına ABD'den gelen tepkilere, "Türkiye kimseyi dinlemez. Önemli olan bizim çıkarımız" sözleriyle rest çekti. Gül, gündeme getirdiği PKK'daki ABD silahlarına ilişkin şüpheleriyle ilgili de Washington'un "Irak'a verdiğimiz silahlarda para ya da ideolojik, etnik nedenlerle bir kontrolsüzlük olabilir. Bunu sıkı takip ediyoruz" savunması yaptığını söyledi. Bakan Gül, Sincan'da halka seslenmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşmaya ABD'nin tepki göstermesini eleştirdi. Gül, Türkiye'nin çıkarı söz konusu olduğunda Türkiye kimseyi dinleyecek değil. Avrupa Birliği niye başladı o zaman Nabucco Projesi'ne" dedi. Anlaşmanın BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a yaptırım kararına aykırı olmadığını da söyleyen Gül, "İran'la kimler alışveriş yapıyor onlara bakın" dedi.

'ABD DİKKATLİ OLMALI'


İddiaların PKK tarafından ortaya atılmış olabileceğini de ekleyen Gül, "Terör örgütü, ABD ile Türkiye arasında şüpheleri geliştirmek için, ilişkileri zehirlemek için bunları yapıyor olabilir. Amerika'nın dikkatli olması gerekir. Zaten Türk halkı üzerinde ciddi kredi kaybettiler. Terörle mücadelede üzerlerine düşenleri yapmaları gerekir." şeklinde konuştu.

haberturk

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.02.2026
02:22
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI Grubu Sigara Fiyatlarına Zam
JTI grubu sigara fiyatlarına 17 Şubat 2026'dan itibaren geçerli yaklaşık 10 TL zam geldi. Güncel listede en ucuz sigara 100 TL, en pahalısı ise 115 TL oldu.
17.02.2026
01:55
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
16.02.2026
19:46
Bingöl`de Çaya Yüzde 30 Zam
Bingöl'de Çaya Yüzde 30 Zam
Artan maliyetler nedeniyle Bingöl'de çay fiyatına yüzde 30 zam yapıldı. 13 TL'lik yeni rayiç sonrası esnaf temsilcileri, düzenlemenin zorunlu olduğunu vurguladı.
16.02.2026
19:25
Bingöl`de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Bingöl'de yakalanan iki şahsın vücudundan çıkanlar şok etti!
Kapsül halinde 88 parça uyuşturucu yutan şüpheliler, Bingöl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
16.02.2026
19:24
Hesarek`te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Hesarek'te Bağımlılığa Karşı Farkındalık Etkinliği
Yeşilay ve Narkotik'ten Bingöl Hesarek Kayak Merkezinde farkındalık etkinliği düzenlendi. Karaca; 'Bağımlılıkla mücadelede en güçlü yöntem, sorun ortaya çıkmadan önce önlemektir. Bu nedenle özellikle gençlerimize ve ailelerimize ulaşarak koruyucu ve önleyici çalışmalarımızı anlatıyoruz' dedi.
16.02.2026
19:23
Hesarek`e ziyaretçi akını
Hesarek'e ziyaretçi akını
Bingöl'de kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, ziyaretçi akınına uğradı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın