KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Orman yangınında son durum ve eleştiriler!

Bingöl'ün Genç İlçesi Sivan bölgesinde henüz bilinmeyen bir sebepten ötürü başlayan yangın devam ederken, sosyal medyada da tepkiler çığ gibi büyüyor. Müdahalenin neden geciktiğinin açıklanması istenirken, bazı manipülasyonların da olduğu görülüyor... İşte tüm detaylarıyla orman yangını...

Orman yangınında son durum ve eleştiriler!
27 HAZİRAN 2021 PAZAR 16:19
13
3646
13
AA aa

Bingöl'ün Genç İlçesi Sivan bölgesinde henüz bilinmeyen bir sebepten ötürü başlayan ve Güzeldere, Dedebağı ve Döşekkaya köylerine ulaşan orman yangınına müdahale zor şartlarda devam ediyor. Bingöl ve Elazığ Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra Bingöl Belediyesi, Genç Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri ekiplerinin katıldığı söndürme çalışmaları karadan tüm hızıyla devam ederken, helikopterle de havadan müdahale ediliyor. Cuma gününden buyana aralıksız devam eden çalışmalara katılanlar, büyük bir zorlukla yangını söndürmeye çalıştıklarını belirtiyorlar.

GÖRGÜ TANIĞI ANLATTI

Bölgenin daha önce de önemli yangınların yaşandığı bir alan olduğunu ve bu yangınla var olan ormanlık alanın da yok olduğunu belirten bölge sakinlerinden Hasan Eryatan; “Cuma namazı çıkışında yangını fark ettik. Hamek mezrasının yakınında başlamıştı. Maalesef müdahale gecikti ve rüzgârın etkisiyle yangın dağlık alana doğru yöneldi ve sonrasındaki çalışmaların da güçlükle yürütülmesine sebep oldu. Yaz mevsimi ve kuraklık var, en küçük bir kıvılcımla alevler zaten etrafı sarıyor. Şuanda 20-30 kilometrekarelik bir alanda yangın sürüyor. Her yönüyle müdahale yapılıyor ama söndürülmesi biraz zaman alacak gibi” dedi.

“Yangının çıkış sebebi hakkında bir bilginiz var mı?” sorusuna ise “Bilmiyoruz. Ama öyle kendiliğinden çıkan bir yangın olduğunu da düşünmüyorum şahsen. Biri yaktı ama kim olduğunu bilemiyoruz. Görmediğimiz bir şey için de bir ithamda bulunmak ya da öngörü paylaşmak da doğru değil. Bildiğimiz tek şey, doğamız yok oldu. Buna sebep olanların bulunup hak ettiği cezanın verilmesini diliyoruz” açıklamasında bulundu.

YANGINDA SON DURUM

“Yangında son durum nedir?” sorusuna da Eryatan, şu bilgileri paylaştı:

“Hamek'te başlayan ancak rüzgârın etkisiyle hızla yayılan yangın Dedebağ ve Güzeldere'ye yöneldi. Hanek mezrası da bu iki köyün ortasında. Yangına o anda müdahale edilmiyor ve kısa sürede kontrolden çıkarak her tarafa yayılıyor. Hamek ve Heşbuer mezrası tamamen yandı. Buralarda herhangi bir yaşam yok. Sadece 3-4 tane yazlıkçı ev var. O evler de yandı. Ali Rıza Tokuş'a ait ev yanmaktan son anda kurtarıldı. Yangın, Çamlıyurt'a sıçradı.  15-20 hanenin bulunduğu Çamlıyurt'ta ormanlık alan ile bağ bahçe alanları tamamen yandı. Hayvan telefi var mı yok mu henüz net bilgi edinemedik. Çamlıyurt'ta evlere zarar görmedi çok şükür. Döşekkaya Köyü Güllüce Mezrasına sıçradı alevler. Kavaklı Köyü de o bölgede. Kavaklı ve Güllüce arasındaki alan yanıyor şuanda. Helikopterle müdahale ediliyor.”

SOSYAL MEDYADA TEPKİLER BÜYÜYOR

Orman yangını nedeniyle Cumartesi günü şehrin üzerini küller kaplarken, havadaki değişim de gözler görülür boyutlara ulaştı. Yangının hızla büyümesi ve müdahalenin yetersizliği de sosyal medyada en çok konuşulan başlıklar arasına girdi. Helikopterle müdahalenin geciktiği, canlı yaşamının zarar gördüğü ve şehrin ciğeri denilecek önemli alanlardan birinin yok olduğu sıklıkla vurgulanırken, kentin bürokrasi ve siyasilerine dönük de “duyarsızlık” eleştirisi dikkat çekiyor.

BU SORULARIN YANITI İSTENİYOR

Yangına geç müdahale edilmesiyle ilgili sitemini paylaşan yöre insanları, Bingöl Online'ya ulaşarak birçok önemli noktaya da dikkat çektiler.

Daha önce de bölgede yaşanan yangınlara dikkat çeken yöre halkı, şu soruların cevabını merak ediyor;

  • Son 4 yıldır benzer yangınların sıklıkla meydana gelmesinin sebebi nedir?
  • Onca yangına rağmen ilgili kurum ve kuruluşlar neden müdahale yolu ve gerekli ekipman hazırlıklarını yapmıyorlar?
  • Yunanistan'a, İsrail'e, hatta farklı ülkelere havadan destekleri kısa sürede ulaştıran ülkemizle övünürken, havadan müdahalenin şart olduğu Bingöl'deki bu yangına müdahale neden bu kadar gecikildi?
  • Adana ya da Kahramanmaraş'tan gelecek bir helikopter, neden onca saat sonra bölgeye ulaşıyor?
  • Önemli yer altı kaynaklarının yer aldığı bölgede sürekli yakın ama farklı bölgelerin yanmasının altında bir rant arayışı olduğu düşüncesi doğru olabilir mi?

SAHTE FOTOĞRAFLARLA YANGIN SİYASALLAŞTIRILIYOR

Sosyal medyada en dikkat çeken hususlardan bir diğeri de sahte fotoğraflarla yangının siyasallaştırılması ve halkın galeyana getirilmek istenmesi. Yanmış bir bukalemun ve tavşan fotoğraflarının Bingöl'deki orman yangınında olduğu ve canlı yaşamının yok edildiği öne sürülürken, araştırmayan sosyal medya kullanıcıları bu fotoğrafları sıklıkla paylaştıkları görülüyor.

Yangına geç müdahalenin ve çalışmalardaki bazı noksanlıkların eleştirilmesi haklı bulunurken, fotoğraf ve bazı siyasal söylemlerle yangının maniple edilmeye çalışması da dikkatlerden kaçmıyor.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84030)
28 Haziran 2021 Pazartesi 17:27
Medyada kullanılan yangın fotoları temsili diye orada bir tavşanda mı yanmadı?kimsenin kimseyi galeyana getirdiği yok.Bu a,b,c partileri ile ilgili bir olay değil.Devleti yönetenlerin çifte standartıdır.Batıda çam ormanlarında çıkan yangın bir kaç saatte söndürülürken bizdeki meşe yangını neden söndürülmüyor?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84024)
28 Haziran 2021 Pazartesi 12:53
Yangını çıkaran dıj güçlerin oyununa gelmeyin. Dıj güçler bizi bölmek istiyor. vatan millet sakarya düsturu ile hareket etmeliyiz. unutmayalım ki hepimiz ademden geldik o zaman hepimiz bingöllüyüz hepimiz êk pertilidir. Saygılarımla cumhur vatandaşı
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84025)
28 Haziran 2021 Pazartesi 13:45
@Misafir Kullanıcı Bu sözleri bir AK PARTİLİ yazsa ırkçılık yaptı, dersin.
CHP'ye kuyruk olarak adam mı olunuyor ey HDP? Bu ülkede KÜRT SORUNU yok-tur; CHP'den ağzını suyunu akıtacak kadar ilgi görmeyen KÜRTÇÜLERİN SORUNU vardır.
Çıktığı toplumu(KÜRT) beğenmeyip başka toplum(SEKÜLER TÜRKLER)a yaranmaya çalışan oradan yüz görmeyince IRKÇIlaşan tiplerin TİPİK ÖZELLİĞİni göstermişsin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84021)
28 Haziran 2021 Pazartesi 11:55
Yazıklar olsun size yazıklar olsun. Zamanında müdahale edemediniz ne işe yarar bizim siyasetçiler
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84016)
28 Haziran 2021 Pazartesi 05:47
Basın olarak siz bölgeye gidip ne kadar çekim yaptınız siyasiler bu olayı neden görmezden geliyorlar sürekli yanan bu ormanlarımız meyve ağaçlarımız neden yakılıyor bunlardan zara görenlerden biride benim jandarma bölgenin boş olmasından dolayı bu yangını çıkaran kişi yada kişileri çok kolay yakalamayı gerekir günlük o gün o bölgeye giden kişiler kim ise onlar yakmışar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84013)
28 Haziran 2021 Pazartesi 00:21
İnsanlar sosyal medya aracılığıyla yangının söndürülmesi adına yetkili kurumlara çağrıda bulunuyorlar. Bunun ciddiyetini kavramak yerine, 'süpekülatif fotoğraflarla halk galeyana getiriliyor' diye haber yapmışsınız. Velev ki kullanılan fotoğraf eski bir fotoğraf olsun, bu yangında da hayvanlar telef olmuyor mu ? Bahse konu olan bu fotoğraflarla yangının hayvanlara da zarar verdiği dile getirilmiş. Kim bununla niye galeyana gelsin, Tarafsız ve objektif ? @BingolOnline
#BingölYanıyor
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84003)
27 Haziran 2021 Pazar 17:22
Halkın galeyanının gören PKK, daha çok orman yangını çıkaracak.
Yetkililerin gerekli tedbirleri alması gerekiyor.
Ayrıca SOSYAL MEDYA hesaplarından ilk manipülatif paylaşımda bulunanlar hakkında yasal işlem yapılsın.
'Maden olan yerde ot bitmez.' sözünden hareketle maden ocakları için yangının kasıtlı olarak çıkarıldığı bilgisinin doğrulatılması ihtiyacı var. Bu söz(maden yataklarının bulunduğu yerde ot bitmez )ün doğruluğunu MADENcilerce araştırılması da ayrıca gerekiyor.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84027)
28 Haziran 2021 Pazartesi 14:25
@Misafir Kullanıcı Hem FAŞİSTsin hem de FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜne tahammülü olmayan sabit fikirlisin.
Hayvanlara acıyorsun binlerce KÜRTün ölümüne sebep olan milyonlarcasının hayatını karartıp CHP'nin güdümüne giren PKK'ya laf etmezsin. İnşaAllah en kısa sürede o savunduğun PKK'dan bir şekilde muzdarip olursun.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84026)
28 Haziran 2021 Pazartesi 13:47
@Misafir Kullanıcı Aklımı kullandım. PKK'lar oraların kendine kalmadığını görüyor. Yakıp öyle gidiyorlar.
Sonra da salon KÜRTÇÜLERinden HESAP soracaklar.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84005)
27 Haziran 2021 Pazar 19:39
@Misafir Kullanıcı Gereksiz sin gerçekten, Allah o yangında ölen hayvanlara ömrünü eklesin başka bişey demiyorum
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84004)
27 Haziran 2021 Pazar 18:59
@Misafir Kullanıcı biraz aklını kullansana dağlar pkk nın meskeni değil mi neden doğuda çıkarsın yangın neden kendi alanını daraltsın biraz düşünürsen kim olduğunu blursun yapanların
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84001)
27 Haziran 2021 Pazar 16:56
Bu olay siyasallaştırılacak tabi insanlar vergi veriyor o vergiler insanların ihitiyaçları için kullanılması gerekli bugün meydana gelen marmariste yangın hızlı bir şekilde söndürülür silahlı kuvvetler bile yardıma koşuyor gel görkü bingöl de 3-4 gündür meydana gelen olay halan söndürülmüyor ekipman az.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_84015)
28 Haziran 2021 Pazartesi 05:30
@Misafir Kullanıcı Bölgede yeterli müdahale yok ormanlar halen yanmaya devam ediyor
2 cisi bölge boş yangını çıkaran kişi yada kişiler jandarma isterse hemen bulur adalete teslim eder.
17.05.2024
16:57
Bingöl`de TYP Kapsamında işçi alınacak
Bingöl'de TYP Kapsamında işçi alınacak
Alınacak işçilerin İl Özel İdaresi bünyesinde köylerdeki çöplerin toplanması işinde çalıştırılacağı bilgisine yer verilen açıklamada, başvuruların 20-24 Mayıs 2024 tarihleri arasında yapılacağı kaydedildi.
17.05.2024
14:09
Bingöl`de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de gençlerin hazırladığı el emeği ürünler sergilendi
Bingöl'de kursa giden öğrencilerin hazırladığı el emeği göz nuru ürünler sergilendi.
17.05.2024
13:51
Bingöl`de
Bingöl'de 'Kenger Sakızı Yapımı' kayıt altına alınacak
Bingöl'de şu ana kadar 6 adet kültürel mirasın kayıt altına alınmasını sağlayan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması İl Tespit Kurulu, 'kenger sakızı yapımı'nın da kayıt altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvuruda bulunacak.
17.05.2024
11:40
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen, beklenti mektubunu vekillere gönderdi
Türk Eğitim-Sen Bingöl Şubesi, önümüzdeki hafta TBMM'de görüşülmeye başlanacak olan 'Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkate alınması gereken hususlar ve eğitim camiasının beklentilerini içeren mektubu AK Parti Bingöl Milletvekillerine gönderdi.
17.05.2024
10:24
Bingöl`de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl'de gösteri ve yürüyüşler 4 gün yasaklandı
Bingöl Valiliği, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması gibi etkinliklerin 4 gün süreyle yasaklandığını açıkladı.
17.05.2024
09:59
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete`de
Kamuda tasarruf tedbirleri Resmî Gazete'de
Kamuda tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İşte tüm detaylarıyla tasarruf tedbirleri ve kamudaki kemer sıkma politikaları…
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın