KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mayıs 2024 Cumartesi
°C

Ormanlar her seçimde alev alev

Ekonomist Dergisi özellikle seçim dönemlerinde orman yangınlarının sıklaştığı iddiaları üzerine Orman Bakanlığı'nın 70 yıllık kayıtlarını araştırdı.

Ormanlar her seçimde alev alev
22 TEMMUZ 2007 PAZAR 18:31
0
799
0
AA aa
Araştırmaya göre her seçim öncesi ve sonrası ormanlar alev alev yanıyor.

HAFTALIK ekonomi dergisi Ekonomist, son günlerde artan orman yangınlarını farklı bir açıdan araştırdı. Orman yangınlarının seçim dönemlerinde arttığına dönük iddiaları baz alan dergi, Orman Bakanlığı'nin 70 yıldır düzenli olarak tuttuğu istatistikleri inceledi. Sonuç olarak her seçim öncesi ve sonrası ormanların alev alev yandığı doğrulandı.

YANGINI BİRİLERİ ÇIKARIYOR: Ekonomist Dergisi'nin araştırmasına göre orman yangınlarının yüzde 94'ü insan faktörüyle çıkıyor. Kasıtlı olarak çıkan orman yangını oranı ise yüzde 14 düzeyinde. 1937'den itibaren en büyük orman yangını, 1979 yılında Marmaris'te çıktı. Mart ayında çıkan bu yangında 13 bin 260 hektar alan yandı ve nedeni bilinmiyor. Oysa orman yangınları büyük ölçüde haziran-ekim döneminde yoğunlaşırken, mart ayında çıkan bu yangın kafalarda soru işareti bıraktı. Yangının aynı yıl ekim ayında yapılan Meclis ve senato seçimleri öncesinde çıkması, dikkat çekiyor. İkinci büyük yangının da adresi Marmaris. 1996 yılı temmuz ayında çıkan yangında 7 bin 90 hektar alan yandı.

EN ÇOK 1945'TE YANDIK: En fazla alanın yandığı yıl 1945 oldu. 1169 yangında, 165 bin 307 hektar alan yanmış. Bunun da özel ormanların devletleştirilmesine tepkiden kaynaklandığı ileri sürülüyor. Birçok özel orman sahibinin, bu ormanları orman vasfından çıkarmak için yangınları kasıtlı çıkardığı dile getiriliyor. 1946'da da bu tepki devam etmiş. Genel seçimlerin yapıldığı ve orman affı yasasının çıktığı 1950'de de 69 bin hektar orman yangınlarda yok olmuş.

BU SEÇİM ÖNCESİ YANGINLAR: Bu yıl 11 Temmuz itibariyle çıkan yangın ise şaşırtıcı sayıda artmış görünüyor. Geçen yıl 11 Temmuz itibariyle çıkan yangın sayısı 779, yanan alan 832 hektar iken; bu yıl aynı tarih itibariyle bin 165 adet yangında 3 bin 32 hektar alan yandı. Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, 15 yıl öncesine kadar seçimlerle yangınların ilişkilendirilmesinin mümkün olabileceğini, ancak orman kadastrosunun büyük ölçüde tamamlandığını 1990'lardan itibaren bu tezin geçerliliğini yitirdiğini savunuyorlar.

TEMA UYARMIŞTI: TEMA Vakfı, seçim tarihinin açıklanmasının ardından yaptığı uyarıda "Temmuzda seçim var; mayısta orman yangını. Yangınların bu yıl mayıs ayında başlamasını, önümüzdeki erken seçimlerden fırsat ummaktan başka şekilde yorumlamak mümkün değildir" deniyordu. Bu iddialarını sorduğumuz TEMA Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi, orman yangınları verileriyle seçim tarihleri arasında birbirine denk gelen bir korelasyon olduğunu belirtirken, bunun nedenlerini ortaya koymanın mümkün olmadığını söylüyor.

Yunanistan'ın riskli bölge ormanı bizimkinden az donanımı daha iyi

TEMA Vakıf Genel Müdürü Uygar Özesmi, yangınla mücadelede teknik donanımın iki katı oranında artırılması gerektiğinin altını çizerek, şunları söylüyor: "Orman teşkilatımız hakikaten diğer Akdeniz ülkelerine bakıldığında başarılı bir mücadele veriyor. Ama bu yeterli değil. Yunanistan'ın riskli bölgede 6.5 milyon hektar ormanı; bizim 12 milyon hektar ormanımız var. Ama onların havadan müdahale araç sayısı 53, bizim 51. Riskli bölge ise kızılçam ormanlarından oluşuyor, çünkü bu çok kolay yanan bir tür. Normalde yangın çıkan bir bölgede en az 10 ila 15 yıl boyunca ikinci bir yangın çıkmaması gerekiyor; aksi takdirde kızılçam gidiyor ve yerini ikincil bitki toplulukları olan makiler ve meşelikler alıyor. Yangının sıklaşmasıyla da çölleşme başlıyor."

Boşuna yakıyorlar, hiç kimse yanan yerleri mülk edinemez

ÇEVRE ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü Osman Kahveci şunları söylüyor: "Yanan alanlar, anayasal bazda asla bir başka amaç için kullandırılamaz. Oralara ne otel yapılabilir, ne yerleşim yeri açılabilir. Orman alanları, imara konu edilemez. Hangi şehrin rantı yüksek yerinde yanarsa yansın, asla başka türlü kullandırılamaz. Bunun tek bir örneği yoktur. Bodrum, Antalya, Muğla gibi rantın yüksek olduğu yerlerde 10-15 yıl önce orman kadastroları yapıldı, sınırları tescil edildi. Dolayısıyla bir kişinin buralarda mülk edinme olasılığı yok. Türkiye'nin yüzde 95'inin kadastrosunu bitirdik. Buralarda ne 2B'lik alan orman rejimi dışına çıkarabilir, ne de vatandaş mülk edinebilir. Bizdeki yangınlar insanların ihmal ve dikkatsizliği nedeniyle çıkıyor. Batı ülkelerinde piknikçi, ormanda et kızartmaz."


HÜRRİYET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.05.2024
18:21
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Yangınları önlemek için ormandaki çöpler toplandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'nca orman yangınlarının önlenmesi amacıyla başlatılan 'Orman Benim' kampanyası çerçevesinde Bingöl'de öğrencilerin de katılımıyla ormanlık alandaki çöpler toplandı.
02.05.2024
16:31
Bingöl`de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl'de bir ayda Bin 239 araç sürücüsüne ceza
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü görevlilerince Nisan ayı içerisinde yapılan çalışmalar kapsamında toplam Bin 239 araç sürücüsüne 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun maddelerine uymamaktan ceza işlem uygulandığı belirtildi.
02.05.2024
15:27
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
Bingöl Umut Kervanı 612 aileye umut oldu
İhtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü vazifesi gören Bingöl Umut Kervanı Derneği, Nisan ayında 612 aileye 1 milyon 723 bin 431 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Dernek, ayrıca Filistin için 1 milyon 202 bin TL nakdi yardım yaptı.
02.05.2024
15:03
Bakan Yardımcısı Eminoğlu`ndan Bingöl`e seçim tebriği
Bakan Yardımcısı Eminoğlu'ndan Bingöl'e seçim tebriği
AK Parti Bingöl İl Başkanlığı ziyaretindeki konuşmasında 'Bingöl, bölgede zafer ile çıkan nadir illerimizden oldu. Tebrik ederiz. Teşekkür ederiz' diyen Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Eminoğlu; 'Bingöl hak ettiğinin daha fazlasını nasıl alabilir hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bingöl'ün en büyük şansı Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz'dır.'
02.05.2024
13:40
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Bingöl Deprem Çalıştayı'na katılacak
Bingöl'ün birinci derece deprem bölgesi gerçeğine dikkatin çekileceği ve alınması gereken önlemlerin masaya yatırılacağı çalıştayda, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin sunumlarının yanı sıra AFAD'dan daire başkanları da paylaşımda bulunacak.
02.05.2024
12:09
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Yeni düzenleme: Otomobil bayilerine zam yasağı
Ticaret Bakanlığı'nın yeni taslağına göre bayiler aracı aldıktan sonra zam yapamayacak ve ön ödeme yüzde 10'u geçemeyecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın