KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Ekim 2026 Cumartesi

Orta asya'da türk devletleri çatışır mı?

Kırgızistan'da güvenlik güçleri ile muhalif göstericiler arasında çıkan çatışmaların ardından Özbekler ile Kırgızlar arasında gerginlik çıkmasından endişe ediliyor. Dün, Kırgızlar'la Uygurlar arasında gerginlik yaşandı.

Orta asya`da türk devletleri çatışır mı?
09 NİSAN 2010 CUMA 23:31
0
1497
0
AA aa

Kırgızistan'da ülkenin yönetimini muhalefete kaptıran Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in memleketi Celalabad'da yoğun olarak yaşayan Özbekler ile Kırgızlar arasında gerginlik çıkmasından endişe ediliyor.

Edinilen bilgiye göre, önceki gün Devlet Başkanı Bakiyev'in sığındığı Celalabad eyaletinde, Kırgızlar ile Özbekler arasında gerginliğin çıkabileceği yönünde dedikodular yayılıyor.  

Dün başkente 100 kilometre mesafede bulunan Tokmok kentindeki yağma sırasında, Kırgızlar ile Uygur ve Dungan halkları arasında gerginlik olduğu öğrenildi.

Devlet Başkanı Bakiyev'in yandaşlarının Celalabad'dan başkente geleceği yönündeki söylentilerin, ülkede yeni çatışmaya meydan vermesinden endişe ediliyor.

Calalabadlıların, Bişkek'te Ala Too Meydanı'nda üç gündür dağılmayan kitlenin Calalabad'a geleceği yönündeki tehditler paniğe neden olurken, kentte bazı alışveriş merkezleri, iş yeri sahipleri tarafından boşaltıldı.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, ülkede iç savaşın çıkabileceği yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu belirterek, ''Ülkenin kuzey ile güneyi arasında çatışma yok. Ülkenin güneyinde eyalet valileri bizden atandı. Ülkeyi kontrol ediyoruz. Güvenlik görevlileri çalışıyorlar. Bizim güneyde de taraftarlarımız var. Bişkek-Oş karayolu kontrol ediliyor' demişti.

Geçici hükümet yöneticilerinin ülke güneyini de kontrol ettikleri yönündeki açıklamalarına rağmen Oş, Celalabad ve Batken eyaletleri, devrik hükümet döneminde Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev tarafından atanan valilerce yönetiliyor.

Özbekistan'a sınırı olan söz konusu eyaletlerde güvenlik güçlerinin geçici hükümetin içişleri bakanlığının talimatı doğrultusunda hareket edip etmediği de bilinmiyor.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.10.2026
15:55
Çelik:
Çelik: 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonu sürecek
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, basın mensuplarıyla buluşmasında üniversitenin son iki yıllık çalışmalarını ve yeni dönem hedeflerini anlattı. Çelik; 30 milyon TL destekle kurulan Milli Teknoloji Atölyesi'nden Dijital Diş Hekimliği Hastanesi'ne, Teknopark'tan öğrencilere yönelik yeni merkezlere kadar hayata geçirilen çalışmaları aktarırken, 'Yeni Nesil Üniversite' vizyonunun önümüzdeki dönemde de sürdürüleceğini söyledi.
02.10.2026
15:33
12Bingölspor`da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
12Bingölspor'da Adana 01 mesaisi: Hedef 3 puan
Nesine 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden 12Bingölspor, KCT 1461 Trabzon FK karşısında aldığı mağlubiyeti Adana 01 deplasmanında telafi etmek istiyor. Yeşil-beyazlı ekip, zorlu mücadele öncesi hazırlıklarını yoğun tempoda tamamladı.
02.10.2026
15:15
Genç Umut Kervanı`ndan 113 aileye destek
Genç Umut Kervanı'ndan 113 aileye destek
İhtiyaç sahibi ailelerin yalnız olmadığını hissettirmeyi ve temel ihtiyaçlarına katkı sunmayı amaçladıklarını ifade eden Kalabalık, çalışmalara katkı sunan hayırseverlere teşekkür etti.
02.10.2026
14:45
Bingöl İHH`dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH'dan ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği
Bingöl İHH, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yetim ve ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına kırtasiye desteğinde bulundu. Öğrencilere okul çantası, beslenme çantası ve çeşitli kırtasiye malzemelerinden oluşan eğitim setleri ulaştırıldı.
02.10.2026
14:32
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama
Bingöl'de polis ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda 76,12 gram skunk ele geçirildi. Gözaltına alınan 1 şüpheli, 'uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan tutuklandı.
02.10.2026
13:29
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl`de gözler yarın sandıkta
BİNTSO seçimi için geri sayım! Bingöl'de gözler yarın sandıkta
Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2026 yılı olağan organ seçimleri yarın gerçekleştirilecek. 10 meslek grubunda yapılacak seçimlerde 27 asıl meclis üyesi belirlenecek. BİNTSO'nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri ise 7 Ekim Çarşamba günü yapılacak seçimle belli olacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın