KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2025 Perşembe
°C

'Ortaokul Seçmeli Zazaca Dersi Çalıştayı' Yapıldı

Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından, seçmeli Zazaca dersi çalıştayı düzenlendi.

`Ortaokul Seçmeli Zazaca Dersi Çalıştayı` Yapıldı
02 OCAK 2023 PAZARTESİ 16:29
6
6476
1
AA aa

Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Zazaca dersinin on yıllık sürecini değerlendirmek ve yol haritası çizmek için seçmeli Zazaca dersi çalıştayı düzenledi.

Çalıştayın açılışında konuşan Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Çiftci, Türkiye'de diğer dillere karşı olan negatif tutumun son dönemlerde ortadan kaldırıldığını belirterek; “Yıllarca Türkçe dışında herhangi bir dil okutulmadı, şimdi bu tabu yıkıldı. Birkaç yıldır farklı dillerin seçmeli ders olarak okutulması için izin verildi. Biz bugün seçmeli ders olarak okutulan Zazaca'nın durumunu konuşmak ve neler yapılabileceği hususunda fikir alışverişinde bulunmak amacıyla bir araya geldik. Bu dersin daha fazla seçilmesi için neler yapabiliriz, nasıl adımlar atabiliriz, bunu konuşmak için toplandık. Zazacayı konuşan ailelerin çocukları, bu dilin seçiminde nasıl davranmışlar ve nasıl bir tercihte bulunmuşlar bunları masaya yatıracağız. Burada bu işin içinde olan hocalarımız, öğretmenlerimizin bu konu hakkında fikir beyan etmelerini, bu süreci değerlendirmelerini değerli buluyorum” dedi.

Zaza Dili ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayetullah Karabeyeser yaptığı konuşmada, Zazaca dersini seçecek büyük potansiyelin olduğunu dile getirerek; “Zazaların nüfusunun yoğun olduğu şehirlerde dersi seçme durumunda olan ciddi bir öğrenci potansiyeli mevcuttur. Ancak 2012-2022 yılları arasındaki ders seçimine bakıldığında bu potansiyelin güçlü bir şekilde hayata geçmediği görülmektedir. Örneğin Bingöl'de ortalama 4-5 bin öğrenci bu dersi seçmiş ama 20 bin öğrencilik bir potansiyelimiz var. Seçmeli ders olduğu için önümüzde bazı problemler olabilir, bugün bunları konuşmak için bir araya geldik. Uzun yıllara yayarak saha çalışması yapmamız ve dersin daha fazla seçilmesi için gerekli gayreti hep birlikte göstermemiz gerekir” diye konuştu.

Çalıştayın açılış ve genel değerlendirme oturumundan sonra; “Zazaca dersi seçimine yaklaşım ve ders seçimini etkileyen faktörler, ders materyalinin değerlendirilmesi, ders seçimini yaygınlaştırmak için yapılması gerekenler” başlıklı oturumlarda Zazaca dersine dair mevcut durum, dersin seçilmesi için avantajlar ve dezavantajlar, okul yönetimlerinin tutumu, ders seçimini etkileyen faktörler, dersin öğrenci-veli üzerindeki etkisi başta olmak üzere Zazaca seçmeli dersine dair birçok konu ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

Ortaokul Seçmeli Zazaca Dersi çalıştayına; Bingöl ve Munzur Üniversitelerindeki Zaza Dili ve Edebiyatı bölümlerinin öğretim elemanları, çevre illerdeki üniversitelerde Zazaca ile ilgili çalışmalar yapan ve ders veren öğretim elemanları ile Bingöl'deki Zazaca öğretmenleri katıldı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97232)
05 Ocak 2023 Perşembe 09:28
Okuyucunun da katkı yapabileceği Zazaca Kelime Sözlüğü bölümü üniversite sitesine konulabilir mi acaba
15.05.2025
17:39
Bingöl`de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de yabancı uyruklu hırsız deport edildi
Bingöl'de bir bank üzerinde unutulan telefonu çalan yabancı uyruklu şahıs, polis tarafından tespit edilerek yakalandı. Vatandaşın zararı karşılatılırken, şahıs, İl Göç Müdürlüğü tarafından alınan karar ile ülkeden deport edildi.
15.05.2025
16:37
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl Engelliler Platformu Kuruldu
Bingöl'de farklı kategorilerde çalışma sürdüren engelli dernekleri bir araya gelerek platform oluşturdu. Platform başkanlığına Bingöl Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mücahid Korkutata getirildi.
15.05.2025
14:25
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Liselere yeni ders geldi: Not verilmeyecek…
Millî Eğitim Bakanlığı 12 yıllık zorunlu eğitim tartışmaları sürerken liselerle ilgili dikkat çeken bir karara daha imza attı. Lise son sınıf öğrencilerinin akademik başarısını artırmak ve üniversiteye hazırlık sürecini desteklemek için müfredata yeni bir ders daha ekliyor. İşte liselerdeki yeni ders ile ilgili detaylar…
15.05.2025
14:17
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memura Haciz Şoku! Ödemeyen yandı!
Memurlara 2012 yılından beri yapılan 'giyim yardımı'nın Sayıştay'a takıldığı öğrenildi. Sayıştay'ın 2021 yılında ödenen giyim paralarını faiziyle geri istediği, ödemeyene haciz gönderileceği aktarıldı. İlk uygulamanın ise DSİ çalışanlarına yönelik olduğu belirtildi.
15.05.2025
13:56
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
HüDAPAR, kanun teklifi için toplumsal destek turuna çıktı!
Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Bingöl İl Başkanı ve beraberindeki heyet, Meclis'e sunulan 'Ailenin Korunması, Sapkınlığın Suç Sayılmasına Dair Kanun Teklifi'ne yönelik toplumsal desteğin sağlanması kapsamında sivil toplum örgütlerini ziyaret edip destek istediler.
15.05.2025
13:33
Bingöl Umut Kervanı`nda Deprem Semineri
Bingöl Umut Kervanı'nda Deprem Semineri
Umut Kervanı Vakfı Genel Başkan Yardımcısı ve Afet Yönetimi Başkanı Cafer Ökmen, Bingöl Umut Kervanı Arama ve Kurtarma Birimine deprem semineri verdi. Afet anı ve sonrasında yapılacaklarla ilgili bilgi veren Ökmen, yürütülecek hazırlıklar için de bilgiler paylaştı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın