KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Öss karmaşası

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), yükseköğretime giriş için her yıl sınav yapmayı planladığı yönündeki haberlerle ilgili olarak, bu konuda kendileriyle yapılmış görüşme ya da ortak bir çalışma olmadığını söyledi.

Öss karmaşası
08 AĞUSTOS 2007 ÇARŞAMBA 18:41
0
646
0
AA aa
Lise bitirme sınavlarının iyi planlanması halinde olumlu olabileceğini belirten Yarımağan, öğrencilerin 4 yıl üst üste sınava girmesinin ise lise eğitiminin çökmesi anlamına geleceğini kaydetti.

Prof. Dr. Yarımağan, bugün bazı gazetelerde yer alan MEB'in üniversiteye girişi yeniden düzenlemek için çalışma başlattığı yönündeki haberlerle ilgili olarak soruları yanıtladı.
“Bu konuda bizimle yapılmış görüşme, ortak çalışma yok” diyen Yarımağan, konunun “Yeni ÖSS” olarak yorumlanmasının da yanlış olduğunu belirtti.
Üniversiteye girişi düzenlemenin Yüksek Öğretim Kurulunun (YÖK) yetkisinde olduğunu dile getiren Yarımağan, haberlerde yer alan “olgunluk sınavlarında alınan puanların ortalamasının yüzde 25'inin ÖSS puanına ekleneceği” yönündeki ifadeleri de, “Kendi kendine bir şey yapılıyor, kopuk bir çalışma” olarak niteledi.
Lise öğretimi boyunca her yıl sınav yapılmasının sağlıklı bir sonuç oluşturmayacağını ifade eden Yarımağan, şunları kaydetti:
“Bu sınavların yapılması demek öğrencilerin 3-4 yıl süreyle dershaneye gitmesi demek. Eğer böyle olursa lise eğitimi iyice çöker. Bu sınavların nasıl yapılacağı da önemli. Sınavlarda çoktan seçmeli sorular olabilir ama onların dışında klasik tipteki sorular da olmalı. Böyle olunca da değerlendirme çok kritik hale gelecek.
Konuyla ilgili net bilgimiz yok. O yüzden çok net görüş belirtemiyoruz. Bence lise bitirme sınavının olması olumludur ama çok iyi planlaması lazım. 3 yıl üst üste olması çok fazla. Öğrenci bir şekilde bu sınavlara hazırlanmaya çalışacaktır. 4 yıl üst üste çoktan seçmeli sınava girerse, lise yerine dershaneye devam edecektir. Diplomayı onlar versin o halde...”

“KONTENJANLARIN ARTIRILMASI GEREKİYOR”

Üniversiteye giriş konusunda atılması gereken en önemli adımın üniversite kontenjanlarının artırılması olduğunu anlatan ÖSYM Başkanı Yarımağan, “Öğrenci sayısı giderek artacaksa getireceğiniz sınav sistemi rasyonel çözüm olmaz” diye konuştu.

Her yıl 800 binden fazla yeni mezun adayın üniversiteye girmek için uğraştığını belirten Yarımağan, bu adaylardan ancak 400 bininin bir yükseköğretim programına yerleştirilebildiğini söyledi. Yarımağan, her yıl bu sayının katlandığını hatırlatarak, üniversite kontenjanlarının belli bir plan dahilinde 600 bine çıkarılması gerektiğini ifade etti. Sınav sisteminde gidilecek olası bir değişikliğin de bununla paralel olarak yapılmasının olumlu olacağına işaret eden Yarımağan, “Yoksa çözüm olmaz” dedi.


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.06.2026
20:21
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, çıraklık döneminde fiilen üretimde çalıştığını belirterek bu sürelerin emeklilik primine dahil edilmesini isteyen davacıyı haklı bulan yerel mahkeme kararını bozarak, çıraklık sözleşmelerinde esas amacın çalışma değil meslek öğretimi olduğuna hükmetti.
10.06.2026
18:45
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Uyuşturucu Operasyonunda 1 Tutuklama
Bingöl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonda uyuşturucu madde ele geçirilirken, gözaltına alınan 1 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.
10.06.2026
18:44
Bingöl`de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de Vefa Programı: Merhum Orhan Açıkbaş Anılacak
Bingöl'de sivil toplum camiasının tanınan isimlerinden merhum Orhan Açıkbaş için anlamlı bir vefa programı düzenleniyor. 'İz Bırakanlar Vefa Programı' kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikte, hayatı boyunca toplum yararına yaptığı çalışmalarla hafızalarda yer edinen Açıkbaş, dostları ve sevenleri tarafından anılacak.
10.06.2026
18:43
BEYMAR Gross Simani Mahallesi`nde Hizmete Açıldı
BEYMAR Gross Simani Mahallesi'nde Hizmete Açıldı
Bingöl'ün yerel marketlerinden olan Beymar, toptan ve perakende sektörüne yeni bir soluk getirerek, Simani Mahallesi Bingöl-Muş yolu gross market açtı.
09.06.2026
22:55
Bingöl`de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl'de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Saray Mahallesi'ni birbirine bağlayacak betonarme araç köprüsü ve bağlantı yolları için ihaleye çıkıyor. İki yaka arasındaki ulaşım hem kısalacak hem de zamandan tasarruf sağlanacak. Özellikle Devlet Hastanesi bağlantısı önemli bir avantaj sunacak.
09.06.2026
22:24
Kiğı`da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı'da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı İlçesi'nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, bugün itibariyle hizmete başladı. Yeni Müdürlük, Kiğı, Yayladere ve Adaklı'ya hizmet verecek. Ayrıca Yayladere ve Adaklı Kaymakamlıklarında irtibat kişileri görevlendirildi. Bu sayede ilçelerdeki vatandaşların il merkezine gelmesine gerek kalmayacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın