KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ağustos 2025 Cuma
°C

Öss'de 2. bir ek yerleştirme yok

ÖSYM Başkanı Prof.Dr. Ünal Yarımağan, "Kontenjanlar geçen yılki gibi boş kalmayacak. Bu yüzden tek bir ek yerleştirme olacak" dedi . Geçen yıl 3 yerleştime yapılmıştı.

Öss`de 2. bir ek yerleştirme yok
15 HAZİRAN 2007 CUMA 11:27
0
1054
0
AA aa
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, bu yıl yaptıkları değişiklikle puanı hesaplanan aday sayısını artırdıklarını, adaylara ikinci bir puan türü ile tercih yapma imkânı daha sunduklarını belirterek, "Kontenjanlar geçen yıl olduğu gibi boş kalmayacak, dolacak. Bu yüzden tek bir ek yerleştirme olacak" dedi.

İMKÂNLAR ARTTI
Geçen yıl hem sistemin değişmesi hem de öğrencilerin bu nedenle "yapamam" diyerek, özellikle lisans programlarına yerleştirmeyi sağlayan ÖSS'de, ikinci bölüm sorularını yapmaktan çekinmeleri nedeni ile devlet, KKTC ve vakıf üniversitelerinde iki ek yerleştirmeye rağmen 33 bine ulaşan kontenjan açıkları olmuştu. Geçen yıl ikinci bölümdeki testlerden en az ikisini yapanların lisans bölümleri için puanlarının hesaplanmasına karşın bu yıl değişen sistem ile birlikte ikinci bölümdeki testlerden sadece birini yaptıklarında da puanları hesaplanacak. Yarımağan, ÖSS'de puan hesaplaması, hesaplanacak puanlar ve hangi alanlardan mezun olanların hangi testleri cevaplamaları gerektiğini şöyle anlattı: Fen bilimleri mezunlarının geçen yıl sadece SAY2 puanını hesaplamıştık. Bu yıl hem SAY2, hem EA2 hesaplayacağız. Bu durumda geçen yıl Ziraat Fakültesi'ne giremeyen aday o puanı ile işletme ve iktisat, ekonomi okuyabilecek.
Bu bölümlerde 0.8 katsayıdan yararlanıyorlar zaten. Türkçe matematik alanından gelen adaylara üç tane, hem EA2, SAY2, SÖZ2 puanları hesaplayacağız. Bunun ne yararı olacak? Belirli programlar, birden çok alandan öğrenci alıyor. Bu programları tercih edebilirler. Önlerinde bir alternatif daha olacak. Öğrencilerin biraz daha imkânlarını artırmaya çalıştık. Bazı programlara girişte sadece bir alandan gelenlere 0.8 katsayı uygulanıyor. Örneğin mühendisliklere girerken, sadece fen bilimlerinden gelenlere 0.8, diğerlerine 0.3 katsayı uygulanıyor. Buna karşılık işletme, maliye, hukuk gibi programlara girerken bir değil iki alandan, sınıf öğretmenliği gibi programlarda ise üç alandan gelenlere 0.8 katsayı uygulanıyor. 0.8 katsayıdan yararlananların sayısı bazı programlar için birden ikiye, üçe çıkıyor.

SİSTEM YÖNLENDİRİYOR
Sistemin yapısı gereği bir alandan gelenler eğer o alandaki programları tercih ederlerse avantajlı oluyor. Örneğin işletme, ekonomi gibi programlara girerken, hem fen alanından gelenlere hem de Türkçe matematik alanından gelenlere 0.8 katsayı uygulanıyor. Ama bu programlara EA2 puanı ile giriliyor. EA2 puanı hesaplanmasında da edebiyat, sosyal bilimler testi dikkate alınıyor. Bu sorular arasında da fen bilimleri alanında okunmayan psikoloji, Türkiye coğrafyası gibi sorular var.
Bu soruları Türkçe matematik alanından gelenler okudukları için kolaylıkla cevaplıyor. Sistem, öğrencileri bir puan türüne yönlendiriyor. Fen bilimleri alanından gelen SAY2'yi hedeflemeli, Türkçe Matematikten gelen EA2'yi, sosyal bilimlerden gelen SÖZ2'yi. Bunların dışındaki liselerin alanlarından veya meslek liselerinden geliyorsa o zaman onlar SAY1, SÖZ1, EA1 hedeflesinler.


haber7
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.08.2025
21:09
Avrupa Bankasın`dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Avrupa Bankasın'dan Euro, Dolar ve Sterlin tahmini
Danimarka'da bankacılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından Danske Bank, Türk lirası karşısında başta dolar, Euro ve sterlin olmak üzere bazı döviz kurları için 1,3,6 ve 12 aylık öngörülerini paylaştı. Avrupa Bankası'nın kehanetine göre dolar bir yıl sonra 48 lirayı geçecek, euro ise 59 lira olacak.
20.08.2025
20:48
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
8. Toplu Sözleşmede son kararı Hakem Kurulu verecek
Milyonlarca memur ve memur emeklisi için gözler Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na çevrilirken kurulun kimlerden oluşacağı, sürecin nasıl işleyeceği ve zammın ne zaman belli olacağı merak ediliyor.
20.08.2025
14:57
Kalehan Enerji`den 12Bingölspor`a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji'den 12Bingölspor'a sponsorluk desteği
Kalehan Enerji, 9 yıl aradan sonra amatör ligden 3. lige yükselen 12 Bingölspor'a 2025-26 sezonunda forma kol sponsoru oldu. 12 Bingölspor Kulübü Başkanı Mehmet Engin Özturan, Erzurum'da devam eden hazırlık kampını ziyaret eden Kalehan Enerji yetkililerine forma hediye edip destekleri için teşekkür etti.
20.08.2025
14:56
Bingöl`de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl'de uyuşturucuyla mücadele
Bingöl Valiliği; 'İlimizin huzuru, vatandaşlarımızın can ile mal güvenliğinin sağlanması ve zehir tacirlerine karşı amansız mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir' açıklamasında bulundu.
20.08.2025
03:42
Resmî Gazete`de yayımlandı! Bingöl`ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
Resmî Gazete'de yayımlandı! Bingöl'ün kültür ve tarihine ışık tutacak çalışmalara öncülük edecek
'Bingöl Üniversitesi Bingöl Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği' Resmî Gazete yayımlandı. 'Merkezin Görevleri' kısmında, Bingöl'ün tarihi, kültürü, ekonomisi konularında geniş çalışma olanakları yer alıyor.
20.08.2025
03:41
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Hastanelerde QR kodla temizlik bildirimi
Sağlık Bakanlığı, tuvalet ve asansör gibi ortak alanların temizliğini hızlandırmak için QR kodlu 'anında bildirim' uygulamasını tüm hastanelerde yaygınlaştırıyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın