Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan; katıldığı bir radyo programında bu hafta ÖSS'ye hazırlanan öğrencilerin psikolojik durumları konusu işledi. İşte bazı değerlendirmeler;
ÖSS ve OKS yaklaşıyor. Her sene ÖSS'ye hazırlanan öğrencilerle birlikte bizlerde hazırlanıyoruz. Bu gelecek ve geçecek bir dönem… Ancak ÖSS'ye hazırlanırken kendinize de zaman ayırın. Kendine güvensizlik genel anlamda bir sorun. Bu sorunun oluşmasında daha önce yaşanılan ve kazanılan yanlış tecrübelerin büyük etkisi vardır. Buna psikolojide “öğrenilmiş çaresizlik” diyoruz. Yetişmiş olduğunuz ortam da çok önemli burada. Daima koruyucu, panik, ağlamaklı bir anne tarafından büyütüldüyseniz güvensizlik yaşamanız gayet normaldir. Ama tam tersi de olabilir. Tamamen baskıcı, örseleyici, cezalayıcı bir ortamda yetiştiyseniz kendinize güvensiz olmanız kadar normal bir şey olamaz. Böyle ortamlarda özgüveninizi kaybettiğiniz gibi bağımlı bir kişilik de geliştirmiş olursunuz. Kıyafetlerinizden arkadaşlarınıza değin her şeyinize müdahale ediliyorsa elbette kendinize güveniniz tam anlamıyla pekişmemiş oluyor. Gençler üzerinde bir istatistik yapsak büyük bir çoğunluğu bu haldedir. Bu güvensizliğin vermiş olduğu duygularla çocuklarımız iki arada bir derede kalacaktır. Bu da yeni başarısızlıklar getirecek ve başarısızlıklar da peşi sıra yeni güvensizlikler getirecektir. Bu duruma neşter vurmadıkça yaşam boyu sürer durur. Bugün ÖSS'de olan güvensizlik ileride evlilik hayatında ve iş hayatında güvensizliği getirir. Sonuçta biyolojik olarak yaşayan ancak psikolojik olarak yavaş yavaş ölen bir birey olacaksınız. Böyle bir duygu ortamındaysanız ÖSS'ye girmeyin…
Türkiye'de ÖSS sınavı 3. Dünya Savaşı gibi… Kazanamayan şehit oluyor. Kazanan ise gazi yani yaralanıyor sınavda. Ruhsal çöküntü ve bunalımla beraber kendini toparlayamıyor. Eğer ÖSS'ye hazırlanıyorsanız, kılıcınızı kuşanacaksınız, süngünüzü takacaksınız, yeniden deneyeceksiniz. Eksiğiniz olduğu konularda sorular çözerek, adeta yaralarınızı bandajlayacaksınız. Ve zaferinizi kutlayacağınız o günlerden de ilham alacaksınız. Kazanmadığınız zaman zaten acı çekeceksiniz, bari kazanmak için çalışarak acı çekin. En azından ben bu olaydan alnımın akıyla çıktım dersiniz. Gerçek sınavın konsept olarak farklı bir deneme olmadığını kendinize aşılayın. Daha önce hiç görmediğiniz bir soru stiliyle sorulmuyor sorular. Bunu düşündüğünüz zaman sınav sırasında rahatlayacaksınız. Böylece kendinizi daha güvende hissedecek ve dikkatinizi işe, soruya daha da yoğunlaştırabileceksiniz. İç dünyanıza ne ekersiniz dış dünyanızda onu biçersiniz. Eğer bugüne kadar hayatınız da güvensizlikten yakındıysanız; yapmanız gereken şey önce güvensizliğinizi artıran hazırlıksız olma durumunu ortadan kaldırmanızdır. En çok kendinizle yaptığınız iç konuşma sizi telkin eder. Geçmişte yaptığın yanlış tecrübeleri düşünmeyeceksin. Bunları kendi içinde gündeme getirmeyeceksin. Öncelikle seçim yapın ve seçim yapmaktan korkmayın; atılım yapmayı seçin ve sonrasında göreceksiniz ki seçileceksiniz.
HABER7