KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Şubat 2026 Perşembe
°C

Özel sektörün dış borcu 132 milyar $

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, Ekim ayı sonunda bir önceki aya göre 123 milyon dolar artarak, 132 milyar 289 milyon dolara yükseldi.

Özel sektörün dış borcu 132 milyar $
16 ARALIK 2009 ÇARŞAMBA 22:06
0
1279
0
AA aa

Söz konusu kredi borcu bu yılın Eylül sonunda 132 milyar 166 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 2008 yılı sonunda da 140 milyar 581 milyon dolar idi.

Merkez Bankası'nın verilerine göre, Ekim ayındaki 132 milyar 289 milyon dolarlık tutarın 36 milyar 914 milyon doları finansal, 95 milyar 375 milyon doları ise finansal olmayan uzun vadeli kredi borçlarından oluştu.

 -UZUN VADELİ BORCUN DAĞILIMI-

Özel sektörün bu yıl Ekim sonu itibariyle, 36 milyar 914 milyon dolar olan uzun vadeli finansal borcunun 28 milyar 305 milyon doları banka kredilerinden oluşurken, 8 milyar 609 milyon doları da bankacılık dışı finansal kuruluşlara olan borçları içerdi.

Bankacılık dışı finansal kuruluşların Ekim ayı sonu itibarıyla 8 milyar 609 milyon dolar olan borcun 8 milyar 91 milyon doları kredilerden, 518 milyon doları da yabancı sermaye sayılan kredilerden kaynaklandı.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli finansal olmayan kredi borçları 95 milyar 375 milyon dolar iken, bunun 91 milyar 454 milyon doları krediler, 3 milyar 407 milyon doları yabancı sermaye sayılan krediler ve 514 milyon doları ise ticari kredilerden oluştu.

Ekim sonu itibarıyla, 132 milyar 289 milyon dolar olan özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun 7 milyar 529 milyon doları resmi alacaklıları, 124 milyar 760 milyon doları da özel alacaklıları kapsadı.

Resmi alacaklıların 875 milyon doları hükümet kuruluşları, 6 milyar 654 milyon doları da uluslararası kuruluşlardan oluştu.

Özel alacaklılarda 73 milyar 142 milyon dolar ile yabancı ticari bankalar ilk sırada yer alırken, bunu 36 milyar 62 milyon dolar ile yerleşik bankaların yurt dışı şube ve iştirakler, 6 milyar 305 milyon dolar ile bankacılık dışı finansal kuruluşlar, 9 milyar 251 milyon dolar ile finansal olmayan kuruluşlar izledi.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.02.2026
15:41
Dinç: Dillere Düşmanlık Fıtrata ve Allah`ın Taksimatına Düşmanlıktır
Dinç: Dillere Düşmanlık Fıtrata ve Allah'ın Taksimatına Düşmanlıktır
HÜDA PAR'ın Bingöl'de düzenlediği 'Anadilimi Seçiyorum' panelinde konuşan Mersin Milletvekili Faruk Dinç, dil çeşitliliğinin ilahi bir nimet olduğunu belirterek, dillere yönelik düşmanlığın fıtrata ve Allah'ın taksimatına karşı çıkmak anlamına geldiğini söyledi.
04.02.2026
15:06
Bingöl Devlet Hastanesi`nde İlk Kez Hematoloji Uzmanı Göreve Başladı
Bingöl Devlet Hastanesi'nde İlk Kez Hematoloji Uzmanı Göreve Başladı
Bingöl Devlet Hastanesi'ne yapılan atamayla Hematoloji Uzmanı Uzm. Dr. Osman Can Öztürk hasta kabulüne başladı. Atama ile birlikte kentte hematoloji alanında ilk kez hizmet verilmeye başlandı.
04.02.2026
14:56
Bingöl Umut Kervanı Umut Olmaya Devam Ediyor
Bingöl Umut Kervanı Umut Olmaya Devam Ediyor
Bingöl Umut Kervanı Derneği, 2026 yılı Ocak ayında Bingöl'deki ihtiyaç sahibi aileler ile Filistin ve Suriye başta olmak üzere yurt dışında toplam 1 milyon 654 bin 311 TL tutarında ayni ve nakdi yardımda bulundu.
04.02.2026
14:39
Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi geliyor
Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi geliyor
Pilot uygulama olarak belirli illerde başlatılması planlanan sistemle, ekonomik olarak dezavantajlı hanelere gelir desteği sağlanması hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz; '2026'da birkaç ilimizde, 2027'de ise tüm ülkeye yaymayı planlıyoruz' dedi.
04.02.2026
13:04
Vatandaş erken seçim istiyor mu?
Vatandaş erken seçim istiyor mu?
Türkiye'de ekonomik gelişmeler ve siyasi gündemdeki hareketlilik, kamuoyu araştırmalarında erken seçim talebine yönelik dikkat çekici sonuçlar ortaya koydu. İşte anketlere yansıyan sonuçlar;
04.02.2026
12:39
Kentsel dönüşümde yeni karar! Ya yıkılacak ya satılacak
Kentsel dönüşümde yeni karar! Ya yıkılacak ya satılacak
Kentsel dönüşüme girecek riskli binalar için yıkım ve karar alma süreci hızlandırıldı. Bir hak sahibinin isteği bile karar sürecini başlatmaya yeterli olacak, karara itiraz edilirse, itiraz edenin payı diğer hak sahiplerine devlet eliyle satılacak. Payı devlet de alabilecek. Bina arsa haline dönerse alım önceliği devletin olacak. Kararla birlikte gözler, Bingöl'de dönüştürülmesi planlanan Maden Sokak'a çevrildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın