KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Mart 2026 Cumartesi
°C

Özsoy gazeteci haklarını sordu

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, 10 Ocak Gazeteciler Günü dolasıyla TBMM’ye soru önergesi sunarak, gazetecilere yönelik uygulanan şiddet, baskı ve hak ihlallerini sordu.

Özsoy gazeteci haklarını sordu
11 OCAK 2016 PAZARTESİ 21:22
0
1913
0
AA aa

Sorularının Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından cevaplandırılmasını isteyen Özsoy, önergesinde gazetecilere tanınan anayasal hakları anımsatarak, “halkın haber alma hakkının gereği olarak mesleklerini icra eden ve iktidarın ‘tehlikeli' olarak gördüğü basın emekçileri tehdit, gözaltı, hakaret ve işkence, hapis ve hatta ölümü göze alarak mesleklerini icra etmeye çalışmaktadır” dedi.

Son birkaç ay içerisinde birçok gazetecinin fiziki saldırılara uğradığını ve onlarcasının tutuklanıp cezaevine gönderildiğini ifade eden Özsoy, şunları kaydetti: “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RFS) Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne göre Türkiye 2015 yılında 180 ülke içerisinde 149. sırada yer almıştır. Freedom House'un basın özgürlüğü sınıflamasında da ‘basının özgür olmadığı ülkeler' arasında gösterilen Türkiye, gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevlerinden biri haline getirilmiştir. Bu durum vatandaşın tarafsız ve güvenilir bilgi alma özgürlüğünü zedelenmektedir.”

Özsoy, şu soruların cevaplandırılmasını istedi;

1- Kolluk kuvvetleri işlerini yapan gazetecilere hangi gerekçeler ile sert müdahalelerde bulunmaktadırlar? Gazetecilerin gösterileri izlemesi ve bağımsız haber yapma özgürlükleri neden ellerinden alınmaktadır?

2- Türkiye'de şu anda tutuklu bulunan gazeteci, basın-yayın çalışanı, gazete sahibi sayısı kaçtır? Son beş yıl içerisinde gözaltına alınan gazeteci sayısı kaçtır?

3- Gazetecilerin yargılandığı ve ceza aldığı davalarda dava konusu suçlar nelerdir?

4- Gazetecilere karşı şiddete başvurdukları gerekçesiyle güvenlik güçleri hakkında son beş yıl içerisinde kaç suç duyurusu yapılmıştır? Bu suç duyurularının kaçı kamu davasına dönüşmüştür? Kaçı takipsizlikle sonuçlanmıştır? Kaçı derdesttir? Sürmekte olan soruşturmaların sonuçlandırılamamasının nedeni nedir?

5- Cumhuriyet tarihi boyunca kaç gazeteci cinayete kurban gitmiştir? Katledilen gazetecilerden kaçının cinayeti aydınlatılarak failleri cezalandırılmış, kaçının faili meçhul kalmıştır?

6- Gazeteciler üzerindeki baskıların bertaraf edilmesi için basın, ifade, düşünce özgürlüğünü güvence altına alacak ne tür yasal değişiklikler yapmayı planlıyorsunuz?

7- Kamuoyunu bilgilendirme görevi yürüttükleri için öldürülen veya şiddet gören medya mensuplarıyla ilgili tahkikatların çoğunlukla sonuçsuz kalması hakkında yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir?

8- Mevcut yasaların, uluslararası basın ve ifade özgürlüğü kriterleri temel alınarak yeniden düzenlenmesi konusunda çalışmalarınız var mıdır? Gazetecilerin sendikal örgütlenme özgürlüğünü güvence altına almak için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
20.03.2026
01:37
Bingöl Nükleer Tıp Merkezi Programa Alındı
Bingöl Nükleer Tıp Merkezi Programa Alındı
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Nükleer Tıp Merkezi'nin yapım işinin Sağlık Bakanlığı yatırım programına alındığını açıkladı. Yeni merkezle birlikte kanser hastalıklarında erken teşhis ve tedavi imkânlarının ilde sunulması hedefleniyor.
20.03.2026
01:36
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı verildi. Cuma ve cumartesi için yağmur uyarısı yapılırken, Pazar itibariyle karla karışık yağmurun etkili olacağı belirtildi.
20.03.2026
01:34
Bingöl`de resmi bayramlaşma töreni düzenlendi
Bingöl'de resmi bayramlaşma töreni düzenlendi
Bingöl'de Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlenen resmi bayramlaşma töreni, Bingöl Valisi Cahit Çelik'in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
20.03.2026
01:32
Bingöl`de Uzmandan Bayram Uyarısı:
Bingöl'de Uzmandan Bayram Uyarısı: '3 öğün düzenine mutlaka dönülmeli'
Bingöl'de Diyetisyen Zeynep Balun Taşkesen, Ramazan Bayramı nedeniyle yaptığı uyarıda, bir ay boyunca dinlenen metabolizmanın ani ve yoğun besin tüketimiyle zorlanabileceğini belirterek, vatandaşların 3 öğün düzenine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
20.03.2026
01:31
ÖTV`siz araçları hangi emekliler alabilecek?
ÖTV'siz araçları hangi emekliler alabilecek?
Emekliye ÖTV'siz araç satışında son dakika gelişmeleri milyonlarca vatandaşın radarında. TBMM'ye sunulan yeni kanun teklifi, özellikle Bağ-Kur emeklisi esnaf ve çiftçiler için tarihi bir vergi muafiyeti öngörüyor.
20.03.2026
01:30
SGK`dan sahte mesaj uyarısı: Asla tıklamayın!
SGK'dan sahte mesaj uyarısı: Asla tıklamayın!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son günlerde artan dolandırıcılık girişimlerine ilişkin sanal medya hesabı üzerinden yazılı bir açıklama yaptı ve vatandaşların bu tür mesajlardaki bağlantılara kesinlikle tıklamaması gerektiğin altını çizdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın