KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
27 Ağustos 2025 Çarşamba
°C

Özsoy: halk sağlığı tehdit altında

Çevre sağlığı ve insan sağlığına verdiği zararla gündeme gelen katı atık bertaraf tesisiyle ilgili meclise soru önergesi veren Özsoy, “Biriken çöplerin neden olduğu kötü koku çevre köyleri rahatsız etmekte ve çevreye sızan atık su nedeniyle hem halk sağlığı hem de tarımsal verimlilik tehlikeye atılmaktadır” dedi.

Özsoy: halk sağlığı tehdit altında
25 ŞUBAT 2016 PERŞEMBE 23:09
0
1932
0
AA aa

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Bingöl Yerel Yönetimleri Çevre Hizmetleri Birliği (BİNÇEVBİR) tarafından yapılan ve köylerin tarım arazilerine verdiği zararla gündeme gelen katı atık bertaraf tesisiyle ilgili TBMM'ye soru önergesi verdi.

Sorularının Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı tarafından cevaplandırılmasını isteyen Özsoy, tesisin insan ve çevreye verdiği zararlara dikkat çekti.

Projenin Katı Atık Arıtma Tesisi olarak yapılmasına rağmen halihazırda sadece çöp döküm alanı olarak kullanıldığına dikkat çeken Özsoy, önergesinde; “T.C. Çevre Bakanlığı Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Madde-24 uyarınca çevre ve halk sağlığı açısından yerleşim alanlarına en az 1 kilometre uzaklıkta olması gereken tesis, söz konusu köylere 1 kilometreden daha az bir mesafede kurulmuştur. Biriken çöplerin neden olduğu kötü koku çevre köyleri rahatsız etmekte ve çevreye sızan atık su nedeniyle hem halk sağlığı hem de tarımsal verimlilik tehlikeye atılmaktadır. Bu doğrultuda vatandaşlarımızın daha sağlıklı koşullarda yaşayıp tarımsal üretkenlikte daha fazla verim elde edebilmeleri için yetkililerin ve sorumluların söz konusu tesis hakkında bir an önce harekete geçmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

ÖZSOY, ŞU SORULARIN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİ;

1) Bakanlığınız bölgede halk sağlığını ve tarımsal verimliliği tehdit eden atık su sızıntılarından haberdar mıdır? Bu tehdidin önüne geçmek için bakanlığınızca herhangi bir idari ve hukuki soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa ne aşamadadır?

2) Tesiste yaşanan atık su sızıntılarının bahsi geçen köy sakinlerinin sağlığı açısından oluşturduğu riski ortadan kaldırmak için bakanlığınızca sürdürülen herhangi bir çalışma ve planlama var mıdır? Var ise ne aşamadadır?

3) Katı Atık Arıtma Tesisleri'nin yerleşim alanlarına en az 1 km uzakta olması gerekirken, söz konusu tesise çevre köylere 1 km'den daha az bir mesafede kurulmasına rağmen ÇED onayı verilmesinin gerekçesi nedir?

4) ÇED raporunda söz konusu tesis hakkında “en dip kod olarak faaliyet verebilir” şeklinde bir ifade kullanılmasına rağmen, tesisin “en üst kod” aşamasında kullanıldığı doğru mudur?

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.08.2025
19:37
Memurlara yeni zam teklifi belli oldu! Sendikalardan grev sinyali!
Memurlara yeni zam teklifi belli oldu! Sendikalardan grev sinyali!
6,5 milyon memur ve memur emeklisinin 2026 ve 2027 yıllarını kapsayan toplu sözleşme zammında 2026 yılı için verilen zam teklifinde değişiklik yapılmazken, 2027 yılının ilk 6 ayı için teklif 1 puan artırılırken diğer 6 ayı için teklif sabit kaldı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: 'Kararı asla kabul etmeyeceğiz, sineye çekmeyeceğiz. Direnmeye, eylemliliğe, bütün demokratik haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz.'
26.08.2025
19:33
Koop-İş Sendikası SYDV İşyerlerinde Grev Kararı Aldı
Koop-İş Sendikası SYDV İşyerlerinde Grev Kararı Aldı
sendika, 29 Ağustos 2025 Cuma günü Bingöl dahil ülke genelindeki 1003 SYDV'de greve çıkacaklarını duyurdu.
26.08.2025
13:34
Bingöl Kent Konseyi Öncülüğünde Çocuk Şenliği Düzenlenecek
Bingöl Kent Konseyi Öncülüğünde Çocuk Şenliği Düzenlenecek
Bingöl Kent Konseyi tarafından, Bingöl Belediyesi, Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Gençlik Meclisi iş birliğiyle, Özel Bingöl Hastanesi'nin ana sponsorluğunda 'Çocuk Şenliği' düzenleniyor.
26.08.2025
13:25
Okumanın Yaşı Yok! Eski Başkan Üniversite Sıralarında
Okumanın Yaşı Yok! Eski Başkan Üniversite Sıralarında
2025 YKS sonuçlarına göre Bingöl Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümüne yerleşen Genç eski Belediye Başkanı Ariç, azmiyle gençlere örnek oldu.
26.08.2025
12:38
Rektör Çelik, Bingöl Teknoloji Geliştirme Bölgesi için Bakanlıktan destek sözünü aldı
Rektör Çelik, Bingöl Teknoloji Geliştirme Bölgesi için Bakanlıktan destek sözünü aldı
Beraberindeki heyetle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Çekiciler'i ziyaret eden Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik; 'Bingöl'ü, Doğu Anadolu Bölgesi'nin önemli bir inovasyon ve teknoloji merkezi haline getirmek en öncelikli hedeflerimiz arasında' dedi. Genel Müdür Yardımcısı Çekiciler ise 'Tüm destekleri vermeye hazırız' dedi.
26.08.2025
12:00
Zorunlu Trafik Sigortası`nda önemli değişiklik
Zorunlu Trafik Sigortası'nda önemli değişiklik
Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren yeni düzenleme hayata geçiyor. Zorunlu trafik sigortasında sigorta yenileme, yeni sigorta yapma ve hasar sonrası basamak işlemleriyle ilgili kurallar yeniden belirlendi. Uygulama, 1 Ocak 2026 itibarıyla başlayacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın