KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Özürlülere emlak vergisi kolaylığı

Emlak vergisinde mükelleflerden bildirim dışında belge talep edilmeyecek, özürlü kimlik kartı olanlar da, sağlık kurulu raporu olmadan sıfır vergi uygulamasından yararlanacak.

Özürlülere emlak vergisi kolaylığı
13 HAZİRAN 2011 PAZARTESİ 10:00
0
2126
0
AA aa

Maliye Bakanlığınca hazırlanan Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ Taslağı ile emlak vergisi uygulamalarına ilişkin esaslar yeniden düzenleniyor.17 milyon civarındaki emlak vergisi mükellefini yakından ilgilendiren yeni düzenleme, vatandaşlardan gelen yoğun şikayetler üzerine uygulamaya konuluyor.

 
Maliye Bakanlığına intikal eden olaylarda, emlak vergisi işlemleri sırasında mükelleflerden emlak vergisi bildirimi dışında tapu, nüfus hüviyet cüzdanı, elektrik-su abonelik belgesi gibi belgeler talep edildiği belirlendi. Aynı şekilde özürlülere ait indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulanmasında da sağlık kurulu raporu verilmesinde zorluklar yaşandığı anlaşıldı.Maliye Bakanlığının, bu tür şikayetleri dikkate alarak hazırladığı Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliğ Taslağında şu hususlar düzenlendi
 
Bildirim dışında belge istenmeyecek
Emlak vergisi mükelleflerinden emlak vergisi bildirimleri dışında bir belge talep edilmeyecek. Vatandaş, emlak vergisini ödemek için belediyeye gittiğinde, kendisinden tapu sureti, kimlik fotokopisi, vergi kimlik numarasını gösteren belge, elektrik ve su abone belgesi, yapı kullanma izin belgesi, metrekare cetveli ya da diğer bir belge istenmeyecek. Bildirim bilgileri üzerinden işlem yapılacak.
 
İlgili belediyenin tapuya ilişkin bir bilgiye ihtiyaç duyması halinde, bu bilgi tapudan, kimlikle ilgili bir bilgiye ihtiyacı olması halinde de bu bilgi, İçişleri Bakanlığı Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden temin edilecek. Mükelleflerin şehit, gazi, dul, yetim ve emekli olduklarına ilişkin bilgiler de Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından elektronik ortamda alınacak.
 
Özürlülere indirimli vergi uygulaması
Özürlülerin emlak vergisinde sıfır vergi uygulamasından yararlanabilmeleri için gereken belgeler azaltıldı.200 metre kareyi geçmeyen tek evi olan özürlüler, halen bina vergisinde sıfır orana tabi tutuluyor. Özürlüler, emlak vergisinde indirimli oran uygulamasından yararlanabilmek için de bir dilekçe, bir form ve tam teşekküllü devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belediyelere başvuruda bulunuyor.
 
Taslakta dilekçe ve form birleştirilerek, belge sayısı azaltılıyor. Yeni düzenleme ile özürlü kimlik kartı olanların, sağlık kurulu raporu olmadan, sıfır oranlı bina vergisi uygulamasından yararlanmalarına imkan tanınıyor.
 
Taslağa göre, bu durumdaki mükellefler, Özürlülere Ait İndirimli Bina Vergisi Formuna, özürlü kimlik kartı fotokopisini eklemek suretiyle indirimli oran uygulamasından yararlanabilecek.Özürlü kimlik kartı sahibi olmayan mükellefler ise sağlık kurulu raporunun aslını veya onaylı örneğini şimdi olduğu gibi yeni dönemde de belediye görevlisine ibraz edecek. Ancak, şimdiki uygulamadan farklı olarak, her yıl belediyelere sağlık raporu verilmeyecek. Özür durumu devam ettiği sürece, daha önce verilen rapor, geçerliliğini koruyacak.
 
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.12.2025
15:17
Tüz: `Engelliler kutlama değil, köklü çözüm bekliyor`
Tüz: 'Engelliler kutlama değil, köklü çözüm bekliyor'
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Bingöl Memur-Sen Temsilcisi Bahattin Tüz, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde yaptığı açıklamada engelli bireylerin yıllardır çözüme kavuşturulmayan sorunlarına dikkat çekerek hükümete ve karar vericilere 'kapsamlı reform' çağrısı yaptı. 'Bugün kutlama değil, haklarımızı haykırma günüdür' dedi.
02.12.2025
15:12
Bingöl AK Gençlik`ten Filistin için farkındalık etkinliği
Bingöl AK Gençlik'ten Filistin için farkındalık etkinliği
Aslan: 'Bu çalışma, yaşanan insani krize dikkat çekmeyi amaçlayan bir farkındalık etkinliğidir. Öğrencilerimiz duyarlılıklarını bu şekilde ifade etmek istedi.'
02.12.2025
14:48
Potada kıyasıya rekabet!
Potada kıyasıya rekabet!
ÜNİLİG Erkekler Basketbol Eleme Grupları Bingöl'de başladı. Turnuva, beş gün boyunca Karşıyaka Spor Salonu'nda devam edecek.
02.12.2025
14:18
Becerekli:
Becerekli: 'Engelliler Lütuf Değil, Hak Sahibidir'
Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şubesi Başkanı Hidayet Becerekli, engelli bireylerin toplumun manevi bir değeri olduğunu belirterek kamu kurumları başta olmak üzere tüm topluma önemli bir çağrıda bulundu. Becerekli, engelli haklarının eksiksiz uygulanması ve engelli bireylerin karar süreçlerine dâhil edilmesi gerektiğini vurguladı.
02.12.2025
14:08
Vali Usta`dan mühendislere kritik uyarı!
Vali Usta'dan mühendislere kritik uyarı! 'Emin olmadan imzalamayın!'
Bingöl'de düzenlenen 'Deprem Yönetmeliği Uygulama Eğitimi' programında konuşan Vali Ahmet Hamdi Usta, mühendisleri uyardı! 'Emin olmadığınız hiçbir belgeye, rapora, plana imza atmayın. Çünkü bunun dönüşü can kaybı ve büyük acılar oluyor; Bingöl bunu geçmişte çok ağır şekilde yaşadı'
02.12.2025
13:52
Genç`te kış tedbirleri ele alındı
Genç'te kış tedbirleri ele alındı
Kaymakam Muhammet Güzel, kurumlar arası iş birliğinin önemine dikkat çekerek yapılacak hazırlıkların ilçede sorunsuz bir kış sezonu geçirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın