KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Ekim 2025 Perşembe
°C

Pakdemirli, 'Genç Sulama Projesi' önergesini yanıtladı!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın verdiği 'Genç Sulama Projesi' önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 155 çiftçi ailesinin bu projeden yararlanmasını öngördüklerini aktardı.

Pakdemirli, `Genç Sulama Projesi` önergesini yanıtladı!
15 EYLÜL 2022 PERŞEMBE 17:55
5
2447
0
AA aa

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Genç Sulama Projesi” ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması için meclise soru önergesi vermişti.

Bakan Pakdemirli, önergeyi yanıtlayarak sorulara cevap verdi.

Sındır'ın verdiği önergede şu bilgiler yer aldı:

“Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programında, 2011A01-1344 no Tu “Bingöl Genç Sulama Projesi”, 2011-2023 yıllan arasında yapılması planlanmaktadır. Proje kapsamında 945 ha alanın Sulama yapılması öngörülmektedir. Projenin 2021 yılı güncellenmiş haliyle başlangıç bütçesi 48.966.500 TL olup, 2011 yılından bugüne harcama yapılmadığı görülmektedir. Buna karşın 2021 yılı ödeneğinin de iz ödenek olarak 1.000 TL olduğu ve bunun da projenin 2021 yılı yatırım öncelikleri arasında olmadığı anlaşılmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı 2021 Yılı Yatırım Programına göre, DSİ Genel Müdürlüğü'nce 2011-2026 yıllan arasında tamamlanması planlanan “Bingöl Genç Sulama Projesi” yatırımların bitirilmesi ile ilgili, aşağıda yer alan sorulanının yanıtlanmasını saygıyla dilerim;

1. Projenin başlangıcından bugüne kadar her hangi bir ihale yapılmış mıdır? Yapılmışsa hangi işler için ve hangi usulle ihaleler yapılmıştır? Bu ihalelere kaç kişi/kurum teklif vermiş ve ihaleleri kazanan yüklenici firma(lar) kimdir ve ihale sözleşme bedelleri ne kadardır?

2. Projenin sulama altyapısı ile ilgili çalışmalar yapılmış mıdır? Ne kadar ilerlemiştir? Ne zaman tamamlanacaktır?

3.945 hektar alanın bugün itibariyle ne kadarı sulamaya açılmış/açılacak, kaç üretici bu projeden yararlanmış/yararlanacak, bölgenin tarımsal üretimine ekonomik olarak ne kadar katkı sağlanmıştır/sağlayacaktır?

4.Projenin; İlçe ve il ekonomisine katkısının ne kadar olacağı öngörülmektedir?

5. Projenin planlandığı tarihteki koşullar ile günümüz koşullan kıyaslandığında, sulaması planlanan arazi oranları ve yararlanacak üretici sayısı nedir? Proje ile bölge üreticilerinin sulama ihtiyacı ne oranda karşılanacaktır?

6. Projenin başlangıcından bugüne kadar, bölge ekosistemine etkisiyle ilgili bir Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu benzeri bir çalışma yapılmış mıdır? Projenin çevreye etkileri ile ilgili veriler elinizde bulunmakta mıdır?

7. Projenin yapılacağı alanda yerleşim var mıdır? Varsa burada kamulaştırma yapılmış mıdır? Kamulaştırma nedeniyle ilgili kurum/kuruluşlara yapılan bir itiraz söz konusu mudur? Îtiraz(lar)a ilişkin yapılan işlem nedir?”

BAKAN ÖNERGEYİ YANITLADI!

Vahkin Çayı üzerine kurulacak regülatör ile Genç İlçe merkezi ve civar köylere ait 1.170 hektar arazinin sulanmasını öngördüklerini belirten Pakdemirli, şu ifadelere yer verdi:

“Bingöl Genç Sulaması işinde şimdiye kadar bir adet proje yapım ihalesi, kısmi tekliflere açık iki adet malzeme alım ihalesi ve sulama şebekesi imalatların yapılabilmesi için bir adet yapım ihalesi gerçekleştirilmiştir.

Bingöl Genç Sulaması işine ait projelendirme çalışması yapılmıştır. Ancak sulama sahasının bir kısmının, Gözeler HES Tesisinin depolama alanında kalmasından dolayı, azalan miktar kadarı sulanamayan alandan ilave edilecek şekilde revize projeler hazırlanmaktadır.

Bingöl Genç Sulaması Projesi'ne ait planlama raporu 1996 yılında onaylanmış olup, onaylı rapora göre; proje kapsamında Vahkin Çayı üzerine kurulacak regülatör ile Genç İlçe merkezi ve civar köylere ait 1.170 hektar arazinin sulanması öngörülmüştür. Onaylı planlama raporuna göre 1.170 kişilik ilave istihdam sağlanması 155 adet çiftçi ailesinin bu projeden yararlanması öngörülmektedir. Proje ile yörede net gelir artışının 2021 yılı birim fiyatlarına göre dekar başına 995 TL olması hedeflenmektedir.

Söz konusu projeye ait planlama raporunda, çevresel etki değerlendirmesi ile ilgili bölüm yer almamakla birlikte, proje ile ilgili olarak Bingöl Valiliği'nin 28.08.2009 tarih ve 17 No'lu “ÇED Gerekli Değildir” Kararı bulunmaktadır.

Projenin yapılacağı alanda, Devlet Su İşleri genel Müdürlüğü tarafından şu ana kadar herhangi bir kamulaştırma çalışması yapılmamıştır.”

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.10.2025
20:11
Bakanlık, hız sınırı aşımında yüzde 10 toleransının kalkacağını yalanladı!
Bakanlık, hız sınırı aşımında yüzde 10 toleransının kalkacağını yalanladı!
Yeni karayolları trafik kanunuyla hız sınırı aşımında uygulanan yüzde 10 toleransın kaldırılacağı söyleniyordu. İçişleri Bakanlığı gündem yaratan iddiaya ilişkin açıklama yaptı. Bakanlığın açıklamasına göre yüzde 10 tolerans kalkmayacak.
15.10.2025
19:47
Bingöl`de ruhsatsız silah ve tüfekler ele geçirildi
Bingöl'de ruhsatsız silah ve tüfekler ele geçirildi
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada ruhsatsız silah ve tüfekler ele geçirildi. Toplam 3 şahıs hakkında ise adli işlemelere başlandığı aktarıldı.
15.10.2025
19:20
Arıkan:
Arıkan: 'Depreme hazır bir Bingöl oluşturacağız'
Deprem Master Planı Çalıştayı'nda konuşan Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan; 'İlk Deprem Master Planı'nı hazırlayan illerden biri olacağız ve bu plan kapsamında şehrimizi depreme hazırlayacağız. Hep birlikte depreme hazır bir Bingöl oluşturacağız.'
15.10.2025
19:03
15 bin öğretmen atamasında takvim belli oldu
15 bin öğretmen atamasında takvim belli oldu
15 bin sözleşmeli öğretmen istihdamı kapsamındaki tercih başvuruları, 17- 21 Kasım 2025 tarihleri arasında alınacak olup, atamalar 24 Kasım 2025 tarihinde yapılacak.
15.10.2025
13:54
5G için nefesler tutuldu! 63 Milyon kişi yeni cihaz almak zorunda kalacak...
5G için nefesler tutuldu! 63 Milyon kişi yeni cihaz almak zorunda kalacak...
Operatörler yarın düzenlenecek 5G ihalesini beklerken cep telefonu 5G ile uyumlu olmayan ve bu özelliği kullanmak isteyen 63 milyon abone telefonlarını değiştirmek zorunda kalacak.
15.10.2025
13:49
11 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
11 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Karlıova İlçesi'nde toplamda 11 yıl 3 ay hapis cezası bulunan şüpheli şahıs yakalanarak Elâzığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın