KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Haziran 2026 Çarşamba
°C

Pakistan da anayasa değişikliğine gidiyor

Pakistan'da Cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlamayı amaçlayan anayasa değişikliği paketi meclise sunuldu.

Pakistan da anayasa değişikliğine gidiyor
06 NİSAN 2010 SALI 15:21
0
1507
0
AA aa

Meclisten bu hafta geçmesi beklenen anayasa değişiklikleri, iktidar ve muhalefet partisi milletvekillerinin oluşturduğu bir komisyonda hazırlandı.

Anayasa değişiklik paketinin öngördüğü önemli değişiklikler şunlar:

- Cumhurbaşkanı, meclisi feshetme ve istediği an olağanüstü hal ilan etme yetkisine sahip olmayacak. Askeri diktatör Ziya Ül Hak zamanında anayasa eklenen bu yetkiler, 1990'lı yıllarda Benazir Butto ve Navaz Şerif'in başbakanlıktan uzaklaştırılmasına neden olmuştu.

- Mahkemeler anayasanın askıya alınması işlemini geçerli kılma yetkisine sahip olmayacak.

- Yürütme yetkilerini cumhurbaşkanı yerine başbakan ve bakanlar kullanacak. Benzer şekilde eyaletlerde de eyalet başbakanları yürütme yetkisini kullanacak.

- Yargıçları atama yetkisi Yüksek Mahkeme baş yargıcının başkanlığında kurulacak 7 üyeli adli komisyona verilecek.

- Cumhurbaşkanı artık seçim komisyonu başkanını atayamayacak. Bunun yerine komisyon başkanı, başbakanın önerdiği üç aday arasından bir meclis komisyonu tarafından atanacak.

- Hükümetin görev süresi sona erdikten sonra, cumhurbaşkanı, görev süresi sona eren başbakan ve ana muhalefet partisi lideriyle görüşerek, geçici bir başbakan atamak zorunda olacak. Aynı prosedür, eyalet valileri için de kullanılacak.

- Başbakanlık için kapalı kapılar arasında pazarlıkları önlemek için başbakan ve eyalet başbakanları için açık olmaya yapılacak.

- İç karışıklık durumlarında cumhurbaşkanı, bir eyalette tek taraflı olarak olağanüstü hal ilan edemeyecek. Bunun yerine, eyalet meclisinden bu yönde bir karar alınması gerekecek. Başka durumlarda, tek taraflı hareket etmek için meclis ve senatonun onayını alması gerekecek.

- Cumhurbaşkanı, genelkurmay başkanını, başbakanın yapacağı bağlayıcı öneri üzerine atayacak. Eskiden de cumhurbaşkanı genelkurmay başkanını başbakana danışarak atıyordu, ama başbakanın görüşü bağlayıcı değildi.

- Taliban'ın etkin olduğu Kuzeybatı Sınır Eyaletinin adı Hayber-Paktunkva olarak değiştirilecek.

- Başbakanlık için varolan iki dönem kısıtlaması kaldırılacak. Böylece Navaz Şerif'in başka bir dönem için başbakan olmasının önündeki engel kalkacak.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.06.2026
22:55
Bingöl`de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl'de Kültür-Saray Köprüsü İhale Ediliyor
Bingöl Belediyesi, Kültür Mahallesi ile Saray Mahallesi'ni birbirine bağlayacak betonarme araç köprüsü ve bağlantı yolları için ihaleye çıkıyor. İki yaka arasındaki ulaşım hem kısalacak hem de zamandan tasarruf sağlanacak. Özellikle Devlet Hastanesi bağlantısı önemli bir avantaj sunacak.
09.06.2026
22:24
Kiğı`da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı'da kuruldu, üç ilçeye hizmet verecek!
Kiğı İlçesi'nde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kuruldu, bugün itibariyle hizmete başladı. Yeni Müdürlük, Kiğı, Yayladere ve Adaklı'ya hizmet verecek. Ayrıca Yayladere ve Adaklı Kaymakamlıklarında irtibat kişileri görevlendirildi. Bu sayede ilçelerdeki vatandaşların il merkezine gelmesine gerek kalmayacak.
09.06.2026
21:09
Kiğı Kerek Deresi Projesi`ne start verildi
Kiğı Kerek Deresi Projesi'ne start verildi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde önemli mesire alanlarından Kerek Deresi için yapılan ihalenin ardından çalışmalara başlandı. İnşaat alanında incelemelerde bulunan Kiğı Belediye Başkanı Özüağ; 'Bölge hem güvenli hem de cazip bir yaşam alanına dönüşecek' dedi.
09.06.2026
20:16
Bingöl Milli Eğitim`den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl Milli Eğitim'den Velilere Uyarı: Ruhsatsız Kurslara Dikkat!
Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü, yaz tatili öncesinde velilere önemli bir uyarıda bulunarak öğrencilerin yalnızca resmi izin ve ruhsata sahip özel öğretim kurumlarına yönlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
09.06.2026
19:50
LGS için adaylara kritik uyarı:
LGS için adaylara kritik uyarı: 'Bu Hafta Hiçbir Şeyi Değiştirmeyin'
LGS'ye sayılı günler kala Uzman Psikolojik Danışman Nihat Ekincioğlu, öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ekincioğlu, son haftada yeni çalışma yöntemleri denemek yerine mevcut düzenin korunması gerektiğini söyledi.
08.06.2026
19:26
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
20 Yıl 9 Ay Hapis Cezası Bulunan Firari Yakalandı
Hakkında iki ayrı suçtan toplam 20 yıl 9 ay 2 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, Bingöl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü yakalandı. Şahıs, çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın