KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Şubat 2026 Çarşamba
°C

Para kavgası kemik iliği nakillerini durdurdu

Acil çözüm bulunmazsa, ilik nakli bekleyen çok sayıda hasta ölebilir.

Para kavgası kemik iliği nakillerini durdurdu
23 HAZİRAN 2007 CUMARTESİ 09:24
0
959
0
AA aa
KEMİK iliği nakli yapan merkezlerin talebi, devletçe tam karşılanmayınca, bu merkezlerde yapılan nakil işlemleri büyük ölçüde durdu. Kemik iliği nakli bekleyen hastaların "ölüme terkedilmesi" anlamına gelen bu tıkanmanın aşılabilmesi için ilgili kurumlar "olağanüstü" toplantıya çağrıldı.

Hematoloji çevreleri, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2007 yılında uygulanacak "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği"nde yer alan rakamların, kemik iliği nakli maliyetini karşılamaktan uzak olduğunu belirterek, "Bu parayla ilik nakli için yaşamsal önemdeki ilaçlar dahi karşılamayacağı için bugün hemen hiçbir merkezde bu 'olmazsa olmaz' ilaçlar bulunmuyor. Bu durumda ölümler artacak" uyarısı yapıyorlar.

Hürriyet'in, yetkililer ve ilgili çevrelerden edindiği bilgiye göre; Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Nakilleri Komisyonu'nun önerdiği paket, 2007 yılında uygulanacak "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği"ne kırpılarak yansıtıldı. Sağlık Bakanlığı Kemik İlikleri Nakilleri Komisyonu'nun, başta üniversiteler olmak üzere ilik nakli yapan merkezlerin görüşünü de alarak titizlikle belirlediği paket için; otolog kit için 60 bin YTL ve allojeneik nakiller için ise 90 bin YTL fiyat çıkarıldı.

MALİYE VE SGK KIRPTI

"Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği"ni hazırlayarak yayınlayan Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun görüşünü de alarak otolog kit fiyatını 40 bin YTL'ye, allojeneik kit fiyatını ise 55 bin YTL'ye indirdi. Bu fiyatlara, nakiller eğitim kurumunda yapılıyorsa yüzde 10 artırma olanağı tanındı.

Ancak, Türk Hematoloji Derneği, "Paket fiyatına donör tarama ücretleri dışında her türlü tetkik, tahlil, işlem, kan ve kanbileşenleri, tıbbi malzeme ve ilaç ücretleri dahil, paket fiyatı nakil öncesi 15 günü ve nakil sonrası 60 günü kapsıyor" diyerek itirazlarını şöyle sıraladı:

NAKİL OLANAKSIZ

"Nakilde kullanılan ilaçların paket kapsamına sokulması bu ilaçların hastane eczanelerinde bulundurulma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. 15 Haziran'a kadar bu ilaçları eczanelerinde bulundurmayan merkezlerin açıklanan şartlarda nakil yapmaları olanaksız.

NAKİL SAYISI DÜŞER

Ülkemizde yılda toplam 800 adet yapılan bir işlem için getirilen paket yaklaşımının, bu ayrıntı fakiri ve öngörüsüz hali ile ülkemizdeki kök hücre nakli etkinliğine katkısı olmaz. Düzeltilmediği takdirde geçen yılki kadar dahi nakil yapılamaz."

YAŞAMSAL İLAÇLAR OLMAYINCA NAKİL DE YOK

Hürriyet, Kemik iliği nakli gerçekleştiren merkezlerin eczanelerinde, bu nakilde kullanılan yaşamsal önemdeki, "olmazsa olmaz" niteliğindeki ilaçların bulunmadığını saptadı. İlgililer, ilaç olmayınca nakilde yapılamayacağını vurguladılar.

SORUN ÇÖZÜLMEZSE ÇOK İNSAN ÖLÜR

Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Nakilleri Komisyonu Başkanı ve Ankara Tıp Fakültesi Hematoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman İlhan, devletin ilgili kurumlarını "olağanüstü" toplantıya çağırdı. İlhan, kemik iliği naklinin başta lösemililer olmak üzere kan ve kanser hastalarına uygulandığını belirterek, "Bu insanların beklemeye tahammülleri yok. Sorun çözümlenmezse çok insan ölür" uyarısı yaptı. Toplantıda, devletin kemik iliği nakli için verdiği ve yetersiz bulunan paket ücreti yükseltmesi bekleniyor.


hürriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.02.2026
05:01
`Aşkın Sağı Solu` Ankara`da konuşuldu
'Aşkın Sağı Solu' Ankara'da konuşuldu
'Aşkın Sağı Solu' romanı üzerine Ankara'da düzenlenen söyleşide konuşan Gazeteci Yazar Hakim Bayraktar, 1970'lerin Türkiye'sini ve Bingöl'de yaşanan toplumsal kırılmaları anlattı. İdeolojik çatışmaların gölgesinde kaybolan hayatlara dikkat çeken ve 'O günün tanıklarının bugünkü tek sözü pişmanlıktır' diyen Bayraktar, ideolojilere kurban edilmeyen bir aşkın hikâyesini okurlarla buluşturdu.
18.02.2026
04:59
Bingöl`de ahır yangını! 6 büyükbaş hayvan telef oldu
Bingöl'de ahır yangını! 6 büyükbaş hayvan telef oldu
Bingöl merkez Haziran Köyü'nde meydana gelen ve Bingöl Belediyesi İtfaiye ekiplerinin müdahale ettiği yangında ahır ve bitişiğindeki ev kullanılamaz hale geldi, 6 büyükbaş hayvan telef oldu.
18.02.2026
04:58
Ramazan heyecanı başlıyor! Bingöl`de ilk sahur 05.36`da
Ramazan heyecanı başlıyor! Bingöl'de ilk sahur 05.36'da
On bir ayın sultanı Ramazan'a sayılı saatler kaldı. Bingöl'de vatandaşlar, manevi iklimiyle gönülleri kuşatan mübarek aya hazırlanıyor. İlk teravih bu akşam (Çarşamba) kılınacak, Ramazan'ın ilk günü Bingöl'de sahur saat 05.36'da yapılacak, ilk iftar ise 18.06'da açılacak.
18.02.2026
04:57
Sri Lanka yaptı! TBMM bunu başarabilir mi?
Sri Lanka yaptı! TBMM bunu başarabilir mi?
Krizde fedakârlık siyasetten geldi, Sri Lanka milletvekili emekli maaşlarını kaldırdı. Sizce, maaşını yetersiz bulan milletvekilleriyle dolu olan TBMM, böylesi bir kararı alarak gelecek konforlarını ortadan kaldırabilir mi?
18.02.2026
04:56
Genç`te modern ve donanımlı kütüphane hizmete açıldı
Genç'te modern ve donanımlı kütüphane hizmete açıldı
Modern yapısıyla dikkat çeken kütüphane, öğrencilerin ders dışı zamanlarını verimli şekilde değerlendirmelerine imkân sağlayacak.
18.02.2026
04:54
‘Sahte ilan` operasyonu: 29 gözaltı
'Sahte ilan' operasyonu: 29 gözaltı
Bingöl dahil 17 ilde, internet siteleri ve sosyal medya platformları üzerinden verdikleri sahte ilanlarla vatandaşları 1 milyon liranın üzerinde dolandırdığı iddia edilen suç örgütüne yönelik operasyonda 29 şüpheli yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın