KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Şubat 2026 Salı
°C

Parayı yıpratanlar yarısını kaybedecek

Merkez Bankası, 'temizlik operasyonu' başlatıyor. Temiz kullanılmayan ve yıpranmış paralar, yazılı değerinin yarısı üzerinden değiştirilecek

Parayı yıpratanlar yarısını kaybedecek
05 EKİM 2008 PAZAR 11:14
0
1064
0
AA aa
Merkez Bankası, dolaşımdaki banknotların daha az yıpratılması amacıyla 'temizlik operasyonu' başlatıyor. Kâğıt paraların daha kaliteli ve temiz kupürlü olması için eskiyenler vakit geçirmeden yenilenecek.   
Ancak temiz kullanılmayan ve yıpranmış paralar, yazılı değerinin yarısı üzerinden değiştirilecek. 21 şube ve 13 ilde bulunan banknot deposunun yanı sıra turistik bölgelere kurulacak gezici veznelerle de yıpranmış banknot değişimi yapılacak. Dolaşımdaki kâğıt paraların kullanımına ilişkin Zaman gazetesine konuşan Merkez Bankası yetkilileri, vatandaşa "Paraları yırtmayın, zımbalamayın ve üzerini yazmayın" uyarısında bulundu.
1 Ocak 2009'dan itibaren yenilenen tasarımları, değişen boyutları ve gelişmiş güvenlik özellikleriyle yeni banknot ve madeni paralar, "Türk Lirası (TL)" ve "Kuruş (Kr)" adıyla kullanıma girecek. Ancak dolaşımdaki paranın kısa sürede yıpranması ve eskimesi Merkez Bankası'nı kara kara düşündürüyor. Yılbaşından itibaren kullanıma girecek Türk Lirası tanıtım kampanyasında banknot kullanımına özen gösterilmesine ağırlık vereceklerini aktaran yetkililer, kirlenme hızını etkileyen en temel faktörleri şöyle sıraladı: "Banknotların satın alma gücü, halkın banknot kullanım alışkanlığı ve iklim koşulları." Merkez Bankası eskimiş ve yıpranmış banknotların değişimini gerçekleştiriyor. Buna göre yazıları okunmayacak şekilde kirlenmiş, yıkanmış, boyanmış, yanmış, yırtılmış veya farklı sebeplerle eskiyip yıpranmış, değeri belirlenebilen tam banknotlar ile yüzeyindeki eksiklik yüzde 50'den az olan banknotlar, yazılı değeri üzerinden başa baş olarak değiştiriliyor. Tek parçadan oluşan; ancak yüzeyindeki eksiklik yüzde 50 olan banknotlar yazılı değerinin yarısı üzerinden yenileriyle değiştiriliyor. Yüzeyinin yarısından fazlası eksik olan banknotlar ise değiştirilmiyor.

YTL'den 'Y'nin atılma operasyonu kapsamında 200 TL'lik banknot ilk kez piyasaya sürülecek. YTL'den TL'ye dönüşüm süreci bir yıl olacak. Bu süre boyunca para değişimi tüm banka şubelerinden yapılabilecek. 31 Aralık 2009'dan itibaren ise banknotlar 10 yıl, madeni paralar ise bir yıllık zamanaşımı süresi boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinde kabul edilecek. YTL'ye geçiş kapsamında uyum kolaylığı açısından basılan 1 YTL, bu dönemde sadece madeni para olarak tedavüle verilecek.

Eskimiş ve yıpranmış paranın değerinin altında alınacağı uygulaması vatandaşların cüzdan kullanmasını teşvik ederken dolar ve Euro'ya gösterilen titizliğin TL'ye de verilmesini sağlayacak. Para sayım cihazlarının çalışmalarını da olumsuz etkileyen yırtılmış banknotların, bantlarla yapıştırılması da bu sayede tarih olacak. Paraların yıpratılmaması için cüzdan alışkanlığı kazandıracak uygulama en çok deri sektörünü heyacanlandırdı. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özcan Sarı, Merkez Bankası'nın TL'yi korumaya yönelik yaptığı değişikliğin deri sektörünü canlandıracağını belirtti. Sarı, banknotların yıpratılmaması için cüzdan kullanılmasının faydalı olacağını söyledi. Çantasan Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan, deride yüzde 100 hareketlilik olacağını söyledi. Doğan, 70 milyon insana kazandırılması beklenen cüzdan alışkanlığının dericilerin yüzünü güldüreceğini kaydetti.

Parayı en çok pazarcılar kirletiyor

Merkez Bankası, kâğıt parayı cüzdanda taşıyanların oranının yüzde 67,9'da kaldığını belirledi. Banka, vatandaşların paralarını cüzdanda taşımalarını isterken yaptırılan bir çalışmaya göre parasını cüzdanda taşıyanların oranı metropolde yüzde 66, kentsel alanda yüzde 72,3, kırsal alanda ise yüzde 65,4. Merkez Bankası yetkililerine göre paranın yıpranmasında fiziksel temas etkili oluyor. Parayı en çok yıpratanların başında ise alışveriş esnasında herhangi bir cüzdan ve kasa kullanmayan pazarcı esnafı geliyor. Pazarcıları dolmuşçu, bakkal, taksici, manav ve lokanta gibi iş kolları takip ediyor.

BANKNOT KULLANIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Banknotların yıpratılmaması için özen gösterilmeli.

Üzerine yazı yazılmamalı, buruşturulmamalı ve delinmemeli.

Yırtılan para bantla yapıştırılmamalı.

Cüzdan kullanma alışkanlığı edinilmeli.

Eskiyen ve yıpranan banknotlar değiştirilmeli.
 


HABERTÜRK
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.02.2026
13:05
Bingöl boşanma oranında kaçıncı sırada?
Bingöl boşanma oranında kaçıncı sırada?
Türkiye genelinde boşanma oranlarının en düşük ve en yüksek olduğu iller belli oldu. Boşanmanın en yaygın görüldüğü il İzmir olurken, en düşük oran Hakkâri'de kaydedildi. Bingöl'ün listedeki yeri ise şöyle;
10.02.2026
12:43
Meteoroloji`den Bingöl için kar ve sağanak uyarısı!
Meteoroloji'den Bingöl için kar ve sağanak uyarısı!
Yoğun kar ve sağanak uyarısı yapılan Bingöl için çığ tehlikesi ve su baskınlarına karşı dikkatli olunması çağrısı yapıldı.
10.02.2026
12:11
Bingöl`de eTwinning Çalıştayı Ödül Töreniyle Sona Erdi
Bingöl'de eTwinning Çalıştayı Ödül Töreniyle Sona Erdi
Bingöl'de düzenlenen eTwinning Çalıştayı, ödül töreni ve proje sunumlarıyla sona erdi.
10.02.2026
12:01
Bingöl`de Eğitim Sendikalarından Promosyon Tepkisi: `Kabul Etmiyoruz`
Bingöl'de Eğitim Sendikalarından Promosyon Tepkisi: 'Kabul Etmiyoruz'
Bingöl'de faaliyet gösteren eğitim sendikaları, İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen maaş promosyon ihalesinde bankaların sunduğu tekliflerin yetersiz olduğunu belirterek ortak açıklama yaptı. Sendikalar, tekliflerin yeniden değerlendirilmesini isterken, talepler karşılanmazsa kitlesel ekonomik boykot çağrısında bulunabileceklerini duyurdu.
09.02.2026
21:52
Bingöl`de Hükümlülerin Topluma Kazandırılması İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı
Bingöl'de Hükümlülerin Topluma Kazandırılması İçin İş Birliği Protokolü İmzalandı
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı ile Bingöl İl Özel İdaresi arasında imzalanan protokol, hükümlülerin üretim süreçlerine katılarak toplumsal uyumlarının güçlendirilmesini ve yeniden topluma kazandırılmalarını hedefliyor.
09.02.2026
14:23
Aracını başkasına kullandıranlara büyük ceza!
Aracını başkasına kullandıranlara büyük ceza!
Emniyet Genel Müdürlüğü ve SGK arasındaki koordinasyon, trafikte kayıt dışı istihdama geçit vermiyor. Yol kontrollerinde tespit edilen sigortasız şoförler, araç sahibi şirketlere asgari ücretin katları oranında ağır idari para cezaları olarak geri dönüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın