KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Nisan 2026 Cumartesi
°C

Piyasaya iki bomba düştü

Piyasalar güne ABD'den gelen iki önemli kararla başladı. FED, piyasadaki gerilime rağmen faiz oranlarını değiştirmedi. Diğer bir karar ise bir süredir iflası tartışılan dünyanın en büyük sigortacısı American International Group'a (AIG) Amerikan Hükümeti'nin el koymasıydı.

Piyasaya iki bomba düştü
17 EYLÜL 2008 ÇARŞAMBA 10:58
0
1223
0
AA aa
ABD Merkez Bankası (FED), piyasadaki gerilime rağmen faiz oranlarını değiştirmedi. Yatırımcılar, FED'in kararından önce en azından çeyrek puanlık bir indirime neredeyse kesin gözüyle bakıyordu.

FED, piyasaların yakından beklediği faiz kararını açıklarken önemli bir sürprize imza attı. Aslında bundan bir hafta önce neredeyse hiç kimse FED'in bir faiz değişikliği yapmasını beklemezken, son iki günde yaşanan fırtına beklentilerin de değişmesine neden olmuştu. Hatta dün bir ara ABD vadeli işlemler piyasada faiz indirim beklentisi yüzde 100'e kadar çıkarken piyasalar 'çeyrek puan mı yarım puan mı' konusunu tartışmaya başlamıştı.



Ancak FED, dünkü hamlesi ile piyasa beklentilerinin tersine hareket etti. FED, faiz oranlarını değiştirmezken, yüzde 2 seviyesinde sabit bıraktı. Böylece faizler, nisan ayı başında gerilediği seviyesinde kalmış oldu.


FED'den faiz kararının ardından yapılan açıklamada, hem büyümeye hem de enflasyona eşit şekilde yapılan vurgu dikkat çekti. Piyasalar son gelişmelerle birlikte FED'in ağırlığı büyümeye vermesini ve faizleri düşürmesini umuyordu. FED açıklamasında, "Büyümedeki aşağı yönlü riskler ve enflasyondaki yukarı yönlü riskler ikisi birlikte çok önemli konulardır" ifadesi kullanıldı.

FED'n kararı ile birlikte borsalardaki ilk tepki satış yönünde olurken, dolar ise euro karşısında değer kazandı. Ancak sonrasında FED'in sigorta devi AIG'i kurtaracağı yönündeki spekülasyonlarla borsalar toparlanırken dolar da aldığını geri verdi. 

BUNLARA DiKKAT

FED'in açıklamasında dikat çeken bazı başlıklar şöyle:
 
* Piyasalardaki gerilim çok yükseldi
* İşgücü piyasası önümüzdeki dönemde zayıflayacak
* Sıkı kredi koşulları, gayrimenkuldeki düşüş ve ihracattaki yavaşlama büyümeyi olumsuz etkileyecek
* Düşük faiz oranları ve kredi piyasasındaki gerilimi azaltıcı yöndeki adımlar ekonomik büyümenin ileride tekrar canlanmasını sağlayacak.
  

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.04.2026
02:59
Rektör Çelik:
Rektör Çelik: 'Diş Hekimliği Fakültemiz aynı zamanda üretim merkezi olacak'
IDEX Ağız ve Diş Sağlığı Fuarı'nı ziyaret ederek sektördeki son gelişmeleri yerinde inceleyen Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Bingöl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'nin yalnızca ileri teknolojik donanıma sahip bir sağlık merkezi olmayacağını, aynı zamanda dental malzeme üretim süreçlerinin yürütüldüğü bir merkez haline geleceğini belirtti.
18.04.2026
01:57
Bingöl`de Kavşakta Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl'de Kavşakta Kaza: 5 Kişi Yaralandı
Bingöl'de Şehit Mustafa Gündoğdu Kavşağı'nda iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 5 kişi yaralandı. Yaralılardan 2'si ambulansla hastaneye kaldırıldı.
18.04.2026
01:43
Fırıncılardan zam savunması:
Fırıncılardan zam savunması: 'Sadece Fiyat Değil, Gramaj da Arttı'
Bingöl'de ekmek fiyatlarına ilişkin tartışmalar sürerken fırıncılar, 25 TL'ye satılan ekmeğin 310 gram değil 350 gram olduğunu belirterek, kamuoyuna yansıyan bazı bilgilerin eksik olduğunu savundu.
17.04.2026
20:16
Bingöl`de Çiftçiye 102 Milyon TL`lik Yem Desteği
Bingöl'de Çiftçiye 102 Milyon TL'lik Yem Desteği
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2025 yılı tarımsal destek ödemeleri kapsamında 6 bin 41 çiftçiye toplam 102 milyon 615 bin TL'nin üzerinde destekleme ödemesinin hesaplara aktarıldığını duyurdu.
17.04.2026
19:51
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bayırlı Grup Yolunda Tehlike! Dev Kaya Bir Aydır Kaldırılmayı Bekliyor
Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Bayırlı Köyü grup yoluna düşen dev kaya bir ayı aşkın süredir kaldırılmadı. Yağışlarla birlikte yola biriken taşlar ulaşımı zorlaştırırken, vatandaşlar yetkililere 'Acil müdahale' çağrısı yaptı.
17.04.2026
19:27
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Bingöl için kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl çevrelerinde cumartesi sabah saatlerinden itibaren yerel olarak kuvvetli sağanak beklendiğini duyurdu. Ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara karşı vatandaşların dikkatli olması istendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın