KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Ekim 2025 Çarşamba
°C

PKK feshedildi! Bundan sonra ne olacak?

PKK, fesih kararını açıkladı. 12 Mayıs 2025 itibariyle terör örgütü PKK artık yok. Peki bundan sonra ne olacak? Silahlar nasıl teslim edilecek? Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Mustafa Karasu, Sabri Ok, Bese Hozat, Helin Ümit gibi PKK terör örgütü yöneticileri ne olacak? Cevabı en çok merak edilen bir diğer soru da İmralı'da yatan Abdullah Öcalan'ın durumunda bir değişiklik olup olmayacağı. İşte sürece dair öngörüler ve bilgiler…

PKK feshedildi! Bundan sonra ne olacak?
12 MAYIS 2025 PAZARTESİ 13:29
3
2098
2
AA aa

TÜRKİYE terörsüz günlere yol açıyor. PKK terör örgütü kendini feshettiğini ve silah bırakma kararı aldığını ilan etti. Peki süreç nasıl işleyecek? Yol haritasında neler var?

Ankara, terör örgütü PKK'nın bütün unsurlarıyla feshini bekliyordu. Şimdi bu noktadan sonra silahların teslimi gündemde ve bu planlanacak.

Peki silahlar nasıl teslim edilecek?

Silahların toplanması için Kuzey Irak'ta noktalar oluşturulacak. Silah teslimi BM ve uluslararası denetimciler gözetiminde olacak.

Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarının bulunduğu Duhok Vilayetine bağlı Amediye, Kanimasi, Erbil'in Binar ve Köysancak, Süleymaniye'nin Ranya ve Seyid Sadık kasabalarında silahları teslim noktaları kurulacak.

Yasal düzenlemeler

Silah bırakıldıktan sonra ikinci aşamada yasal düzenlemeler gündeme gelecek. Dağda olan ve Türkiye içinde eyleme karışmamış olan terör örgütü üyeleriyle ilgili bir yasal düzenleme yapılacak.

Murat Karayılan gibi örgüt yöneticileri ne olacak?

Üst düzey PKK'lı teröristlerin durumuyla ilgili olarak ise üçüncü bir ülke formülü üzerinde duruluyor. Sözde üst düzey yöneticilerin Türkiye'ye girmesine izin verilmeyecek. Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Mustafa Karasu, Sabri Ok, Bese Hozat, Helin Ümit ve diğer isimlerin ikili-üçlü olarak üçüncü ülkelere gönderilmesi bekleniyor. Üçüncü ülkelere gidemeyenlerin Irak'ta belirlenen noktalarda kalacağı söyleniyor.

Öcalan'ın durumu ne olacak?

Barış sürecindeki en kritik aşamalardan biri de Abdullah Öcalan'ın durumu. Bu konuda infazla ilgili beklenen düzenlemeler. DEM Parti, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı'daki şartlarının iyileştirilmesine yönelik adımlar atılmasını da bekliyor. Daha önce kamuoyuna ev hapsi gibi söylentiler de yansımıştı. Henüz Abdullah Öcalan'ın infazına dair bir netlik yok.

Tayyar: “Sahadaki uygulamalar, sürecin seyrini somutlaştıracak”

Eski AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, PKK'nın silah bırakma ve kendini fesih kararının ardından, 'sürecin içinde yer alan bir bürokrata' dayandırarak, önümüzdeki dönemin yol haritasını aktardı.

AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından dün yaptığı paylaşımda da, "Sürecin içinden bir bürokrat dostumuz, şöyle bir yol haritası çizdi" diyerek, şunları aktardı:

-Örgüt içindeki ihtilafı Öcalan doğrudan devreye girerek çözdü.

-Silahlar, Süleymaniye ve Erbil'de Türkiye'nin gözetiminde teslim edilecek.

-Örgütün üst düzey 300'e yakın yöneticisi Güney Afrika, Norveç gibi üçüncü ülkelere gidecek, İran, Irak ve Suriye asla olmayacak.

-Suça bulaşmamış örgüt üyeleri kimliğini taşıdığı ülkelere dönecek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yaklaşık 4 bin kişi kademeli olarak sınırda teslim alınacak.

-İlk aşamada Diyarbakır annelerinin evlatlarının dönüşü sağlanacak.

-Öcalan, İmralı'da kalacak

-ABD ve Fransa gibi garantör ülke olmayacak.

-Yeni İnfaz Kanunu'ndan PKK'lılar da yararlanacak, ileri yaşta ve hasta olanların tahliyesini sağlayacak düzenlemeler yapılacak.

-Sürecin seyrine göre yeni Anayasa için Mecliste iş birliği zemini aranacak, ceza mevzuatı yeniden düzenlenecek, ileri aşamada toplumsal mutabakat oluştuğunda kısmi af gündeme gelebilecek.

-DEM'in yeniden yapılanması kaçınılmaz olacak ancak PKK adını kullanamayacak.

-PKK kendini feshedip terör son bulunca kayyım atanan belediyelerdeki başkanların görevlerine iadesi söz konusu olacak.

-Türkiye, örgütten koparak yeni yapılanmaya gidilme ihtimali karşısında uzun süre bölgeden çekilmeyecek.

-Suriye'deki YPG yapılanması, Şam yönetimiyle birlikte planlanacak, Suriyeli olmayan örgüt üyeleri sınır dışına çıkarılacak, kalanlar Suriye ordusuna katılacak.

Şunu eklemek isterim; masa başındaki kararlardan daha çok sahadaki uygulamalar, sürecin seyrini somutlaştıracak."

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114463)
12 Mayıs 2025 Pazartesi 16:39
İnşallah artık bu olaylar sona erdi. Analar ağlamasın
Misafir Kullanıcı (@Misafir_114462)
12 Mayıs 2025 Pazartesi 13:57
Sukur bitti her sey, analar artik hep gulsun ins
15.10.2025
13:54
5G için nefesler tutuldu! 63 Milyon kişi yeni cihaz almak zorunda kalacak...
5G için nefesler tutuldu! 63 Milyon kişi yeni cihaz almak zorunda kalacak...
Operatörler yarın düzenlenecek 5G ihalesini beklerken cep telefonu 5G ile uyumlu olmayan ve bu özelliği kullanmak isteyen 63 milyon abone telefonlarını değiştirmek zorunda kalacak.
15.10.2025
13:49
11 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
11 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Karlıova İlçesi'nde toplamda 11 yıl 3 ay hapis cezası bulunan şüpheli şahıs yakalanarak Elâzığ T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.
15.10.2025
13:40
Trafik cezalarında yüzde 10 tolerans kalkıyor
Trafik cezalarında yüzde 10 tolerans kalkıyor
Trafik cezalarında kapsamlı değişikliklere gidecek düzenleme bu hafta TBMM'ye sunulacak. Değişiklikle radar cezalarında sürücülere tanınan 'yüzde 10'luk tolerans payı' tamamen ortadan kaldırılacak. Hız sınırını 1 km dahi geçen sürücüye para cezası kesilecek.
15.10.2025
13:34
Ahlaka aykırı durumlara hapis cezası geliyor
Ahlaka aykırı durumlara hapis cezası geliyor
11. Yargı Paketi'nin kamuoyuna yansıyan 9. maddesine göre, alenen cinsel ilişki, teşhircilik, eşcinsel evlilik, doğuştan gelen cinsiyete aykırı davranışlara özendirme gibi suçlara hapis cezası verilecek.
14.10.2025
22:04
Okullarda eşzamanlı deprem tatbikatı
Okullarda eşzamanlı deprem tatbikatı
Bingöl'de '13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü' kapsamında, kent genelinde 54 okulda eş zamanlı olarak deprem tahliye tatbikatı gerçekleştirildi.
14.10.2025
13:55
Belgin:
Belgin: 'Engellilerin sorunları görmezden geliniyor!'
Beyaz Baston Görme Engelliler Güvenlik Günü dolayısıyla açıklama yapan Bingöl Engelliler Platformu Sözcüsü Murat Belgin, kentte engelli bireylerin yaşamını kolaylaştıracak adımların atılmadığını, belediye, kent konseyi ve ilgili kurumların görevlerini yerine getirmediğini belirterek yetkilileri sorumluluğa davet etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın